F Ας γνωρίσουμε τους Έλληνες του HFF: Fright Nights 2 - Δημήτρης Βαβάτσης ~ Σαρκοβόρος/Carnivore - FilmBoy Ας γνωρίσουμε τους Έλληνες του HFF: Fright Nights 2 - Δημήτρης Βαβάτσης ~ Σαρκοβόρος/Carnivore - FilmBoy
  • Latest News

    Ας γνωρίσουμε τους Έλληνες του HFF: Fright Nights 2 - Δημήτρης Βαβάτσης ~ Σαρκοβόρος/Carnivore


    To Horrorant Film Festival: Fright Nights έρχεται με πάνω απο 30 ταινίες τρόμου μικρού μήκους Ελλήνων και ξένων δημιουργούν.

    Εμείς για να τους γνωρίσουμε καλύτερα, ετοιμάσαμε πέντε ερωτήσεις, σχετικά με το σινεμά τρόμου ως είδος, την διαδικασία της παραγωγής ταινιών και την ταινία τους ειδικότερα.

    Στις ερωτήσεις μας αυτοί τη φορά απαντά ο Δημήτρης Βαβάτσης, δημιουργός του Carnivore.


    Filmboy: Τι είναι αυτό που κάνει τις ταινίες τρόμου διαφορετικές από τα άλλα είδη ταινιών?

    Δ. Βαβάτσης: Οι ταινίες τρόμου έχουν μπορούν να θέσουν τον θεατή αντιμέτωπο με κάποιες φοβίες του και με οτιδήποτε μπορεί να θεωρεί ότι σοκάρεται. Έχουν την ικανότητα να φέρουν στα άκρα τον θεατή και να πρέπει να αντιμετωπίσει το αρχέγονο συναίσθημα του φόβου ή να γίνει μάρτυρας μιας ακραίας και ωμής εικόνας ώστε να συγκλονιστεί η αισθητική του. Γι’ αυτό πιστεύω πως οι ταινίες τρόμου είναι κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό στον κόσμο του κινηματογράφου.


    F: Ποιος/α δημιουργός είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης σου?


    Δ.Β.: Προφανώς και είναι πάρα πολλοί οι δημιουργοί από τους οποίους έχω επηρεαστεί. Ενδεικτικά, θα αναφέρω τον Dario Argento για τα χρώματα και την ατμόσφαιρα των ταινιών του, τον Mario Bava για την φωτογραφία και για τα καδραρίσματά του, τον Lucio Fulci για την αρρώστια που προσέφερε, τον Tobe Hooper γιατί ανέβασε τα slasher σε άλλο επίπεδο, τον George Romero γιατί την εποχή που έκανε ταινίες με ακραία βία εμείς είχαμε χούντα και θα τον είχαν εκτελέσει αν τα έκανε εδώ, τον Wes Craven γιατί πάντρεψε το ψυχολογικό thriller με το splatter στοιχείο και το horror, τον Τρίερ γιατί κατάφερε να κάνει εμπορική την ακραία εικόνα και να νομιμοποιήσει στα μάτια των σύγχρονων θεατών την καφρίλα. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί ακόμα...


    F: Πες μας δυο λόγια για την απόφαση σου να γίνεις σκηνοθέτης/δημιουργός και ειδικότερα γιατί ασχολήθηκες με το horror.

    Δ.Β.: Με ενδιέφερε από μικρή ηλικία να μάθω πως γίνονται οι ταινίες τρόμου ώστε να φαίνονται όλα τόσο αληθινά. Στην πορεία είχα την δυνατότητα οι σπουδές μου να είναι σχετικές. Με τον τρόμο ασχολούμαι γιατί μπορεί και να με φέρνει αντιμέτωπο με αυτά που φοβάμαι.


    (σκηνή απο τα γυρίσματα)


    F: Ο Drew Goddard υποστήριξε ότι:  «Στις ταινίες τρόμου το μεγάλο budget είναι στα αλήθεια εχθρός. Στις καλές ταινίες τρόμου πρέπει να νιώθεις την καλή χειροποίητη ποιότητα. Είναι ένα είδος που επωφελείται από το να μην έχεις τα πάντα στην διάθεση σου.»
    Τι έχεις να πεις για αυτό ως ανεξάρτητος filmmaker?

    Δ.Β.: Θεωρώ πως όντως δεν χρειάζεται να έχει κανείς τεράστιο budget για να κάνει μια καλή ταινία τρόμου. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει μια καλή κεντρική ιδέα και η εκτέλεσή της να μπορεί να την στηρίξει σαν σύνολο. Ο ποιοτικός τρόμος και η χρήση του σασπένς είναι το σημαντικότερο κομμάτι καθώς το ακραίο από μόνο του ακροβατεί με το χυδαίο. Σε κάτι τέτοιο δεν δίνω βαρύτητα.


    F: Γιατί να έρθει ο θεατής να δει το Carnivore «ελλ. Σαρκοβόρος» ?

    Δ.Β.: Για να στηρίξει τον ελληνικό κινηματογράφο και ειδικά τον ελληνικό τρόμο ο οποίος έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια όχι μόνο μέσω τον ταινιών αλλά και μιας σειράς από δρώμενα όπως κάποιων φεστιβάλ και διαφόρων event. Θεωρώ ότι υπάρχει και κοινό και δημιουργοί που ασχολούνται με αυτά τα είδη στην Ελλάδα και πρέπει όλο αυτό να το αναδείξουμε. Δεν συμφωνώ πως ότι κατάγεται από το εξωτερικό είναι καλύτερο. Μπορούμε και εμείς να κάνουμε αξιόλογα thriller και πρέπει όλοι να στηρίζουμε το καινούριο και το διαφορετικό, ειδικά αν είναι ακραίο στα μάτια μας. Γιατί για να το θεωρούμε ακραίο μπορεί και να μας δώσει κάτι θετικό τελικά. Μια ωραία πρόκληση. Το θέμα είναι να ξεκινήσει όλο αυτό. Και αν είναι να σβήσει θα σβήσει από μόνο του.




    O Δημήτρης Βαβάτσης είναι 27 χρονών και μπορείς να τον ακολουθήσεις στο Facebook/DimitrisVavatsis.

    Τάσος Σαμπάρ
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ας γνωρίσουμε τους Έλληνες του HFF: Fright Nights 2 - Δημήτρης Βαβάτσης ~ Σαρκοβόρος/Carnivore Rating: 5 Reviewed By: Σαμπάρ "ο Αλλοδαπός" Τάσος
    Scroll to Top