F Classic: Ο Περιθωριακός - Le Marginal (1983) - FilmBoy Classic: Ο Περιθωριακός - Le Marginal (1983) - FilmBoy
  • Latest News

    Classic: Ο Περιθωριακός - Le Marginal (1983)



    O σκληροτράχηλος αστυνομικός επιθεωρητής Ζορντάν φτάνει στη Μασσαλία με στόχο να εξαρθρώσει ένα καρτέλ ναρκωτικών, αλλά οι ανορθόδοξες μεθόδους του τον ξανά στέλνουν πίσω στο Παρίσι σε μία πιο υποβαθμισμένη θέση.

    Ο Ζορντάν όμως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη κι έτσι βρίσκει έναν άντρα-σύνδεσμο με το καρτέλ και επιστρέφει πάλι στην υπόθεση αποφασισμένος να βρει τον Βαρόνο και αρχηγό της σπείρας ναρκωτικών,Μεκάτσιο.

    Τα 80's ζωντανεύουν ξανά στην ψηφιακή επανέκδοση της ταινίας που έκανε σύμβολο της αστυνομικής δράσης τον άλλοτε πρωταγωνιστή του Γκοντάρ και της Νουβέλ Βαγκ, Jean-Paul Belmondo.

    Ο σκηνοθέτης της «Πισίνας», Jacques Deray, επιδίδεται σε ένα καθαρόαιμο αστυνομικό φιλμ δράσης επιλέγοντας τον «ωραίο άσχημο» του γαλλικού σινεμά στο ρόλο ενός σκληρού, άξεστου Τζέημς Μποντ με την γοητεία του Sean Connery και τις γροθιές του Bud Spencer. 


    Ο επιθεωρητής Ζορντάν είναι ένας τραχύς και σκληρός μπάτσος, λάτρης του γυναικείου φύλου, που δε διστάζει να δέρνει χωρίς δεύτερη κουβέντα όποιον βρει εμπόδιο στο δρόμο του.
    Ο καλτ χαρακτήρας του Deray, όσο κι αν σήμερα μοιάζει γραφικός, είναι η ψυχή της ταινίας και αναμφίβολα κερδίζει τις εντυπώσεις.

    Εντυπωσιακές χειροποίητες σκηνές δράσης με αυτοκινητιστικές καταδιώξεις, πιστολίδι, άπλετο ξύλο σε όλα τα μέρη του Παρισιού (από εστιατόρια μέχρι gay club) αλλά κι ένα υποτυπώδες αστυνομικό σενάριο που χάνεται κάπου ανάμεσα στην σπασμωδική αφήγηση και στις μπουνιές του Belmondo, όλα περιτυλιγμένα με κιτς 80's αισθητική.

    Αυτό το ξεπερασμένο πια φιλμ μπορεί να φλερτάρει έντονα με την παρωδία, εν τούτοις όμως λειτουργεί ως ένοχη ή καλτ απόλαυση.
    Στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από 31 Αυγούστου.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Classic: Ο Περιθωριακός - Le Marginal (1983) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top