F Best Asian Films: Space Battleship Yamato (2010) - FilmBoy Best Asian Films: Space Battleship Yamato (2010) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Space Battleship Yamato (2010)




    Κάποτε, όταν ήμουν μικρός, έβλεπα κυρίως δύο πράγματα: Μεταγλωττισμένα anime και ταινίες επιστημονικής φαντασίας. 

    Όταν είδα λοιπόν πως στην Ιαπωνία ( που αλλού άλλωστε) έχει κυκλοφορήσει κινηματογραφική μεταφορά του "Υποβρύχιο Κεραυνός", του οποίου τα τρία επεισόδια που προβάλλονταν στην ελληνική τηλεόραση είχα παρακολουθήσει δεκάδες φορές, και μάλιστα πανάκριβη παραγωγή (22 εκατομμύρια δολάρια) πραγματικά ενθουσιάστηκα, ιδιαίτερα αφού παρακολούθησα και το trailer, το οποίο θύμιζε αρκετά Star Wars

    Κοιτώντας λίγο αργότερα και τους συντελεστές της ταινίας, το μάτι μου έπεσε στον σκηνοθέτη Takeshi Yamazaki, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το Always sunset on third street και υπέθεσα πως τίποτα δεν μπορούσε να πάει στραβά.

    Τελικά, όχι πως δεν την ευχαριστήθηκα, αλλά το αριστούργημα που περίμενα δεν φάνηκε ποτέ. 
    Και αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά πως τα blockbuster, ανεξαρτήτως χώρας παραγωγής πάσχουν από τα ίδια συμπτώματα. 

    Πολύς εντυπωσιασμός, λίγη ουσία και τραγικά ηθικά διδάγματα, που για να λέμε και την αλήθεια, μόνο σε ένστολους θα μπορούσαν να έχουν πραγματική απήχηση.

    Αρχικά να αναφέρω πως πρόκειται για ένα τεράστιο franchize, το οποίο εκτείνεται χρονικά από το 1974 και φτάνει ως τις μέρες μας, περιλαμβάνοντας 3 σειρές, 2 OVA, 7 ταινίες, όλα animated εκτός από την προκείμενη, 3 video games, 1 manga, μεταφορά στις Η.Π.Α και την Αυστραλία ως Starblazers και μεταγλωττίσεις σε πολλές γλώσσες του κόσμου. 

    To όλο αυτό μέγεθος αιτιολογεί και το μέγεθος του προϋπολογισμού, ένα αρκετά μεγάλο μέρος του οποίου δαπανήθηκε για τα εκπληκτικά ειδικά εφέ, τα οποία περιλαμβάνουν, σε μεγάλο ποσοστό τους, CGI.

    Το σενάριο, το οποίο προϋποθέτει ως ένα βαθμό και μια γενικότερη γνώση του όλου franchise, έχει ως εξής: 

    To 2199 η Γη έχει ερημώσει εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης ραδιενέργειας στο έδαφος της, η οποία προέρχεται από τους συνεχείς βομβαρδισμούς μιας φυλής εξωγήινων, τους οποίους οι γήινοι ονομάζουν Gamillas. 
    Όσοι άνθρωποι έχουν απομείνει προσπαθούν να επιζήσουν βαθιά μέσα στη Γη.

    Την ίδια περίοδο, μια προσπάθεια αντεπίθεσης των γήινων δυνάμεων έχει τραγικά αποτελέσματα, με το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της να καταστρέφεται από τους Gamillas. 



    Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας, Susumu Kodai, πρώην πιλότος του στρατού, ζει αναζητώντας κομμάτια μετάλλων, τα οποία μετά πουλάει στον στρατό. 

    Στη διάρκεια μιας εξερεύνησης, ανακαλύπτει μια κάψουλα με ένα μήνυμα από τους εξωγήινους, το οποίο παραδίδει στον κυβερνήτη Jyozo Okita, που επιστρέφει με το πλοίο του από την τελευταία μάχη, όπου σώθηκε ουσιαστικά από τον αδερφό του Susumu, ο οποίος θυσίασε το σκάφος του για αυτόν το σκοπό.

    Λίγο καιρό αργότερα αποκαλύπτεται στους εναπομείναντες ανθρώπους από την κεντρική διοίκηση του στρατού, πως το μήνυμα στην κάψουλα περιείχε τις συντεταγμένες για ένα σημείο του πλανήτη Iskandar, όπου υπάρχει μια φόρμουλα για την μείωση και τελική εξαφάνιση της ραδιενέργειας από τον πλανήτη. 

    Το τελευταίο πολεμικό διαστημόπλοιο της Γης, το Yamato, το οποίο είναι οπλισμένο με τεχνολογία από τους εξωγήινους, στελεχωμένο από εθελοντές, κυβερνήτη τον Okita, επικεφαλής μαχητικών τον Kodai και καλύτερη πιλότο την διασωθείσα από την τελευταία μάχη Yuki Mori, αναλαμβάνει την αποστολή να φέρει την φόρμουλα πίσω στη Γη. 
    Τα υπόλοιπα θα τα παρακολουθήσετε μόνοι σας.

    Σκηνοθέτης της ταινίας, όπως προείπαμε, ο Takeshi Yamazaki, ο οποίος όπως και οι υπόλοιποι σκηνοθέτες blockbusters, υπηρετεί την δράση και τα εφέ. 
    Καμία σχέση με τις προηγούμενες δουλειές του αν και μπορούμε να πούμε πως, όπως συνήθως, τα φιλμ του είδους υποφέρουν τόσο από σενάριο, που είναι δύσκολο για οποιονδήποτε σκηνοθέτη να βγάλει καλό αποτέλεσμα.

    Ως Susumu Kodai ο Takuya Kimura,  που υποδύεται έναν χαρακτήρα anime με όλη την υπερβολή που απαιτείται για κάτι τέτοιο. 
    Χαρακτηριστικό είναι το φινάλε της ταινίας, που τραβάει αρκετά σε διάρκεια και περιέχει τόσες έντονες σκηνές με πρωταγωνιστή τον ίδιο, που στο τέλος μοιάζει να έχει κουραστεί και ο ίδιος. 

    Ως Yuki Mori η Meisa Kuroki, που είναι όντως πολύ όμορφη αλλά ο ρόλος της είναι εντελώς στερεοτυπικός ενώ και το γενικότερο ρομάντζο ανάμεσα στους δύο δεν πείθει σε καμία περίπτωση. 

    Ως Okita o Tsutomu Yamazaki, για τον οποίο ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια με τον Kimura.

    Συνοψίζοντας, για να σας αρέσει πρέπει να είστε οπωσδήποτε οπαδοί του franchise και να σας αρέσουν πολύ οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας τύπου Star wars. 
    Για τους υπόλοιπους δεν το συστήνω.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Space Battleship Yamato (2010) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top