F TV Series review: Under The Dome (season 1-3) - FilmBoy TV Series review: Under The Dome (season 1-3) - FilmBoy
  • Latest News

    TV Series review: Under The Dome (season 1-3)




    Από το ξεκάθαρο στο… θολό.

    Όταν τον Νοέμβριο του 2012 το CBS ανακοίνωσε την υλοποίηση μίας καλοκαιρινής σειράς βασισμένης στο μυθιστόρημα του Stephen King, “Under The Dome”, o ενθουσιασμός ήταν διάχυτος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και δικαιολογημένα καθώς ενάμιση χρόνο αργότερα η τηλεοπτική σειρά Under The Dome κάνει πρεμιέρα και όλοι κάνουν λόγο για το νέο καλοκαιρινό Lost.

    Το Under The Dome άλλαξε τα δεδομένα στην καλοκαιρινή τηλεοπτική σεζόν των Αμερικάνων, αλλά μέσα σε μόλις 2 χρόνια προβολής από το Ζενίθ βρέθηκε στο Ναδίρ με τους απανταχού φανατικούς τηλεθεατές της σειράς να αναρωτιούνται το γιατί…

    Το Under The Dome αφηγείται την ιστορία των κατοίκων του Chester’s Mill, μίας μικρής κωμόπολης στην Βόρεια Καρολίνα των H.Π.Α., που αποκόπτεται εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο όταν ξαφνικά ένας φαινομενικά αόρατος θόλος εσωκλείνει το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης και των κατοίκων του.

    Αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνίας με τους έξω, οι κάτοικοι του Chester’s Mill προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιβιώσουν …”Κάτω Από Τον Θόλο».

    Η τηλεοπτική μεταφορά του Under The Dome φέρει την υπογραφή του Brian K. Vaughan (Lost), ενώ την παραγωγή της σειράς συνυπογράφει ο Steven Spielberg

    Έκανε πρεμιέρα στις 24 Ιουνίου του 2013 στο CBS ενώ η σειρά έριξε τίτλους τέλους στις 10 Σεπτεμβρίου του 2015 με συνολικά 39 επεισόδια να έχουν προβληθεί κατά την διάρκεια των τριών κύκλων της. 


    Season 1…Και Ξαφνικά Έπεσε ο Θόλος! (9/10)

    Στην πρώτη σεζόν του Under The Dome οι κάτοικοι του Chester’s Mill ανακαλύπτουν έντρομοι πως ένας αόρατος ουρανοκατέβατος θόλος τους έχει αποκόψει από τον υπόλοιπο κόσμο. 

    Ανάμεσα στους κατοίκους του Chester’s Mill που προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί είναι η δημοσιογράφος Julia Shumway (Rachelle Lefevre, Homefront) και ο δημοτικός σύμβουλος Big Jimmy (Dean Norris, The Counselor). 



    Εκτός από τους μόνιμους κάτοικους, εντός του Θόλου έχουν παγιδευτεί και… περαστικοί, με πρώτο και καλύτερο τον Dale Barbara (Mike Vogel, Bates Motel) τον τελευταίο άνθρωπο που είδε ζωντανό τον άνδρα της Julia…

    Καθώς κανείς τους δεν έχει απάντηση στο τι ακριβώς συμβαίνει, η κοινότητα του Chester’s Mill θα πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει αποκομμένη από τον έξω κόσμο. 

    Ένα παιχνίδι εξουσίας για την εσώκλειστη στον Θόλο κοινωνία ξεκινά, με ένοχα μυστικά να βγαίνουν στην επιφάνεια και τις ανθρώπινες σχέσεις να δοκιμάζονται…

    Και όλα αυτά την στιγμή που ο Θόλος έχει μόλις αρχίσει να ξετυλίγει τα μυστήρια που κρύβει αλλά και την «σύνδεση» που φαίνεται να έχει με 4 κάτοικους τους Chester’s Mill.


    Season 2… Μετά την επιβίωση, η διαφυγή! (7/10)

    Στην 2η σεζόν, όλοι πλέον ξέρουν πως έχουν να κάνουν με κάτι τελείως άγνωστο προς αυτούς αλλά απόλυτα πανίσχυρο… 

    Το να επιβιώσουν τόσοι άνθρωποι μέσα στον Θόλο είναι πρόκληση αλλά και αγώνας για τον Dale και την Julia που ως άτυποι αρχηγοί -και ζευγάρι πλέον- έρχονται αντιμέτωποι ουκ ολίγες φορές με τον Big Jim και τις μηχανορραφίες του που θέτει σε εφαρμογή προκειμένου να ηγηθεί των εγκλωβισμένων ο ίδιος.

    Τα ερωτηματικά γύρω από τον Θόλο πληθαίνουν συνεχώς και νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως που αφορούν το παρελθόν μερικών κατοίκων του Chester’s Mill και αυτό που φαινομενικά αποτελεί την κινητήριο δύναμη του Θόλου… ένα αυγό.

    Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν από την μια εμφανίζεται στην πόλη μία νεαρή κοπέλα που φαινομενικά την έφερε ο Θόλος πάλι στη ζωή και από την άλλη ο Dale βρίσκει μία έξοδο διαφυγής από τον Θόλο…


    Season 3… Και τα πάντα…Θόλωσαν… (3/10)

    Στην 3η σεζόν της σειράς την εμφάνιση τους στο Chester’s Mill κάνει μία εξωγήινη φυλή, που στην προσπάθεια για την δική της επιβίωση μολύνει τους κατοίκους καταλαμβάνοντας τα σώματα τους. 



