F Review: Red 2 - FilmBoy Review: Red 2 - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Red 2



    Το πρώτο RED, αν και ήταν μια αρκετά ευχάριστη ταινία, πέρασε σχετικά απαρατήρητη από τα μάτια του περισσότερου κόσμου. 

    Παρόλο που ούτε στο box-office τα πήγε άσχημα αλλά ούτε και οι κριτικές του ήταν αρνητικές, για κάποιο λόγο δεν κατάφερε να «συνδεθεί» άμεσα με το κοινό του. 

    Με εμφανώς αναβαθμισμένο budget και πιο άγριες διαθέσεις από την ταινία του 2010, το sequel επιδιώκει να αποδείξει πως το συγκεκριμένο franchise ήρθε για να μείνει.

    Και επειδή ένα υψηλό budget δεν είναι αρκετό για να κάνει μια ταινία να εκπληρώσει όλες τις δυνατότητες της, πολλά ακόμα πράγματα έχουν αλλάξει από το πρώτο RED

    Κάποιοι επιπλέον χαρακτήρες έχουν προστεθεί, άλλοι κάνουν την δυναμική επανεμφάνιση τους, ενώ και η ίδια η ταινία αλλάζει προσανατολισμό δίνοντας πλέον περισσότερη έμφαση στην δράση παρά στο χιούμορ. 

    Α, και να μην ξεχάσω το σημαντικότερο. 
    Τα πάντα είναι "μεγαλύτερα" και πιο τραβηγμένα στο καινούργιο Red
    Κάτι που τις περισσότερες φορές δεν βγαίνει σε καλό. 
    Θα καταλάβετε όμως τι εννοώ.

    Ο Frank (Bruce Willis, A Good Day To Die Hard) είναι ένας πρώην πράκτορας της C.I.A που πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. 

    Μαζί με την αγαπημένη του Sarah (Mary-Louise Parker, RED) προσπαθεί να κάνει μια καινούργια φυσιολογική αρχή ως οικογενειάρχης, όμως το προαίσθημα ότι κάτι θα του συμβεί τον γεμίζει με υποψίες.

    Όταν μάλιστα ο εκκεντρικός του συνεργάτης Marvin (John Malkovich, Warm Bodies) θα τον ενημερώσει πως πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που τον κυνηγάνε και που προσπαθούν να του φορτώσουν κατηγορίες, τότε ο Frank θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει για ακόμα μια φορά τον τρόπο ζωής του.

    Μέσα σε λίγες ώρες, ο Frank θα γίνει ο νούμερο ένα καταζητούμενος από το F.B.I και την Interpol ενώ παράλληλα ένας επαγγελματίας εκτελεστής, ο Han Cho Bai (Byung-hun Lee, I Saw the Devil), θα επιδιώξει να τον καταστρέψει για να εκπληρώσει μια προσωπική βεντέτα. 


    Δίχως άλλη επιλογή, ο Frank και ο Marvin θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη ώστε να συλλέξουν τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους και την σκοτεινή πλεκτάνη που τους στοιχειώνει.

    Το σενάριο του Red 2 ακολουθεί την κλασσική δομή περιπέτειας σε στυλ Mission Impossible και στο μόνο που ουσιαστικά διαφοροποιείται είναι στο εύστοχο χιούμορ του και στους ιδιόρρυθμους χαρακτήρες του. 

    Χωρίς να κρατάει τα πράγματα τόσο απλά όσο στο πρώτο Red, δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτει στις γνωστές παγίδες και «ευκολίες» που συναντάμε στις κατασκοπευτικές ταινίες δράσης. 

    Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ρόλοι όπως αυτός της Catherine Zeta-Jones (Side Effects), που υποδύεται μια ρωσίδα κατάσκοπο και που ουσιαστικά εξυπηρετεί μονάχα στο να δώσει στοιχεία στους δυο πρωταγωνιστές, για να τους μπλέξει ακόμα περισσότερο με την υπόθεση.

    Ακόμα, αξιοσημείωτη είναι η «κοιλιά» που κάνει το έργο γύρω στα μισά. 
    Κάπου ανάμεσα στα αχρείαστα ταξίδια από το Παρίσι στο Λονδίνο και από εκεί στην Ρωσία, το Red 2 χάνει τον ρυθμό του και αποπροσανατολίζεται γιατί δεν έχει κάποια πειστική εξήγηση να δώσει για όλες αυτές τις μεταβιβάσεις στις τοποθεσίες.

