F Κριτική: Έρωτες και Φιλίες - Love & Friendship - FilmBoy Κριτική: Έρωτες και Φιλίες - Love & Friendship - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Έρωτες και Φιλίες - Love & Friendship



    Μπορεί η σύντομη ζωή της να μη της επέτρεψε να προσφέρει ακόμα περισσότερα στη παγκόσμια λογοτεχνία, όμως χάρη έστω και σε αυτά τα λίγα έργα της, το όνομα της Jane Austen γράφτηκε για πάντα με χρυσά γράμματα. 

    Πέραν των τεσσάρων μυθιστορημάτων που όλοι γνωρίζουμε, μετά το θάνατό της δημοσιεύθηκαν ακόμα τρία έργα της, που οι μη-βιβλιόφιλοι -όπως εγώ- μάλλον δεν είχαν ακουστά. 
    Το τελευταίο από αυτά είχε τίτλο Lady Susan, είχε επιστολική μορφή και δεν ήρθε στο φως παρά μισό αιώνα μετά το χαμό της, παρότι γράφτηκε πολλά χρόνια πριν τα γνωστότερα της έργα αλλά η ίδια δε το κατέθεσε ποτέ προς δημοσίευση. 

    Ο υποψήφιος για Όσκαρ Whit Stillman (Metropolitan, Damsels in Distress) το πήρε στα χέρια του 2013, και ήρθε η ώρα να δούμε πως τα πήγε στη κινηματογραφική του μεταφορά.

    Η λαίδη Susan Vernon (Kate Beckinsale, Underworld: Blood Warsείναι μια όμορφη χήρα της καλής κοινωνίας της Αγγλίας του 1790. 
    Παρά τον τίτλο όμως, ο αείμνηστος δεν της άφησε τίποτα, με αποτέλεσμα να αναζητά καταφύγιο σε συγγενείς και φίλους. 

    Απώτερος σκοπός της φυσικά δεν είναι άλλος από την αποκατάσταση, κατ’ αρχάς την νεαρής κόρης της Frederica (Morfydd Clark, Pride and Prejudice and Zombies) και φυσικά και της δικής της, ώστε να επιστρέψουν στην οικονομική άνεση που είχαν. 
    Η δολοπλόκος Susan θα βάλει τα μεγάλα μέσα, και βρίσκοντας καταφύγιο στο σπίτι του αδερφού της, βάζει σε λειτουργία το σχέδιό της …μέχρι που η Frederica επιστρέφει από το σχολείο που βρισκόταν εσώκλειστη, και της τα χαλάει.

    Αντίθετα με τα πιο γνωστά έργα της Austen που κινούνται στο πεδίο του ρομαντικού δράματος με κοινωνικές προεκτάσεις, το Love & Friendship είναι μια κομεντί, αντι-ρομαντική μάλιστα θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των σχέσεων είναι συμφέροντος, με την αγάπη και το ρομαντισμό να είναι μονάχα ένα μέσο προς την αποκατάσταση.


    Η πρωταγωνίστρια Kate Beckinsale κρατάει ένα ρόλο που δε την έχουμε ξαναδεί να υποδύεται, και μετά από πολλά χρόνια μας υπενθυμίζει ότι δεν είναι απολαυστική μόνο με τα κολλητά δερμάτινα της Selene αλλά είναι και μια πραγματικά καλή ηθοποιός.

    Η απολαυστικά υπερφίαλη ερμηνεία της μας υπόσχεται έναν σαρδόνιο, ραδιούργο χαρακτήρα, που δυστυχώς το σενάριο δεν μας παραδίδει, με τη Lady Susan να μοιάζει περισσότερο με καπάτσα μάνα παλιάς ελληνική ταινία, παρά με femme fatale εποχής.

    Αυτό είναι και το μεγάλο μειονέκτημα της ταινίας, αφού το κεντρικό στόρι είναι ιδιαιτέρως προβλέψιμο και το ενδιαφέρον του θεατή να εναπόκειται στις μεθόδους που η ηρωίδα θα χρησιμοποιήσει για να φτάσει στο στόχο της, οι οποίες δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, με αποτέλεσμα τη κατάρρευση ολόκληρου του φιλμ, το οποίο συχνά καταντάει κουραστικό παρά τα μόλις 90 λεπτά του.

    Στις ευχάριστες εκπλήξεις, το βιτριολικό χιούμορ μας ξυπνάει συχνά πυκνά από το λήθαργο της πλοκής, με τους διαλόγους μεταξύ Beckisnale και Chloë Sevigny (Antibirth) που υποδύεται τη στενή της φίλη, να είναι απολαυστικοί.
    Το Love & Friendship είναι μια χαριτωμένη κομεντί εποχής, με υψηλά production values, πολύ καλό cast [με εξαίρεση τον Xavier Samuel (Fury), που προσωπικά θεωρώ τον χειρότερο εν ζωή ηθοποιό, και εδώ το ξαναεπιβεβαιώνει] αλλά που εν τέλει όμως αποτυγχάνει να ικανοποιήσει.

    Στους κινηματογράφους από 20 Ιουλίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Έρωτες και Φιλίες - Love & Friendship Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top