    Η Julia και ο Big Jim άσπονδοι σύμμαχοι και οι μόνοι αμόλυντοι πρέπει να καταφέρουν να σώσουν τους υπολοίπους και να εμποδίσουν την εξωγήινη αυτή απειλή από το να υλοποιήσει τα σχέδια της…

    Ο Θόλος πλέον έχει αρχίσει να φθίνει να χάνει ενέργεια και αυτό που κάποτε προστάτευε τους κατοίκους τώρα απειλεί όλους όσους είναι παγιδευμένοι μέσα του…


    Μία εξαιρετική αρχή και ένα απογοητευτικό φινάλε…

    Η πρώτη σεζόν του Under The Dome με κόστος $40 εκατομμύρια, κατάφερε να κερδίσει κοινό και κριτικούς! 
    Τα 13 επεισόδια που προβλήθηκαν καθήλωσαν τους τηλεθεατές με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για ένα καλοκαιρινό Lost.

    Αν και ο Θόλος αποτελούσε μυστήριο και όλοι ήθελαν να μάθουν τι πως και γιατί, οι χαρακτήρες, οι ήρωες της σειράς και οι μεταξύ τους σχέσεις τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον. 

    Όπως και στην περίπτωση του Lost, στο Under The Dome το μυστήριο του Θόλου ήταν μία δεδομένη κατάσταση που εξίταρε το ενδιαφέρον στην πλοκή αλλά βοηθούσε και στην εξέλιξη των χαρακτήρων που αγαπήθηκαν πολύ γρήγορα από τους τηλεθεατές.

    Το CBS είχε στα χέρια του ένα χρυσωρυχείο και εμείς ένα τηλεοπτικό διαμάντι επιστημονικής φαντασίας με εκπληκτικά δραματουργικά στοιχεία δια χειρός του ίδιου του Stephen King που είχε την επιμέλεια του σεναρίου.

    Στην 2η σεζόν η φθίνουσα πορεία είχε ήδη αρχίσει. 
    Όσο περνούσε ο αριθμός των επεισοδίων ήταν πλέον φανερό πως οι σεναριογράφοι είχαν πάθει αυτό ακριβώς που είχαν και σαν κεντρικό θέμα στη σεζόν: διχασμό. 

    Ενώ από την μία έδειχναν μία ικανοποιητική εξέλιξη των χαρακτήρων δίνοντας μας πληροφορίες για το παρελθόν τους που αιτιολογούσαν σίγουρα το παρόν τους, από την άλλη οι προθέσεις γύρω από το που θα κινηθεί η «μυθολογία» του Θόλου ήταν ασαφείς.

    Η 2η σεζόν ήταν αρκετά ικανοποιητική σίγουρα, σε βαθμό μάλιστα που έδωσε την δυνατότητα στους παραγωγούς να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της σειράς σε συνολικά 5 σεζόν. 



    Φάνηκε όμως κυρίως προς τα 3 τελευταία επεισόδια της σεζόν πως το συγγραφικό team δεν ήξερε προς τα πού να κινηθεί αναφορικά με τον Θόλο…

    Σίγουρα άφησαν πολλά υπονοούμενα για εξωγήινη ζωή αλλά κανείς δεν περίμενε το φιάσκο της 3ης σεζόν!

    Στην 3η και τελευταία – όπως σας είχαμε πρώτοι ενημερώσει-  σεζόν του Under The Dome, ήρθαν οι εξωγήινοι και έκαναν την σειρά μπάχαλο! 
    Ο Θόλος πέρασε σε τρίτη - μη πω και τέταρτη μοίρα, και οι ήρωες έγιναν ξαφνικά καρικατούρες των χαρακτήρων που λατρέψαμε στις δύο προηγούμενες σεζόν.

    Στην προσπάθεια τους να διαφοροποιηθούν από το Βιβλίο, οι σεναριογράφοι κυριολεκτικά θόλωσαν τα πάντα! 
    Επεισόδια χωρίς νόημα και ουσία, ατάκες που ούτε σε θεατρικό έργο με 5χρονα δεν ακούς και επιστημονική φαντασία τόσο «ξένη» μπροστά σε αυτό που είχες λατρέψει 2 σεζόν, που πραγματικά δεν υπάρχει φαν της σειράς που να μην δικαιολόγησε την σωστή απόφαση του CBS να σταματήσει αυτό φιάσκο! 

    Μια είναι η λέξη για την 3η σεζόν: Απογοήτευση!

    Και αναρωτιέσαι φίλε τηλεθεατή πώς έγινε αυτό… 
    Για ποιο λόγο να πάρεις ένα επιτυχημένο βιβλίο και να κάνεις δυο εξαιρετικές τηλεοπτικές σεζόν μέσα από αυτό απλά κ μόνο για να βάλεις τον ET guest star/φιλική συμμετοχή στο τέλος;  

    Αν και είχαν πει ότι το φινάλε θα έδινε απαντήσεις για τον θόλο, τα πάντα έμειναν ανοιχτά και οι σεναριογράφοι φανερά ζήτησαν χέρι βοηθείας μπας και φιλοτιμηθεί κανένα άλλο δίκτυο και συνεχίσει την σειρά…

    Πραγματικά, το Under The Dome θα μπορούσε να είχε αφήσει ιστορία στην τηλεόραση αν δεν είχε τους ανίκανους σεναριογράφους και την 3η σεζόν που είχε… 
    CBS μήπως θα ήταν καλό να ξεχάσεις τα 13 τελευταία επεισόδια της σειράς και να κάνεις ένα reboot;

    Σπύρος Φώτης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: TV Series review: Under The Dome (season 1-3) Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top