F Best Asian Films: Pulse (2001) - FilmBoy Best Asian Films: Pulse (2001) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Pulse (2001)




    Ακόμα ένα αριστουργηματικά σκηνοθετημένο μεταφυσικό θρίλερ, από έναν δημιουργό, ο οποίος έχει ειδικευθεί στο να προβάλλει το είδος στην αγνότερη μορφή του, χωρίς ακριβά εφέ και σκηνές άσκοπους εντυπωσιασμούς, κάνοντας το να φαίνεται ως ανώτερο καλλιτεχνικό δημιούργημα. 

    Το σενάριο, το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του σκηνοθέτη, αποτελείται από δύο ιστορίες, οι οποίες εκτυλίσσονται παράλληλα. 

    Η πρώτη αφορά 4 φίλους, τους Kudo Michi, Sasano Junko, Toshio Yabe και Taguchi, οι οποίοι δουλεύουν σε ένα θερμοκήπιο. 
    Ο τελευταίος, ο οποίος δούλευε σε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, εξαφανίζεται για ένα διάστημα, γεγονός που αναγκάζει την Michi να τον αναζητήσει στο διαμέρισμα του. 

    Όταν τον συναντάει, εκείνος δείχνει απόμακρος, ενώ λίγο αργότερα ανακαλύπτει στο διπλανό δωμάτιο τον Taguchi κρεμασμένο, συνειδητοποιώντας πως αυτό που είχε δει πριν λίγο ήταν το φάντασμα του. 

    Αναρωτώμενοι οι τρεις φίλοι για τα αίτια της αυτοκτονίας του, αποφασίζουν να εξετάσουν το πρόγραμμα το οποίο δούλευε ο Taguchi, και ανακαλύπτουν μια φωτογραφία του διαμερίσματος του, όπου στην οθόνη του υπολογιστή καθρεφτίζεται το φάντασμα του.

    H δεύτερη έχει για πρωταγωνιστή τον Ryosuke Kawashima, έναν φοιτητή οικονομικών ο οποίος αποφασίζει να ασχοληθεί με το Διαδίκτυο. 

    Όταν συνδέεται όμως για πρώτη φορά, ο υπολογιστής αυτόματα τον κατευθύνει σε μια σελίδα η οποία δείχνει εικόνες από ανθρώπους να κάθονται σε σκοτεινά δωμάτια ενώ λίγο αργότερα του εμφανίζει ένα μήνυμα που αναφέρει "Do you want to meet a ghost?". 

    Εκείνος έντρομος κλείνει τον υπολογιστή, για να διαπιστώσει λίγο αργότερα, το βράδυ πως έχει ξανασυνδεθεί στην ίδια σελίδα. 
    Την επόμενη μέρα πηγαίνει στο τμήμα πληροφορικής του πανεπιστημίου, όπου η υπεύθυνη, Harue Karasawa, του δίνει συμβουλές για το πως να αποθηκεύσει τη σελίδα, ώστε να μπορέσουν να την ελέγξουν.



    Να αναφέρω επίσης, πως υπάρχει μια σαφέστατη αλληγορία στην ταινία, για την αποξένωση των ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις, η οποία οδηγεί στην κατάθλιψη και ειδικότερα στην Ιαπωνία, στην αυτοκτονία.

    Σκηνοθέτης του Pulse (Kairo στα Ιαπωνικά) είναι ο Kiyoshi Kurosawa, σε ένα στυλ το οποίο ουσιαστικά έχει γίνει σήμα κατατεθέν του, αυτό του αργού τρόμου, το οποίο σαφέστατα έχει επηρεαστεί από το Ring αλλά τελικώς βαδίζει σε άλλα μονοπάτια, τα οποία εμπλέκουν και το κοινωνικό φιλμ, έστω με τη μορφή αλληγορίας, γεγονός που ουσιαστικά δημιουργεί ένα άλλο είδος ταινίας.

    Έχοντας πάντα στο νου μας πως στις ταινίες του Kurosawa τον πρώτο λόγο έχει η ατμόσφαιρα και όχι οι ηθοποιοί, ας περάσουμε να δούμε τους πρωταγωνιστές.

    Ως Kodo Michi, η Kumiko Aso, η οποία για την ερμηνεία της κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στα Japanese Professional Awards
    Παίζει αρκετά καλά, πράγμα το οποίο, όπως προείπαμε, σημαίνει ότι εξυπηρετεί άριστα την ατμόσφαιρα.

    Ως Ryosuke Kawashima o Haruhiko Kato και ως Harue Karasawa η Koyuki, για τους οποίους πάνω κάτω ισχύουν τα ίδια με την Kumiko Aso.

    Γενικότερα, αν σας άρεσαν τα ιαπωνικά Ring, κατά πάσα πιθανότητα θα σας αρέσουν και οι ταινίες τρόμου του Kurosawa
    Αν προτιμάτε το αμερικάνικο στυλ (γρήγορη δράση, εφέ, έντονοι ήχοι κτλ) ψάξτε αλλού.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Pulse (2001) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top