F Best Asian Films: Musa the Warrior (2001) - FilmBoy Best Asian Films: Musa the Warrior (2001) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Musa the Warrior (2001)



    Μία από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία του κορεάτικου κινηματογράφου (το 2001 που προβλήθηκε ήταν η πιο ακριβή) και μία από αυτές που έβαλαν τον κινηματογράφο της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη. 

    Βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, με προσήλωση στην ακρίβεια που φτάνει στην χρησιμοποίηση της κανονικής γλώσσας καθενός εκ των πρωταγωνιστών και με εντυπωσιακό γηγενές επιτελείο ηθοποιών συν την Κινέζα Ziyi Zhang, γίνεται κατανοητό πως έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά εντυπωσιακή ταινία. 

    Η ιστορία εξελίσσεται στην Κίνα του 1375, όπου η δυναστεία των Ming έχει μόλις πάρει τα σκήπτρα από τους Yuan. 

    Η αντίστοιχη κορεάτικη Koryo, επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους καινούριους ηγεμόνες στέλνοντας μια αντιπροσωπεία στην αυλή των Ming.

    Δυστυχώς όμως, οι διπλωμάτες εμποδίζονται από το να αφήσουν το μήνυμα τους, κατηγορούνται ως κατάσκοποι και εξορίζονται σε μία απομακρυσμένη έρημο.

    Στις περιπέτειες αυτής της ομάδας επικεντρώνεται το σενάριο, στην προσπάθεια τους να διασχίσουν την έρημο και να φτάσουν στην πατρίδα τους εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων φυσικών συνθηκών και τις επιθέσεις των Yuan. 

    Τρεις χαρακτήρες ξεχωρίζουν, ο νεαρός στρατηγός Choi Jung, ο σωματοφύλακας- πρώην σκλάβος Yeo Sol και ο χαμηλόβαθμος βετεράνος Jin Lib, ενώ στη διαδρομή και μετά την διάσωσή της από τους Yuan, προστίθεται και η πριγκίπισσα των Ming, Bu Yong και ένα ερωτικό τρίγωνο δημιουργείται ανάμεσα σε αυτήν και τους δύο πρώτους προαναφερθέντες.


    Σκηνοθέτης της ταινίας ο Sung Su Kim, ο οποίος σαφώς και εστιάζει στη δράση, παραμερίζοντας τα υπόλοιπα στοιχεία του φιλμ και ιδιαίτερα τις ερωτικές σχέσεις, οι οποίες δεν αναπτύσσονται καθόλου. 

    Πέρα από αυτό όμως, η ανάλυση των χαρακτήρων είναι αρκετά καλή τηρουμένων των αναλογιών και ο Kim μας δίνει μερικές από τις εντυπωσιακότερες και πιο ρεαλιστικές σκηνές μάχης που έχω παρακολουθήσει ποτέ.

    Επιπλέον, θετικό στοιχείο είναι οι εξαιρετικές τοποθεσίες που έλαβαν χώρα τα γυρίσματα, που περιλαμβάνουν έρημο, δάση και ποτάμια, ενώ θεωρώ θετική και την προσπάθεια για ρεαλιστική αναπαράσταση του κάθε χαρακτήρα, με τον καθένα να μιλά στην γλώσσα της φυλής που ανήκει.

    Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντούμε τον Jin Mo Ju ως Choi Jung, σε μέτρια απόδοση, τον Woo Sung Jung (του εξαιρετικού The Good, The Bad, The Weird) ως Yeo Sol, που μιλάει ελάχιστα και κυρίως μάχεται, τον Sung Kee Ahn ως  Jin Lib, ο οποίος είναι και ο μόνος που ξεχωρίζει υποκριτικά και την Ziyi Zhang (The Grandmaster) ως Bu Yong, η οποία παίζει σχετικά καλά, αν και σε ρόλο χωρίς απαιτήσεις πέρα από το να δείχνει πολύ όμορφη και ευάλωτη, κάτι που βέβαια το καταφέρνει με ευκολία. 

    Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως οι ηθοποιοί εξυπηρετούν κυρίως την δράση, όπως συμβαίνει συνήθως σε φιλμ του είδους.

    Κλείνοντας, θεωρώ πως πρόκειται για ένα φιλμ που παρακολουθείται εύκολα και ευχάριστα, χωρίς πολύ πολύ σκέψη.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Musa the Warrior (2001) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top