F Review: Πριν Έρθεις Εσύ - Me Before You - FilmBoy Review: Πριν Έρθεις Εσύ - Me Before You - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Πριν Έρθεις Εσύ - Me Before You



    Δακρύβρεχτο αισθηματικό ρομάντζο για ευαίσθητες ψυχές, που πιστεύουν όμως πως τα Άρλεκιν είναι πολυεπίπεδα και δυσνόητα.

    Ένα μοντέρνο παραμύθι είναι το Me Before You, κάτι ας πούμε σαν το Πεντάμορφη και το Τέρας,  όπου στη θέση του τέρατος υπάρχει ένας τετραπληγικός νέος. 
    Όχι δηλαδή πως η Emilia Clarke μπορεί να χαρακτηριστεί πεντάμορφη, απλά κάνω έναν ίσως αδόκιμο παραλληλισμό για να μπείτε στο νόημα.

    H Clarke (Terminator Genisys ...πιο γνωστή φυσικά σαν Daenerys Targaryen από το Game of Thrones) υποδύεται την Lou, μια πρόσχαρη ευγενική κοπέλα που μόλις όμως έχει μείνει άνεργη μιας και έχει χάσει τη δουλειά της στο καφέ της ειδυλλιακής πόλης της αγγλικής εξοχής στο οποίο εργαζόταν για σειρά ετών.

    Ευρισκόμενη σε απόλυτη ανάγκη εξεύρεσης εργασίας αναλαμβάνει κάτι που πιθανότατα θα ήθελε μια σχετική πείρα, αλλά δεν βαριέσαι, σινεμά είναι ό,τι θέλουμε κάνουμε.

    Αναλαμβάνει λοιπόν τη φροντίδα του Will (Sam Clafin, The Huntsman: Winter's War), ενός γόνου αριστοκρατικής οικογένειας που ζει σε έναν πύργο στο ίδιο ειδυλλιακό μέρος με την Lou και που όμως εξαιτίας ατυχήματος έχει μείνει ανάπηρος.

    Ο Will ήταν ιδιαίτερα αθλητικός τύπος, με πάθος για την περιπέτεια και τα ταξίδια, πράγματα που όπως είναι προφανές δεν μπορεί πια να απολαύσει.
    Έτσι έχει δώσει προθεσμία έξι μηνών στους γονείς του [Janet Mc Teer (The Divergent Series: Allegiant) και Charles Dance (Ghostbusters)] να τον πάνε σε κλινική της Ελβετίας που ειδικεύεται στην ευθανασία, μην αντέχοντας τον πόνο και τη ζωή σε αναπηρικό καροτσάκι.

    Η Lou θα μάθει τις προθέσεις του Will και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να του αλλάξει γνώμη.
    Έχει άλλωστε όλον τον χρόνο να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς ο Will έχει έναν πραγματικό νοσοκόμο (Stephen Peacocke) για να ασχολείται με τα δύσκολα κομμάτια της καθημερινότητάς του (βολικό αν μη τι άλλο). 


    Έτσι η Lou έχει όλο τον καιρό για να οργανώνει πάρτυ, εξορμήσεις, εκδρομές και οτιδήποτε άλλο για να του φτιάξει το κέφι (και φυσικά να τον ερωτευτεί), παρόλο που έχει μακροχρόνια σχέση με έναν τύπο ονόματι Patrick (Matthew Lewis, Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2), ο οποίος από την πρώτη στιγμή που εμφανίζεται στο φιλμ είναι λες και φωνάζει με ντουντούκα «είμαι ο λάθος γκόμενος για αυτήν».

    Μέσα από μια σειρά αμπελοφιλοσοφιών σχετικά με την ομορφιά της ζωής και του έρωτα, με background το πανέμορφο τοπίο της εξοχής και ένα σωρό soft μπαλάντες που ακούγονται κάθε τρεις και λίγο, παρακολουθούμε το αίσθημα της Lou και του Will να φουντώνει με έναν εντελώς επίπεδο και βαρετό -στα όρια του χαζοχαρούμενου- τρόπο που δεν συμβαδίζει στιγμή με την τραγικότητα του θέματος (υπήρξαν κάποιες στιγμές που είπα πως τελικά δεν πρέπει να είναι και άσχημα να είσαι τετραπληγικός).

    Κύριος λόγος γι΄αυτό είναι φυσικά η κάκιστη ηθοποιός Emilia Clarke (δεν κάνει ούτε για να διασκεδάζει τα πιτσιρίκια φορώντας στολή Μίνι Μάους στην Eurodisney), η οποία ό,τι και να γίνεται, ό,τι και να της λένε, κοιτάζει το φακό με το βλέμμα του απορημένου ροφού που σπαρταράει δυστυχής στο αγκίστρι του ψαρά, ενώ πετυχαίνει και το ακατόρθωτο με το  να γελάει και να κλαίει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ανοίγοντας διάπλατα τα μάτια της, με τη μόνιμη φυσικά απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της.

    Από το ναυάγιο της πρωτοεμφανιζόμενης στον κινηματογράφο σκηνοθέτιδος Thea Sharrock, δεν μπορούν να την γλυτώσουν ούτε οι έμπειροι Janet Mc Teer και Charles Dance, οι οποίοι μάλλον επιλέχτηκαν για να δώσουν ένα κάποιο κύρος στην ταινία (χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να μπορεί να γίνει).

    Απευθύνεται κυρίως στο γυναικείο κοινό το Me Before You (αν και δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άνω των δεκαπέντε που θα πειστεί από όσα γίνονται), με το καλό για τους άντρες  συνοδούς που θα αναγκαστούν να το παρακολουθήσουν, να είναι πως θα κερδίσουν το δικαίωμα επιλογής ταινίας για τους τουλάχιστον επόμενους τρεις μήνες, μπας και έρθουν στα ίσα τους.

    Στους κινηματογράφους από 4 Αυγούστου.

    Νίκος Παλάτος.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Πριν Έρθεις Εσύ - Me Before You Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top