F Review: Patriots Day - FilmBoy Review: Patriots Day - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Patriots Day




    O Peter Berg (Deepwater Horizon, Lone Survivor) είναι ένας σκηνοθέτης που τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει σε ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα.
    Συνήθως πρόκειται για κάποια τραγωδία που συνέβη σε Αμερικάνους - ή σε Αμερικάνικο έδαφος. 

    Παρότι είναι ικανός να μεταδώσει την ένταση μέσα από σφιχτοδεμένη κινηματογράφηση, ένα πράγμα που προσωπικά μου ξινίζει λίγο είναι ο πατριωτισμός που προβάλει μέσα από τις ταινίες του. 
    Αυτό το ‘είμαστε οι καλύτεροι’ που ξεγλιστράει σε μερικές σκηνές.

    Παρόλα αυτά η προσωπική αγαπημένη μου παραμένει το Hancock (2008) το οποίο θεωρώ υποτιμημένο.
    Το Patriots Day βασίζεται στις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στο μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013 και στοίχισαν τη ζωή σε τρία άτομα καθώς και τα επακόλουθα του. 

    Μας δείχνει τα γεγονότα από την οπτική του αστυνόμου Tommy Saunders (Mark Wahlberg, Deepwater Horizon) αλλά και από τους ίδιους τους βομβιστές Dzhokhar Tsarnaev (Alex Wolff, My Big Fat Greek Wedding 2) και Tamerlan Tsarnaev (Themo Melikidze) μέχρι και τη σύλληψη των ένα εκ των δύο.

    Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον Mark Wahlberg όπου εδώ υποδύεται τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές, που είναι καλός, έχει χιούμορ, βοηθάει τους ανθρώπους, θέλει να πιάσει τους κακούς κτλ. 
    Στο Patriots Day, παρά το πολύ σημαντικό και σύγχρονο θέμα του, δίνονται απλές απαντήσεις: κακοί βομβιστές, καλοί Αμερικάνοι. 


    Και μέχρι τέτοιο βάθος φτάνει η ταινία μια και παρουσιάζεται σαν αστυνομικό θρίλερ που θέλει να σε βάλει μέσα στα γεγονότα με την κάμερα χειρός του σκηνοθέτη να κινηματογραφεί τον πανικόβλητο κόσμο και τον χαμό που δημιουργήθηκε εκείνη την ημέρα.

    Ωστόσο τα highlights της ταινίας είναι η αναμέτρηση των βομβιστών με τους αστυνόμους σε μια ήσυχη γειτονιά της πόλης και μια σκηνή αγωνίας όταν οι κακοί απαγάγουν ένα νεαρό Κινέζο (Jimmy O Yang, Silicon Valley).

    Σε γρήγορα σχετικά περάσματα συναντούμε ένα ειδικό πράκτορα του FBI (Kevin Bacon, Black Mass) τον διοικητή της αστυνομίας της Βοστόνης (John Goodman, Kong: Skull Island) και ένα καριερίστα αστυνομικό (J.K. Simmons, All Nighter).

    Σε σχέση με το Deepwater Horizon που ποζάρει και σαν ταινία καταστροφής, το Patriots Day μένει αυστηρά στα γεγονότα, μερικές φορές με ντοκιμαντερίστικη διάθεση, και απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να δουν πως εξελίχθηκαν τα συμβάντα τότε. 

    Αφοσιωμένη με πάθος στο σκοπό της, στο φινάλε παρουσιάζει και κάποιους επιζώντες να μιλούν στην κάμερα. 
    Δεν είναι Captain Phillips, μα δεν θα χάσετε την ώρα σας.

    Στους κινηματογράφους από 27 Απριλίου.

    Μιχάλης Δαγκλής.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Patriots Day Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top