F 70ο Φεστιβάλ Καννών: Στο The Square ο Χρυσός Φοίνικας, βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Λάνθιμο! - FilmBoy 70ο Φεστιβάλ Καννών: Στο The Square ο Χρυσός Φοίνικας, βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Λάνθιμο! - FilmBoy
  • Latest News

    70ο Φεστιβάλ Καννών: Στο The Square ο Χρυσός Φοίνικας, βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Λάνθιμο!


    Μπορεί η αφίσα με τη φωτοσοπαρισμένη Claudia Cardinale να μην υπήρξε και ο πιο θετικός προπομπός για το επερχόμενο τότε 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όμως το πλούσιο πρόγραμμα κατάφερε και στάθηκε (σχετικά) στο ύψος του, χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους δώδεκα ημέρες γεμάτες νέες δημιουργίες από μερικούς εκ των μεγαλύτερων δημιουργών του πλανήτη.

    Όπως πριν μιάμιση εβδομάδα άνοιξε την αυλαία, έτσι και απόψε το βράδυ, η εκθαμβωτική Monica Bellucci βρέθηκε στη σκηνή για να σημάνει τη λήξη της διοργάνωσης, δίνοντας τα βραβεία στους μεγάλους νικητές:

    Διεθνές Διαγωνιστικό
    Χρυσός Φοίνικας: The Square του Ruben Östlund
    Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: 120 Βattements par Μinute του Robin Campillo
    Βραβείο Σκηνοθεσίας: Sofia Coppola (The Beguiled)
    Βραβείο Σεναρίου: Γιώργος Λάνθιμος & Ευθύμης Φιλίππου (The Killing of a Sacred Deer) και Lynne Ramsay (You Were Never Really Here)
    Βραβείο Γυναικείου Ρόλου: Diane Krugerγ (In the Fade)
    Βραβείο Ανδρικού Ρόλου: Joaquin Phoenix (You Were Never Really Here)
    Βραβείο της Επιτροπής: Loveless

    Τμήμα Un Certain Regard
    Καλύτερη Ταινία: A Man of Integrity (Mohammad Rasoulof)
    Βραβείο Επιτροπής: April's Daughter (Michel Franco)
    Βραβείο Σκηνοθεσίας: Taylor Sheridan (Wind River)
    Βραβείο Ερμηνείας: Jasmine Trinca (Fortunata)
    Βραβείο Ποίησης του Σινεμά (;;): Barbara (Mathieu Amalric)

    Χρυσή Κάμερα (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη): Léonor Sérraille (Jeune Femme)


    Όπως παραδέχτηκαν οι περισσότεροι, στη φετινή διοργάνωση υπήρχαν πολλές καλές ταινίες αλλά έλειπαν τα αριστουργήματα. 
    Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, δεν υπήρχαν και παρότι κάποιες ταινίες είχαν ξεχωρίσει και “μύριζε” ότι δε θα φύγουν με άδεια χέρια, ουσιαστικά έλειπαν τα τεράστια φαβορί.

    Αυτό αποδείχτηκε και εκ του αποτελέσματος, με τα προγνωστικά πέφτουν έξω όσον αφορά ειδικά το Χρυσό Φοίνικα, αφού ελάχιστοι ήταν εκείνοι που περίμεναν μια κωμωδία (μέσα σε πολλά εισαγωγικά) να μπορέσει να κατακτήσει το μεγάλο βραβείο. 
    Ο Σουηδός όμως Ruben Östlund που πριν τρία χρόνια είχε κάνει αίσθηση με το Force Majeure στο Un Certain Regard, φέτος κατάφερε και βγήκε νικητής και στη μεγάλη κατηγορία.

    Παρά τους ομηρικούς καυγάδες στα social media, και παρότι η ταινία δε βρέθηκε ανάμεσα στις καλύτερες τις διοργάνωσης σύμφωνα με το σύνολο των κριτικών, ο Γιώργος Λάνθιμος τα κατάφερε και πάλι, και μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του Ευθύμης Φιλίππου κατέκτησαν το βραβείο καλύτερου σεναρίου για το The Killing of a Sacred Deer, βραβείο που μοιράστηκαν με το You Were Never Really Here της Lynne Ramsay

    Τι να πούμε, μπράβο του…και του χρόνου με το Χρυσό Φοίνικα για το The Favorite που έχει ήδη έτοιμο.

    Αλέξανδρος Κυριαζής.





    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 70ο Φεστιβάλ Καννών: Στο The Square ο Χρυσός Φοίνικας, βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Λάνθιμο! Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top