F Review: Επιχείρηση Ανθρωποειδές - Anthropoid - FilmBoy Review: Επιχείρηση Ανθρωποειδές - Anthropoid - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Επιχείρηση Ανθρωποειδές - Anthropoid



    Η αληθινή ιστορία της δολοφονίας του υψηλόβαθμου στελέχους του ναζιστικού καθεστώτος Reinhard Heydrich από την τσεχοσλοβάκικη αντίσταση, σε ένα κατασκοπικό θρίλερ χολιγουντιανής κοπής με ανισότητες αλλά και αρκετό ενδιαφέρον.

    Ο Heydrich, τρίτος κατά σειρά ισχυρότερος αξιωματικός του 3ου Ράιχ μετά τον Hitler και τον Heinrich Himmler, ήταν επί κεφαλής των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία, υπεύθυνος του ναζιστικού σχεδίου για την εξόντωση των Εβραίων «Τελική Λύση» και γνωστός  με το παρατσούκλι «ο χασάπης της Πράγας»λόγω των ανηλεών μεθόδων του.

    Η τσέχικη αντίσταση σε συνεργασία με τη Αγγλική κυβέρνηση κατέστρωσαν το σχέδιο εξόντωσης του Heydrich  με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Ανθρωποειδές» όπου έλαβε χώρα στην Πράγα το 1942.

    Ο Sean Ellis που έκανε αίσθηση ως σκηνοθέτης του "Cashback", μίας πρωτότυπης και ενδιαφέρουσας κομεντί των τελευταίων ετών, κάνει μια στροφή προς ένα εντελώς διαφορετικό θέμα ιστορικού περιεχομένου όπου αναβιώνει τις μέρες του Β παγκοσμίου πολέμου μέσα από ένα επίσης δικό του σενάριο, βασισμένο σε  πραγματικά γεγονότα.

    Πρωταγωνιστές της ιστορίας ο Josef Gabcík (Cillian Murphy, In The Heart Of The Sea) και ο Jan Kubis (Jamie Dornan), δύο Τσεχοσλοβάκοι πράκτορες που σε συνεργασία με την αντίσταση αναλαμβάνουν την παράτολμη επιχείρηση,στη διάρκεια  της οποίας γνωρίζουν και ερωτεύονται δύο συνεργάτιδες τους.

    Παρότι ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, ο Ellis επιλέγει μια παραδοσιακού τύπου χολιγουντιανή αφηγηματική φόρμα για να διηγηθεί μια ιστορικό-πολιτική αληθινή ιστορία.
    Εμπλουτίζει το σενάριο με τα λίγο-πολύ γνωστά στοιχειά ενός αμερικάνικου κατασκοπικού θρίλερ, όπου περιπέτεια, σασπένς και ερωτική ίντριγκα συνυπάρχουν και εναλλάσσονται.

    Ωστόσο το κάνει διακριτικά σεβόμενος την ιστορία, που φροντίζει να αναδείξει παρουσιάζοντας αρκετές λεπτομέρειες για το πολιτικό τοπίο της εποχής ενώ παράλληλα κρατάει τους ήρωες-πράκτορες σε χαμηλό προφίλ με φόντο ρετρό καρτποσταλ-ικές εικόνες της Πράγας που δίνουν την ατμόσφαιρα της εποχής, πλην όμως ο τρόπος που παρεμβάλλονται μεμονωμένες, ενδιάμεσα στις σκηνές, αφήνει μια εικόνα άχαρης σκηνοθετικής διεκπεραίωσης πάνω στη αφηγηματική ροή.


    Στο πρώτο μισό του φιλμ ξεδιπλώνεται η επιχείρηση, όπου σκιαγραφείται μέσα από την δράση της αντίστασης ο πολιτικός χάρτης της εποχής, ενώ γίνεται και μια γνωριμία με τους δύο χαρακτήρες που παρότι ημιτελής ως προς την ανάπτυξη τους, ιντριγκάρουν βάζοντας στο σασπένς την σπίθα που όσο περνάει η ώρα τρεμοπαίζει αλλά δεν ανάβει ούτε καν στη πιο κρίσιμη στιγμή της άνευρα σκηνοθετημένης εκτέλεσης του σχεδίου, με συνέπεια το φιλμ να δείχνει σημάδια κατάρρευσης.

    Σε αυτό το σημείο έρχεται μια ανέλπιστη «τονωτική ένεση» από τον Ellis που ετεροχρονισμένα μεν το επαναφέρει στη ζωή κάπως ανορθόδοξα, με δύο συνεχόμενες σχετικά σκληρές και εντελώς κόντρα με το έως τότε ύφος σκηνές, δίνοντας έτσι το σινιάλο στην δράση όπου επακολουθεί με συνεχόμενες αγωνιώδης, σεκάνς μέχρι την τελική κορύφωση.

    Μόνο που εκεί πλέον τελειώνει η επήρεια της ένεσης και έρχεται η ανώμαλη προσγείωση σε ένα κλισέ και αφελές ρομαντικό φινάλε, που το λιγότερο που προκαλεί είναι απογοήτευση, ολοκληρώνοντας έτσι ένα παζλ ανάμεικτων συναισθημάτων.

    Το καστ της ταινίας απαρτίζεται από Βρετανούς ηθοποιούς που υποδύονται τους Τσεχοσλοβάκους μιλώντας σπαστά αγγλικά, κάτι που συνηθίζεται σε πολλές ταινίες του είδους, δεν παύει όμως πάντα να αφαιρεί ένα μεγάλο κομμάτι από το πρεστίζ αλλά και την γοητεία της εκάστοτε  ταινίας.
    Αυτό συμβαίνει και στο «Επιχείρηση Ανθρωποειδές»  που δεν αποτελεί την εξαίρεση και σίγουρα  συγκαταλέγεται στις αδυναμίες του.

    Εντούτοις ο Cillian Murphy εκτός από πειστική φυσιογνωμία ως Τσεχοσλοβάκος πράκτορας, δίνει και μία καλή ερμηνεία.
    Αντίθετα η άστοχη όπως αποδεικνύεται επιλογή του Jamie Dornan δεν ταιριάζει καθόλου με το προφίλ του ρόλου, δεν βρίσκει  ιδανική χημεία με τον συμπρωταγωνιστή του, ενώ ερμηνευτικά δείχνει να έχει μείνει στο πλατό του «50 Αποχρώσεις του Γκρι».

    Μπορεί το Επιχείρηση Ανθρωποειδές να είναι μία ταινία που γρήγορα θα ξεχάσουμε, ωστόσο καταφέρνει να υπερβεί τα όσα προβλήματα της, αφήνοντας εν τέλη καλές εντυπώσεις αλλά και έναν ακόμα καλό λόγο να θέλουμε να ξαναδούμε σύντομα τον Cillian Murphy.

    Στους κινηματογράφους από 2 Φεβρουαρίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Επιχείρηση Ανθρωποειδές - Anthropoid Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top