F Οι 10 Καλύτερες Χριστουγεννιάτικες Σκηνές στον κινηματογράφο - FilmBoy Οι 10 Καλύτερες Χριστουγεννιάτικες Σκηνές στον κινηματογράφο - FilmBoy
  • Latest News

    Οι 10 Καλύτερες Χριστουγεννιάτικες Σκηνές στον κινηματογράφο


    Ο κινηματογράφος και τα Χριστούγεννα πάνε μαζί, σαν τον Αη Βασίλη και τα δώρα.

    Κάθε χρόνο βγαίνουν νέες Χριστουγεννιάτικες ταινίες για να ζεστάνουν τις καρδιές μας, να μας θυμίσουν τον ανθρωπισμό που έχουμε ξεχάσει τον υπόλοιπο χρόνο και να φέρουν γέλιο και χαρά στα παιδιά αλλά και σε όλους μας.

    Για κάποιους από εμάς, τα Χριστούγεννα δεν είναι Χριστούγεννα χωρίς τις κλασικές ταινίες που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, χωρίς κλασικές στιγμές που μας έμειναν στη μνήμη για πάντα, χωρίς τις υπέροχες στιγμές που μας χαρίζει ο κόσμος του κινηματογράφου.

    Γιατί το σινεμά είναι ένα ταξίδι, ένα όμορφο ταξίδι σε φανταστικούς, αλλά καθόλου άγνωστους κόσμους.
    Και φυσικά, δεν υπάρχει όμορφο ταξίδι χωρίς αξέχαστες εικόνες.

    Το FilmBoy επέλεξε 10 αγαπημένες σκηνές από Χριστουγεννιάτικες ταινίες, μια διαδρομή μεγάλη, συγκινητική και ξεκαρδιστική που ίσως κάνει κάποιους από εμάς να εκτιμήσουμε τη πραγματική αξία των Χριστουγέννων αλλά και καποιους άλλους να ερωτευτούν το Σινεμά.



    10. Christmas Vacation

    1989 και το σπίτι της οικογένειας Γκρίσγουολντ ετοιμάζεται να απολαύσει ένα Χριστουγεννιάτικο πρωινό όταν ο απίθανος Chevy Chase κοιτάζει στο παράθυρο και βλέπει τον ηλίθιο ξάδελφο του να αδειάζει το βόθρο της γειτονιάς, Χριστουγεννιάτικα!

    Μιλάμε φυσικά για το Christmas Vacation (που βγήκε στην Ελλάδα με τον άσχετο τίτλο Το Τρελό Θηριοτροφείο Πάει Διακοπές) του Jeremiah S. Chechik, μια από τις καλύτερες ταινίες του μεγάλου Chavy Chase και μια απολαυστική εορταστική κωμωδία.

    Μαζί του ο απίθανος Randy Quaid
    σε μια ταινία που ήταν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην εποχή της και δικαίως.







    9. Bad Santa

    Ο Αη Βασίλης δεν ήταν πάντα καλός και με ευγενικές προθέσεις.

    Στο Bad Santa του Terry Zwigoff, ο Billy Bob Thornton είναι ένας κακοποιός που σκοπεύει να ληστέψει ένα κατάστημα παιχνιδιών και πιάνει δουλειά σαν Αη Βασίλης για να μάθει τις αδυναμίες του μαγαζιού.

    Κακή ιδέα...
    Ο Αη Βασίλης πίνει συνέχεια, μέχρι και στα διαλείμματα, και μετά  από ένα μεσημεριανό break έρχεται μεθυσμένος στη θέση του μπροστά σε έκπληκτες μαμάδες και τρομοκρατημένα παιδιά!

    Υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας το 2003 για τον Billy Bob Thornton, σε μια ταινία με ευαίσθητα νοήματα πέρα από τα αστεία της, που στην Ελλάδα βγήκε με τον ελληνικό τίτλο ‘Ο Αι Βασίλης είναι ...λέρα’!

















    8. Love Actually  

    Παραμένουμε στην ίδια χρονιά με το Love Actually (Αγάπη Είναι...) του Richard Curtis, που δεν είναι ακριβώς Χριστουγεννιάτικη ιστορία αλλά αυτό που λέει ο τίτλος της.

    Μια ρομαντική ταινία όπου οι χαρακτήρες της φλερτάρουν και ερωτεύονται, άλλοι με τον σωστό και άλλοι με τον λάθος άνθρωπο.
     
