F Review: Pain and Gain - FilmBoy Review: Pain and Gain - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Pain and Gain


     
    Eίναι ευχάριστο όταν βλέπεις σκηνοθέτες να προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από το στυλ που τους έχουμε συνηθίσει. 

    Βέβαια πρέπει να διαλέγουν και τα κατάλληλα θέματα, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το υλικό τους και να ξέρουν φυσικά μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες τους. 

    Κάτι τέτοιο ισχύει και με τον Michael Bay, ο οποίος αποφάσισε να παρατήσει τις εκρήξεις και τις εντυπωσιακές περιπέτειες για να ασχοληθεί με την αληθινή ιστορία της συμμορίας του Sun Gym στο Μαϊάμι, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελούνταν από μποντι-μπιλντεράδες και δεν φημίζονταν τόσο για το υψηλό I.Q. τους.

    To story έχει να κάνει με τρείς μπόντι-μπιλντεράδες από τη Φλόριντα, που μπλέκονται σε μια ιστορία εκβιασμού κι απαγωγής που πάει πιο στραβά από ότι υπολόγιζαν. 

    O Daniel Lugo (Mark Wahlberg, 2 Guns) είναι ένας πρώην μικροαπατεώνας και νυν επαγγελματίας body-builder, ο οποίος είναι πεπεισμένος πως το σύμπαν του χρωστάει περισσότερα χρήματα και καλύτερη ζωή, και είναι διατεθειμένος να φθάσει μέχρι τον φόνο και τις απαγωγές για να μαζέψει τα «χρωστούμενα».

    Η ταινία ξεκάθαρα κλίνει προς την σατιρική πλευρά του Αmerican Dream και το πως τα πράγματα μπορούν να πάρουν πολύ άσχημη τροπή, όταν δεν υπάρχει πλάνο και μυαλό. 

    Ο Bay δεν το πάει και πολύ άσχημα και η ταινία βλέπεται ευχάριστα, αλλά είναι ολοφάνερο το γεγονός πως με τελείως διαφορετικό σκηνοθέτη θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη δουλειά, διότι τα "κουσούρια" του blockbuster-ά σκηνοθέτη είναι εμφανή σε κάποια σημεία. 

    Ο Bay παίρνει πολύ light το θέμα και παραγεμίζει την ταινία του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι είναι βαρετή. 

    Αντίθετα, κυλάει πολύ ευχάριστα και διασκεδαστικά, με μερικές έξυπνες "χαζές" ατάκες από τους πρωταγωνιστές. 


    Απλώς, θα ευχόσουν να υπήρχε ένας πιο έμπειρος σκηνοθέτης (σε τέτοια θεματολογία), έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει περισσότερα πράγματα στην πλοκή και να αναπτύξει καλύτερα τους χαρακτήρες, διότι όταν κάνεις μια ταινία βασισμένη σε "αληθινή ιστορία", χρειάζονται και αυτά σε μεγάλο βαθμό. 

    Επίσης, τιγκάρει την ταινία του σε slo-mo πλάνα και σκηνές με κουνημένη κάμερα, κάτι που βοηθάει μεν σε κάποια μέρη, σε άλλα όμως είναι εντελώς αχρείαστα. 

    Οι ηθοποιοί που έχουν επιλεγεί ταιριάζουν στους ρόλους τους με τον (ανεβασμένο τα τελευταία χρόνια) "φαφλατά" Mark Wahlberg να έχει τα ηνία της ταινίας σε ερμηνευτικό επίπεδο και τον αγαθούλη Dwayne Johnson (Fast & Furious 6) να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να αποδεικνύεται εξαιρετικός σε ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει. 

    Ο Anthony Mackie (The Fifth Estate) δεν μας δίνει κάποια τρομερή ερμηνεία, ενώ όλα τα λεφτά είναι οι Tony Shalhoub (Movie 43), Ed Harris (Phantom) και Rob Coddry (Warm Bodies), έκαστος στον ρόλο του. 

    Συνοψίζοντας, το Pain and Gain είναι μια διασκεδαστική ταινία, που δεν μετανιώνεις σε κανένα σημείο που επέλεξες να δείς (είναι δυο ώρες και κάτι, αλλά δεν το καταλαβαίνεις), ωστόσο εύχεσαι να μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα το υλικό της και να προσέφερε περισσότερα πράγματα απ' όσα δίνει τελικά.

    Πάντως η νέα στροφή του Michael Bay σε διαφορετική θεματολογία παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον, αρκεί να μην αποδειχθεί μια μικρή παρένθεση και να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αν και βλέποντας τις επόμενες του ταινίες (Transformers 4, Bad Boys 3) μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτή την προοπτική.

    Το Pain and Gain προβλήθηκε στις ΗΠΑ στις 26 Απρίλη 2013, ενώ στη χώρα μας βγήκε κατευθείαν σε DVD.

    Νίκος Δρίβας.






    Pain and Gain trailer από Horrorant
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Pain and Gain Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top