    Ευτυχώς όμως, αν εξαιρέσεις αυτές τις σεναριακές υπερβολές, όλες οι άλλες πτυχές του Red 2 δείχνουν να είναι όχι μόνο ανανεωμένες αλλά και πιο εύστοχες από τον προκάτοχο του.

    Καταρχήν, η δράση παρόλο που παρουσιάζεται πιο "εκκωφαντικά", είναι καλύτερα αποτυπωμένη και πιο έξυπνα σκηνοθετημένη. 

    Γιατί μπορεί ο Dean Parisot να είναι ένας περισσότερο τηλεοπτικός σκηνοθέτης, όμως δείχνει πως εάν του δώσεις ευκαιρίες είναι ικανός να ξεπεράσει τις αποτυχίες που τον σημάδεψαν στα early 90's.

    Το χιούμορ συνεχίζει να βρίσκεται στα ίδια υψηλά επίπεδα. 
    Ο John Malkovich ειδικά, δίχως υπερβολή, είναι μια κινούμενη ατάκα έτοιμη να ανατιναχθεί ανά πάσα στιγμή. 


    Οι ιδιοτροπίες του χαρακτήρα του και ο τρόπος που αναδεικνύονται μέσα από το καινούργιο Red είναι σίγουρα ένα δυνατό ατού που χρησιμοποιείται καλύτερα αυτή την φορά.

    Επιπλέον, εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως όλοι οι ηθοποιοί νιώθουν πιο δεμένοι με τους χαρακτήρες τους και αυτό τους επιτρέπει να τους διαχειριστούν καλύτερα και να ερμηνεύσουν με περισσότερη αμεσότητα.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Bruce Willis που υποδύεται τον μόνο σοβαρό (ή τουλάχιστον όχι τόσο κωμικό) χαρακτήρα, λειτούργει ως μια «άγκυρα» για την πλοκή. 


    Σαν ένα στιβαρό σημείο εκκίνησης το οποίο όμως δεν έχει πρόβλημα και αυτό να εκτελέσει τα κωμικά του καθήκοντα όποτε χρειαστεί. 

    Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Bruce Willis πέρα από το να υποδύεται σκληρούς τύπους που παλεύουν για να σώσουν την Αμερική, είναι επίσης και ένας εξαιρετικά ταλαντούχος κωμικός.

    Για τον John Malcovich δεν ξέρω τι χρειάζεται να πω που δεν το γνωρίζετε.
    Υποθέτω, πως το μόνο που μπορώ να προσθέσω στα ήδη ειπωμένα για αυτόν τον θαυμάσιο ηθοποιό είναι πως παίρνει έναν ρόλο (του τρελού Marvin) που άνετα θα μπορούσε να καταλήξει στο να είναι καρικατούρα, και μέσα από αυτόν ανεβάζει κατακόρυφα το επίπεδο της ταινίας.

    Ενώ και οι καινούργιες προσθήκες, κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. 

    Ωστόσο, εσκεμμένα θα αποφύγω να εκθειάσω τις ερμηνείες των νεοεισαχθέντων ηθοποιών γιατί αναγκαστικά θα πρέπει να μπω σε λεπτομέρειες για τους ρόλους τους. 

    Ενδεικτικά μονάχα θα αναφέρω πως το cast συμπληρώνουν οι Helen Mirren (Hitchcock), Anthony Hopkins (Hitchcock) και Tim - Piggot Smith (Alice in Wonderland).

    Το Red 2 είναι αναμφίβολα μια ταινία που ταιριάζει με το καλοκαιρινό κλίμα και την ανάλαφρη διάθεση του θερινού κινηματογράφου. 


    Αν ήταν λιγότερο πομπώδης και κρατούσε περισσότερο τον χαρακτήρα της πρώτης ταινίας, θα μπορούσαμε να μιλάμε και για την πιο αστεία περιπέτεια της χρονιάς. 

    Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει, αλλά νομίζω πως τουλάχιστον το franchise θα εξασφαλίσει ένα τρίτο μέρος.

    Στις αίθουσες από 18 Ιουλίου.

    Γιώργος Καραμάνος.
    Red 2 trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Red 2 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top