    Υπάρχει όμως μια σκηνή που αποτελεί τον ορισμό του πως πρέπει να ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα σε αυτούς που αγαπάμε.

    Στη σκηνή παίζουν η υπέροχη Keira Knightley και ο Andrew Lincoln και δε χρειάζεται πολλές εξηγήσεις.

    Όσοι είστε ερωτευμένοι αυτές τις ημέρες, δοκιμάστε το.
    Εγώ θα το κάνω.






    7. Surviving Christmas

    Το 2004 εμφανίστηκε ο Ben Affleck στο Συνέβη Κάποια Χριστούγεννα του Mike Mitchell στο ρόλο ενός δισεκατομυριούχου που θέλει να περάσει τις γιορτές στο πατρικό του σπίτι, οικογενειακά.

    Το πρόβλημα είναι ότι στο σπίτι πλέον κατοικεί ο (συγχωρεμένος πια) James Gandolfini και η δική του οικογένεια, που ...δεν τη λες και φαν των Χριστουγέννων.

    Τον πληρώνει 250 χιλιαδες δολάρια για να μείνει εκεί και να περάσουν όλοι μαζί ενα κλασικό παραδοσιακό τριήμερο.

    Ο
    Gandolfini είναι αποθέωση σε αυτή τη ταινία, όσες φορές και να τη δω χασκογελάω μόνος μου.

    Μία από τις πάμπολλες σκηνές που ξεχωρίζω είναι όταν ο
    Ben Affleck του ζητά να τραγουδήσει το 'Christmas Tree' για να ανάψει το δέντρο.

    Εκείνος δε μπορεί να το αποφύγει, η γυναίκα και ο γιος του κάθονται να 'απολαύσουν' το θέαμα και ο
    Affleck σιγοντάρει.












    6. Meet Me at Saint Louis

    Βρισκόμαστε πια στο 1944 για να βρούμε ένα θρύλο του παγκόσμιου σινεμά, τη Judy Garland στο Meet me in St. Louis (Τραγούδι της Αγάπης) του Vincente Minnelli.

    Υποδύεται την Εσθερ που ετοιμάζεται να μετακομίσει μαζί με τις 4 κόρες της στη Νέα Υόρκη, όταν η μια από αυτές ξαγρυπνά περιμένοντας τον Αη Βασίλη.

    Στον υπέροχο διάλογο που ακολουθεί, η μικρή ρωτάει τη μαμά πως θα τους ξαναβρεί ο Άγιος του χρόνου, αφού είχε συνηθίσει τόσα χρόνια να έρχεται σε αυτό το σπίτι, αλλά η καλύτερη στιγμή είναι όταν καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να αφήσει πίσω τους χιονανθρώπους της.

    Η σκηνή ολοκληρώνεται με τη
    Garland να τραγουδά το 'Have Yourself a Merry Little Christmas', ένα τραγούδι που τη σημάδεψε, έγινε σήμα κατατεθέν της ταινίας - 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ - και γίνεται ακόμα και τώρα (βλ. Christina Aquilera) διασκευή.

    Όσοι έχετε λίγη υπομονή θα δείτε τη σοκαριστική αντίδραση της μικρής.






    5. It’s A Wonderfull Life

    Μενουμε στη δεκαετία του '40 και συγκεκριμένα στα 1946 οπου για πολλούς ο σπουδαιοτερος σκηνοθέτης του Αμερικάνικου σινεμά Frank Capra κανει τη πιο μεγάλη του ταινία, το It's A Wonderfull Life (Μια Υπέροχη Ζωη) που ειχε 5 υποψήφιότητες για Οσκαρ, είναι στο νούμερο 29 των καλύτερων ταινιών ever στο Imdb και θεωρειται μια από τις πιο έντονες συναισθηματικά ταινίες του αμερικάνικου κινηματογράφου.

    Πρωταγωνιστής ο James Stewart στο ρόλο ενός επιχειρηματια που ετοιμαζεται να αυτοκτονήσει όταν καταστρεφεται οικονομικά, μεχρι που ένας άγγελος του παρουσιάζει πως θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχε καθόλου.

    Η τελευταια σκηνη είναι η πλεον συγκινητική, όταν ο
    Stewart καταλαβαινει ότι πηρε μια δευτερη ευκαιρία και τρεχει στους δρομους του αγαπημένου του Bedford Falls ευτυχισμένος, φωνάζοντας Merry Christmas σε ολο τον κόσμο, μεχρι και στα σπίτια!

    Merry Christmas Movie House!







