F ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 2016: Οι ταινίες του αφιερώματος στα B-Movies του 50 - FilmBoy ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 2016: Οι ταινίες του αφιερώματος στα B-Movies του 50 - FilmBoy
  • Latest News

    ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 2016: Οι ταινίες του αφιερώματος στα B-Movies του 50


    Στην Ατομική εποχή της δεκαετίας του '50, η έκθεση ραδιενέργειας, οι διαρροές τοξικών ουσιών και άλλα επιστημονικά ατυχήματα είχαν μεγάλη επιρροή στη θεματική του horror cinema, όπου άρχισαν να αναπτύσσονται τεραστίων διαστάσεων μεταλλαγμένα τέρατα (Gojira ή αλλιώς Godzilla, 1954) ή σαρκοφάγα έντομα-γίγαντες.

    Μέχρι τότε, οι περισσότερες ταινίες τρόμου ήταν φτιαγμένες πρόχειρα και με λίγα χρήματα και απευθύνονταν σχεδόν αποκλειστικά στο εφηβικό κοινό των drive-ins...
    Ένα τέτοιο φιλμ ήταν το I Was A Teenage Werewolf (1957).

    Μερικά Αμερικάνικης προέλευσης monster/horror movies της εποχής κεφαλαιοποίησαν με επιτυχία τις απειλές εξωγήινων δυνάμεων και εισβολής από το Διάστημα, όπως το alien που βρέθηκε στην Αρκτική στο The Thing (From Another World) (1951), το ασυνήθιστο τέρας στο The Creature From the Black Lagoon (1954), μεταλλαγμένα μυρμήγκια στην έρημο του Νέου Μεξικού στο Them! (1954) ή παράλογες και εξωγήινες απειλές στο κλασικό Invasion of the Body Snatchers (1956).

    Το τελευταίο ήταν μια αντιδραστική ιστορία που εφιστούσε τη προσοχή στη συμμόρφωση, ένα classic με κλώνους που έπαιρναν τα σώματα των κατοίκων μιας μικρής πόλης της California (ένα remake έγινε από τον Philip Kaufman το 1978 με την ιστορία να εξελίσσεται στο San Francisco).

    Στο αλληγορικό The Incredible Shrinking Man (1957) του Jack Arnold σε σενάριο του συγγραφέα Richard Matheson, εμφανίστηκαν οι θανάσιμες μεταλλάξεις και τα επακόλουθα της έκθεσης σε ραδιενέργεια - ακόμα και μια αράχνη ή μια γάτα θα ήταν ένα τρομακτικό τέρας για έναν συρρικνωμένο άνθρωπο.

    Για να αντιμετωπίσουν τη δημοτικότητα της τηλεόρασης, τα κινηματογραφικά studio πειραματίστηκαν με τρισδιάστατα φιλμ (3D) όπως το The House of Wax (1953), μια ταινία που εκτόξευσε τη καριέρα του Vincent Price ως 'King of Horror', στο ρόλο του καθηγητή και γλύπτη Henry Jarrod που μετέτρεπε τα πτώματα των εχθρών του σε κέρινα ομοιώματα, και το The Creature From the Black Lagoon (1954).

    Φυσικά, δεν μιλάμε για ουσιαστικό 3D αλλά για μια ψευδή αίσθηση βάθους.

    Σημαντικό έργο στα B-movies της δεκαετίας του '50 και αργότερα άφησε ο παραγωγός και σκηνοθέτης Roger Corman, γνωστός για τα low budget exploitation φιλμ, που βοήθησε να μείνει ζωντανό το είδος του horror όταν τα μεγάλα studio του Hollywood έπαψαν να ασχολούνται.

    Πολλά έργα του έγιναν cult classics και κάποια από αυτά γίνονται remake μέχρι σήμερα (Death Race, Piranha).


    Δημιούργησε τη low budget horror σάτιρα A Bucket of Blood (1959) όπου πρωταγωνιστούσε ο Dick Miller - ηθοποιός που έπαιζε σχεδόν σε όλα τα φιλμ του Corman - και ένα χρόνο αργότερα το αριστουργηματικό House of Usher (1960), μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Edgar Alan Poe, 'The Fall of the House of Usher.
    Το House of Usher είναι η σπουδαιότερη ταινία του Vincent Price και από τις καλύτερες ταινίες του Corman.

    Οι τίτλοι των ταινιών του Corman τα λένε όλα για το είδος του σινεμά που είναι υπεύθυνος: Not of this Earth (1957), Attack of the Crab Monsters (1957), The Wasp Woman (1959), The Terror (1963) και πολλά άλλα.

    Για την ακρίβεια, ο Roger Corman σκηνοθέτησε πάνω από 50 ταινίες σε 25 χρόνια (από το 1955 μέχρι το 1980) αλλά ήταν παραγωγός σε 350 ταινίες μέχρι και σήμερα!

    Τα B-movies χαρακτήρισαν μια ολόκληρη εποχή και ένα ολόκληρο έθνος, φέρνοντας έντονου χρωματισμού poster σχεδιασμένα στο χέρι και κάνοντας τέχνη τις χειροποίητες αφίσες στις αίθουσες της εποχής.

    Στο Horrorant Film Festival 'ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ' 2016 (12-18 Μαΐου σε ΙΝΤΕΑΛ και ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ και 19-25 Μαΐου στο ΒΑΚΟΥΡΑ 1 & 2), στα πλαίσια του αφιερώματος στα B-Movies της δεκαετίας του 50, θα δούμε σε εξαιρετική ποιότητα τις ταινίες:

    Invasion of the Body Snatchers (1956) του Don Siegel.
    Ένας γιατρός μιας μικρής πόλης καταλαβαίνει ότι ο πληθυσμός της κοινότητας του έχει αντικατασταθεί από εξωγήινους κλώνους χωρίς αισθήματα.

    Night of the Demon (1957) του Jacques Tourneur.
    Ένας Αμερικανός ψυχολόγος ερευνά μια σατανική αίρεση η οποία είναι ύποπτη για περισσότερους από έναν φόνους.

    The Incredible Shrinking Man (1957) του Jack Arnold.
    Ένας άνδρας αρχίζει να συρρικνώνεται, λόγω της έκθεσης του σε ένα συνδυασμό ακτινοβολίας και εντομοκτόνων, και η ιατρική επιστήμη είναι ανίκανη να τον βοηθήσει.

    The House on the Haunted Hill (1959) του William Castle.
    Ένας εκατομμυριούχος προσφέρει δέκα χιλιάδες δολάρια σε πέντε ανθρώπους, με την υποχρέωση να περάσουν τη νύχτα σε ένα μεγάλο και τρομακτικό σπίτι, μαζί με τον ίδιο και τη σύζυγό του.

    House of Usher (1960) του Roger Corman.
    Ένας άντρας επισκέπτεται για πρώτη φορά το αρχοντικό της οικογένειας της αρραβωνιαστικιάς του, για να ανακαλύψει την άγρια κατάρα της οικογένειας η οποία τους οδηγεί όλους στη τρέλα.

    Οι ανακοινώσεις συνεχίζονται...




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 2016: Οι ταινίες του αφιερώματος στα B-Movies του 50 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top