F Review: Γλυκό Φασόλι - Sweet Bean (An) - FilmBoy Review: Γλυκό Φασόλι - Sweet Bean (An) - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Γλυκό Φασόλι - Sweet Bean (An)



    Το ντοραγιάκι είναι ένα γιαπωνέζικο γλυκό φτιαγμένο από δύο μικρές πίτες/κέικ ενωμένες με μία γλυκιά πάστα κόκκινων φασολιών. 
    Αυτή η πάστα ονομάζεται An, εξ ου και ο τίτλος της νέας ταινίας της Naomi Kawase (Still the Water).

    O Sentaro (Masatoshi Nagase, Kaasan: Mom's Life) έχει ένα μικρό μαγαζάκι που φτιάχνει ντοραγιάκι. 
    Το μαγαζί πάει καλά και ζητάει έναν βοηθό. 
    Μία μέρα του χτυπάει το τζάμι η 75χρονη Tokue (Kirin Kiki, Villain) ζητώντας με λαχτάρα τη δουλειά, όμως εκείνος της την αρνείται λόγω ηλικίας. 

    Μία μέρα αργότερα, η Tokue επανέρχεται και του φέρνει να δοκιμάσει an που έφτιαξε με τα χέρια της, εκείνος ενθουσιάζεται και αποφασίζει να της δώσει μια ευκαιρία, βάζοντάς την να φτιάχνει το an για τα ντοραγιάκι του. 

    Η δύσκολη και πολύωρη διαδικασία παρασκευής του, φέρνει τους δύο πιο κοντά και αρχίζουν να ανοίγουν τις καρδιές τους ο ένας στον άλλον, ενώ ταυτόχρονα έξω από το μαγαζάκι δημιουργούνται ουρές για να απολαύσουν τη νέα νοστιμιά. 
    Τα κρυμμένα μυστικά τους όμως, κάποια στιγμή βγαίνουν στην επιφάνεια…

    Το πρώτο μισό της ταινίας, μας παραδίδει αυτό ακριβώς που υπόσχεται, μια feelgood, λίγο μελαγχολική, ευαίσθητη ιστορία δύο ανθρώπων διαφορετικών γενιών να ενώνουν τις δυνάμεις τους πάνω από τα ίδια κατσαρολικά, με τα γαστρονομικά πλάνα παρασκευής των ντορογιάκι να είναι πολύ πιο λαχταριστά απ' όσο ακούγονται.

    Κάπου εκεί όμως το φιλμ αλλάζει τελείως κατεύθυνση και ρίχνει το βάρος στο μυστικό της Tokue και στα προβλήματα που αυτό προκαλεί. 


    Παρότι καταπιάνεται με ένα πολύ σοβαρό, οριακά ταμπού θέμα, η Kawase εμφανίζεται αχρείαστα φλύαρη, βγάζοντας από μέσα της την φιλόσοφο, με μεγάλους voice-over μονολόγους και στατικά πλάνα, ξεχνώντας τελείως  τη κεντρική ιστορία, αλλά και τους δύο από τους τρεις πρωταγωνιστές, τον Sentaro για τον οποίον απλά αποκαλύπτεται ο λόγος που κάνει αυτή τη δουλειά χωρίς καμία ανάπτυξη, και της μαθήτριας Wakana (Kyara Uchida), ενός χαρακτήρα που αγνοείται επιδεικτικά.

    Το An κάνει κυριολεκτικά μισές δουλειές. 
    Όπως ο Sentaro ξέρει να φτιάχνει μόνο τις πίτες αλλά όχι και την πάστα, έτσι και το φιλμ μοιάζει μισοφτιαγμένο, με το πιο ανάλαφρο πρώτο μέρος να είναι εξαιρετικό, όμως να βαλτώνει στο δεύτερο με φιλοσοφίες ημερολογίου, κι αν δεν υπήρχε η εξαιρετική Kirin Kiki για να υποστηρίξει το πρωταγωνιστικό ρόλο, η τελική βαθμολογία θα κατρακυλούσε.

    Στους κινηματογράφους από 9 Φεβρουαρίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Γλυκό Φασόλι - Sweet Bean (An) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top