    4. Elf

    Σχεδόν κάθε σκηνή της ξεκαρδιστικής κωμωδίας του 2003, Elf (Το Ξωτικό των Χριστουγέννων) του Jon Favreau είναι αγαπημένη μου.

    Σε μία από αυτές, ο Will Ferell
    (τότε που έκανε καλές επιλογές) υποδύεται ένα ξωτικό που ηρθε από τον Βόρειο Πόλο να βρει τον πατέρα του.

    Χρησιμοποιεί τις ικανοτητες του για να διακοσμήσει το τμήμα παιχνιδιών ενός καταστήματος και ενθουσιάζεται όταν μαθαίνει ότι θα τους επισκεφτεί ο Αη Βασίλης ...μέχρι που ανακαλύπτει ότι ο καταστηματάρχης προσέλαβε έναν ηθοποιό για να κάνει τον Άγιο.

    Και ...






    3. Miracle on 34th Street

    Μας επιτρέπεται άραγε να αποκαλύψουμε το τέλος μιας ταινίας 63 χρόνων;

    Το Miracle on 34th Street (Το Θαυμα της 34ης Οδού) του George Seaton κερδισε 3 Οσκαρ, εκ των οποίων και 1ου ρόλου ο Edmund Gwenn (ο μοναδικός ...Αγιος Βασίλης που κέρδισε Οσκαρ ερμηνείας) και θεωρειται μια από τις καλύτερες ιστορίες που αφορουν τον Αγιο Βασίλη, εξ ου και το Οσκαρ σεναρίου.

    Ενας παππούλης ισχυρίζεται ότι είναι ο πραγματικος Αη Βασίλης αλλά φυσικά όλοι τον θεωρουν τρελο.

    Ενας νεαρός δικηγόρος αποφασίζει να αποδείξει στο δικαστήριο ότι πράγματι λέει την αλήθεια.

    Η τελευταια σκηνη είναι άκρως συγκινητική, όταν η μικρη τοτε Natalie Wood βρίσκει ένα σπίτι όπως ακριβώς το ζήτησε από τον Άγιο και τότε όλοι συνηδητοποιούν την αλήθεια.








     

    2. A Christmas Story

    Ενας από τους λόγους που η νοσταλγική κομεντί του 1983 με τίτλο A Christmas Story (Χριστουγεννιάτικη Ιστορία) έγινε αγαπημένη όλων μας (μέσα στο Top 250 στο Imdb) ήταν ότι συνδύαζε τις χαρές και τον τρόμο του να είσαι παιδί και η παρακάτω σκηνή είναι η πλέον χαρακτηριστική.

    Ο μικρός Ράλφι (Peter Billingsley, αργότερα σκηνοθέτης του Couples Retreat) πηγαiνει έντρομος στον Αη Βασίλη για να του πει τι δώρο θέλει για τις γιορτές αλλά η τρομαχτική φιγούρα του άγνωστου γέρου με τα άσπρα γένια - που προκαλεί σε πολλά παιδιά το κλάμα -  τον παγώνει και δε μπορεί να μιλήσει.

    Όταν τελικά συνέρχεται και ζητάει το τουφέκι που ήθελε, παίρνει την ίδια απάντηση που του έδινε και ο πατέρας του:
    Θα βγάλεις τα μάτια σου με αυτό, παιδί μου!







    1. Scrooge

    Η Χριστουγεννιατικη Μπαλαντα του Ronald Neame είναι μία από τις χιλιοειπωμένες ιστορίες του Ebenezer Scrooge, του πιο κλασικού ηρωα του Charles Dickens.

    Είναι η αγαπημένη μου εκδοχή, όπου τον Scrooge υποδύεται ο Albert Finney σε ένα μιουζικαλ που προτάθηκε για 4 Οσκαρ.

    Ένα από αυτά ηταν και του καλυτερου τραγουδιού για το Thank You Very Much που ακούγεται στο τέλος όπου ο
    Scrooge, αλλαγμένος χορεύει και αγαπάει όλο το κόσμο, σε μια χορευτική σκηνή που έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές μιουζικαλ και που είναι στη κορυφή της λίστας μου για να αφήσει σε όλους σας τη θετική της αύρα.





     
    Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας θα έχετε τις δικές σας αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες σκηνές και θα ήταν χαρά μου να τις μοιραστείτε μαζί μας.

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Οι 10 Καλύτερες Χριστουγεννιάτικες Σκηνές στον κινηματογράφο Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top