F Classics: Οι Ασύλληπτες Διακοπές του Λουί ντε Φινές - Les grandes vacances (1967) - FilmBoy Classics: Οι Ασύλληπτες Διακοπές του Λουί ντε Φινές - Les grandes vacances (1967) - FilmBoy
  • Latest News

    Classics: Οι Ασύλληπτες Διακοπές του Λουί ντε Φινές - Les grandes vacances (1967)



    Ο αυταρχικός διευθυντής ενός φημισμένου γαλλικού οικοτροφείου, ανακαλύπτει έξαλλος στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ότι ο γιος του τα έχει κάνει θάλασσα με τους βαθμούς του. 
    Εν όψη καλοκαιριού, αποφασίζει να τον στείλει στην Αγγλία στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγής σπουδαστών προκειμένου να τον συνετίσει.

    Έλα όμως που ο κανακάρης του έχει άλλα σχέδια ...έτσι στέλνει στη θέση του έναν άλλον σπουδαστή και ξεκινά ανενόχλητος με ένα γιοτ και τους φίλους του τις διακοπές.
    Πολύ σύντομα ο πατέρας του τον ανακαλύπτει και τα ευτράπελα αρχίζουν!

    Ο διασημότερος κωμικός του γαλλικού σινεμά, Louis de Funes συνεργάζεται με τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Jean Girault, σε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του η οποία το 1967 ενθουσίασε επτά εκατομμύρια Γάλλους θεατές, εκτοξεύοντας τον Γάλλο κωμικό στη πρώτη θέση των προτιμήσεων του γαλλικού κοινού, έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη το 1968. 
    Η συνέχεια υπήρξε λαμπρή για το δίδυμο Girault - de Funes, όπου οι συνολικά δώδεκα ταινίες τους με τεράστια  απήχηση (κυρίως στην Ευρώπη), καθιέρωσαν τον σπουδαίο κωμικό ως σύμβολο της γαλλικής κωμωδίας.

    Έτσι κι εδώ τον παρακολουθούμε να δίνει ακόμη ένα ρεσιτάλ  σε μία φαρσοκωμωδία παρεξηγήσεων.
    Ένα κλασσικό σενάριο που στοχεύει να διασκεδάσει, προσφέροντας άφθονο γέλιο με αστείες φάρσες, κωμικοτραγικές παρεξηγήσεις και σπαρταριστούς διαλόγους, όλα ενορχηστρωμένα από τον «μαέστρο»  Louis de Funes

    Ο χαρισματικός κωμικός ξεδιπλώνει  το μοναδικό του ταλέντο διευθύνοντας την ξέφρενη μπάντα του να επιδίδεται σε γκάφες και ευτράπελα που μπορεί το 1967 να ενθουσίασαν, αλλά σήμερα φαίνονται ξεπερασμένα.
    Τα πενήντα χρόνια που κουβαλά στη πλάτη του το φιλμ έχουν αφήσει τα σημάδια τους.


    Κατά συνέπεια έχουμε μία κωμωδία μιας άλλης πιο αθώας εποχής που ξυπνά τη νοσταλγία για το παλιό καλό σινεμά, αλλά δυσκολεύεται να σταθεί απέναντι στα σημερινά κωμικά μοτίβα. 
    Το χιούμορ μοιάζει τετριμμένο και οι ατάκες δεν έχουν πια την ίδια δυναμική. 

    Οι γκριμάτσες και οι κωμικές εξάρσεις του de Funes μπορεί να είναι ακόμα διασκεδαστικές  προκαλώντας θαυμασμό για το σπουδαίο ταλέντο του, αλλά δεν διαθέτουν πια την φρεσκάδα ώστε να βγάλουν από το χρονοντούλαπο της κινηματογραφικής ιστορίας της κωμωδίας τις άλλοτε ξεκαρδιστικές στιγμές του ένδοξου παρελθόντος. 

    Τα ανάμεικτα γλυκόπικρα συναισθήματα μετά το φινάλε επιβεβαιώνουν το πέρας μιας ολόκληρης κινηματογραφικής εποχής, που μπορεί να έχει αφήσει ανεξίτηλες μερικές από τις πιο όμορφες σινέ - αναμνήσεις,αλλά μοιάζει να είναι πια πολύ μακρινή...

    Οι εποχές αλλάζουν, το σινεμά εξελίσσεται και ο χρόνος δεν χαρίζεται σε κανέναν, αλλά ακόμα κι αν αφήνει τα σημάδια του ποτέ δεν θα μπορέσει να σβήσει τις χρυσές σελίδες της κινηματογραφικής ιστορίας ...κάπου εκεί ανάμεσα τους θα είναι για πάντα γραμμένο το όνομα ...Louis de Funes.

    Στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από 20 Ιουλίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Classics: Οι Ασύλληπτες Διακοπές του Λουί ντε Φινές - Les grandes vacances (1967) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top