F Review: 300 Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας - 300 Rise of an Empire - FilmBoy Review: 300 Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας - 300 Rise of an Empire - FilmBoy
  • Latest News

    Review: 300 Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας - 300 Rise of an Empire


     
    Οι κριτικές για ταινίες όπως οι 300 είναι ίσως  από τις πιο ξεκάθαρες που μπορεί να διαβάσει κάποιος. 

    Δεν θέλει και πολύ σκέψη για το νέο κεφάλαιο των 300
    Σου άρεσε η πρώτη ταινία (απ' όλες τις απόψεις) τότε θα περάσεις καλά και στην δεύτερη.

    Αυτές τις αρλούμπες περί "ιστορικού βιασμού", φασισμού και τα λοιπά, με συγχωρείτε αλλά είναι αρλούμπες για να συζητάνε οι τηλεμαϊντανοί στις διάφορες εκπομπές ποικίλης ύλης (έτσι τις λέμε τώρα).

    Ακόμα θυμάμαι τι κράξιμο είχε πέσει από διάφορους τηλεαστέρες πολιτικούς και μη (και τηλεκριτικούς φυσικά) για το πόσο εξευτελίζεται η ιστορία του τόπου και άλλες πομπώδεις ηλιθιότητες. 


    Ή και το αντίθετο φυσικά, το οποίο ίσως και να στέκει περισσότερο διότι καλό κάνει στην χώρα μας, αλλά μην τρελαθούμε για ταινία μιλάμε.

    Επίσης μια λεπτομέρεια να θυμίσω: Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΚΟΜΙΚ ΤΟΥ FRANK MILLER


    Έτσι κι αλλιώς άποψη μου είναι πως δεν πρέπει να μπλέκουμε την τέχνη με την ιστορία, αλλά γενικότερα μην περιμένετε να ακούσετε τίποτε άλλο εκτός της ανάλυσης της ταινίας. 

    Όποιος θέλει να μάθει ιστορία, υπάρχουν τα βιβλία, το Google και χίλιοι άλλοι τρόποι να μάθει. 
    Δεν νομίζω περιμένει να μια Χολιγουντιανή παραγωγή να τον καλύψει.

    Βασισμένο στο τελευταίο εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Frank Miller,  "Xerxes", το νέο «κεφάλαιο» του συγκλονιστικού έπους μας οδηγεί και αυτή τη φορά μέσω της εκπληκτικής φωτογραφίας που θυμίζει κόμικς, σε ένα καινούργιο πεδίο μάχης - αυτή τη φορά στη θάλασσα - καθώς ο Έλληνας στρατηγός Θεμιστοκλής (Sullivan Stapleton, Gangster Squad) επιχειρεί να ενώσει όλους τους Έλληνες και να εξαπολύσει μια επίθεση που πρόκειται να αλλάξει τον ρου της μάχης. 


    Ο Θεμιστοκλής θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πολυμελή στρατό του Ξέρξη - του θνητού που έγινε θεός - (Rodrigo Santoro, The Last Stand) και της Αρτεμισίας (Eva Green, Dark Shadows) της αιμοδιψούς επικεφαλής του Περσικού Ναυτικού.


    Η ιστορία βρίσκεται παράλληλα με τη πρώτη ταινία και συνεχίζει μετά από κάποιο σημείο την μάχη στις Θερμοπύλες (ή Hotgates για να το λέμε πιο σωστά). 

    H αισθητική που κυριαρχεί και σε αυτήν την ταινία είναι ίδια με την πρώτη, με πιο έντονο το σκοτεινό κομμάτι και σίγουρα πιο βίαιες σκηνές με ακόμα πιο δυνατό το στοιχείο του slow motion.

    Το 300: Rise of the Empire μπαίνει από την αρχή φορτσάτο, ξεκινώντας από την πρώτη σκηνή να ξεδιπλώνει στον θεατή τις "αρετές" του. 


    Ωραία χορογραφημένες σκηνές δράσης, εντυπωσιακά πλάνα, έντονη βία και φυσικά τους συνηθισμένους στομφώδεις διαλόγους τύπου "Μόνο οι θεοί μπορούν να κερδίσουν τους Έλληνες".

    Ξεκάθαρα πράγματα. 

    Όλη η βάση έχει δοθεί στην δράση και οι διάλογοι είναι απλά για να γεμίζουν τα κενά ανάμεσα στις μάχες. 

    Οι ερμηνείες και η υποκριτική είναι σε εντελώς δευτερεύοντα ρόλο από τα πρώτα λεπτά της ταινίας. 

    Ο πρωταγωνιστής Stapleton, ενώ σε άλλες ταινίες μου είχε προκαλέσει θετική εντύπωση, εδώ μου φάνηκε κάπως χλιαρός καθώς δεν είχε και τόσο δυναμική παρουσία στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

    Η Eva Green (τις ταιριάζουν οι ρόλοι του "κακού" της υπόθεσης) είναι αρκετά γραφική, καρικατούρα (και γυναικάρα φυσικά), ωστόσο για ένα περίεργο λόγο καταφέρνει να έχει καλή χημεία με τον Stapleton και πείθει σαν Αρτεμισία σε κάποιες σκηνές. 

    Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε περισσότερο στις ερμηνείες, διότι αποτελούν ένα περιττό κομμάτι της ταινίας. 


    Η καινούργια κινηματογραφική μεταφορά κόμικ των 300 πάντως υπηρετεί μια χαρά το είδος του, χωρίς φυσικά να μιλάμε για καμία αξιομνημόνευτη ταινία.
    Περνάς καλά και τίποτα παραπάνω και αυτό πολλές φορές είναι αρκετό για κάποιον που αναζητά μια καλή κινηματογραφική εμπειρία.

    Το 3D του είναι συμπαθητικό, χωρίς να σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, αλλά μπροστά σε κάτι αχρείαστα που έχουμε δεί τα τελευταία χρόνια είναι σούπερ.


    Σίγουρα, η ταινία είναι ένα κλικ πιο κάτω από την ταινία του 2006, διότι και το στοιχείο του αιφνιδιασμού λείπει (κάτι στο οποίο πόνταραν πολύ οι 300), αλλά και νιώθεις σε κάποια σημεία ότι όλα αυτά τα έχεις ξαναδεί, ωστόσο αν μπει κανείς στο κλίμα της ταινίας τότε θα περάσει ένα ευχάριστο διωράκι.

    Σε κάποια σημεία μοιάζει περισσότερο με παρωδία (δεν ξέρω αν ήταν στα σχέδια τους ή όχι), αλλά σε κάποιες σκηνές είτε το θες, είτε όχι θα γελάσεις. 


    Και αυτός είναι ο στόχος στην τελική, να περάσεις καλά. 
    Άλλωστε ο σκηνοθέτης Noam Murro και ο παραγωγός και σκηνοθέτης του πρώτου Zack Snyder, δεν ήθελαν να φτιάξουν μια ταινία για το History Channel, αλλά μια pop corn movie.

    Απλά πράγματα, τα οποία εφ' όσον ξεκαθαρίσει ο θεατής στο μυαλό του, θα καταφέρει να ξοδέψει ανώδυνα την ώρα που θα αφιερώσει στην καινούργια ταινία των 300


    Ιt is just a movie! 
    Xαλαρώστε και απολαύστε την.


    Στις αίθουσες από 6 Μαρτίου.

    Νίκος Δρίβας.




    300: Rise Of An Empire trailer #3 από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: 300 Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας - 300 Rise of an Empire Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top