F Review: Ιστορίες για Αγρίους - Wild Tales (Relatos Salvajes) - FilmBoy Review: Ιστορίες για Αγρίους - Wild Tales (Relatos Salvajes) - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ιστορίες για Αγρίους - Wild Tales (Relatos Salvajes)


     
    ‘’Ιστορίες για αγρίους’’ ή αλλιώς ένα κωμικό, σαρκαστικό σχόλιο για την άγρια σκέψη που κυριαρχεί πίσω από τα  όμορφα παραπετάσματα του πολιτισμένου κόσμου. 

    Το Wild Tales του Αργεντινού Damián Szifrón, με την συνυπογραφή του Pedro Almodóvar ως παραγωγού και με μια επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ των Καννών, είναι μια απολαυστική μαύρη κωμωδία που ανατρέπει τους καθωπρέπει επικοινωνιακούς κώδικες, ξεσκεπάζοντας τα σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα κι αποκαλύπτοντας μια κοινωνία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

    Με κοινό νοηματικό άξονα την εκδίκηση, ο Damián Szifrón συνθέτει έξι διαφορετικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που ξεπερνούν τα όρια. 

    Η απατημένη σύζυγος (με την εξαιρετική Erica Rivas) που διαλύει το γαμήλιο πάρτι, ο αδικημένος μηχανικός (ο γνωστός από το "The Secret in Their Eyes", και "Elefanto Blanco", Ricardo Darin)  που αντιμάχεται τον παραλογισμό  και το σύστημα, ο προσβεβλημένος οδηγός που εκδικείται μια άσεμνη χειρονομία, είναι μερικοί από τους  απρόβλεπτους χαρακτήρες που εκρήγνυνται και ξεσπούν βίαια. 

    Αλλά αυτό που κάνει όλους ανεξαιρέτως τους χαρακτήρες των ιστοριών να ξεχωρίζουν είναι η ευχαρίστηση που νιώθουν όταν χάνουν τον αυτοέλεγχο τους.

    Η απόλαυση τους είναι ένα αίσθημα κάθαρσης, μια στιγμή αυτοαποκάλυψης.


    Προσεγγίζοντας αυτό το περίεργο αίσθημα με μια διάθεση καυστικής ειρωνίας,  ο Damián Szifrón κατορθώνει να ενώσει όλες τις παράταιρες ιστορίες σε ένα αρραγές σενάριο ‘’ομπρέλα’’ που δεν χρειάζεται τεχνάσματα (αφηγηματικά ή μονταζιακά) για να σταθεί ως ενιαίο σύνολο. 

    Η συνεκτικότητα (το δυσκολότερο στοίχημα των σπονδυλωτών ταινιών)  επιτυγχάνεται αβίαστα. 

    Γιατί αρκεί η προσήλωση σε αυτό το καθαρτήριο αίσθημα, στη κωμική εκείνη στιγμή που το άτομο νιώθει την παρανοική απόλαυση της άγριας ,πρωτόγονης και αντισυμβατικής, σκέψης του.  

    Το Wild Tales, παρ΄ όλο που δεν αποφεύγει τις αφηγηματικές υπερβολές, προδίδοντας τη μυθοπλαστική κατασκευή του (και μειώνοντας συνεπώς την αληθοφάνεια του), είναι μια ταινία που ασφαλώς κερδίζει τις εντυπώσεις.  

    Γιατί τολμάει να συζητήσει σοβαρά ζητήματα, όπως  η αποκατάσταση της ανισότητας και της κοινωνικής αδικίας,  με τρόπο παιχνιδιάρικο  και  με όπλο το  ιδιαίτερο  χιούμορ της ειρωνικής ανατροπής.

    Από 2 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους.

    Αντώνης Τολάκης. 


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ιστορίες για Αγρίους - Wild Tales (Relatos Salvajes) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top