F Review: New World - FilmBoy Review: New World - FilmBoy
  • Latest News

    Review: New World


     
    Το Κορεάτικο σινεμά τα τελευταία χρόνια διανύει περίοδο φορμαρίσματος, έχοντας προσφέρει στο κοινό ταινίες που θα μνημονεύονται για χρόνια, όπως το Oldboy για παράδειγμα, την οποία θεωρώ την κορυφαία στιγμή τους. 

    Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και ταινίες όπως το Chaser, The Host, Sympathy for Mr. Vengeance, I Saw the Devil και πολλές άλλες, που αποδεικνύουν ότι το Κορεάτικο σινεμά βρίσκεται σε διαρκή άνοδο.

    Φυσικά, ως επακόλουθο αυτού του αντίκτυπου της επιτυχίας τους, πολλές Αμερικάνικες ταινίες πλέον είναι βασισμένες ή γίνονται remake των αντίστοιχων Κορεάτικων, με αποκορύφωμα το επικείμενο (do not touch) remake του Oldboy.

    Στο New World βέβαια παρατηρείται το αντίθετο φαινόμενο, δηλαδή την συγκεκριμένη ταινία να έχει "δάνεια" πολλών Αμερικάνικων αλλά και παλαιότερων Ασιατικών.

    Ο επικεφαλής του συνδικάτου του εγκλήματος Goldmoon είναι νεκρός, αφήνοντας πίσω τους δύο πρώτους υπασπιστές του. 

    Αρπάζοντας την ευκαιρία, η αστυνομία ξεκινά μια αποστολή που ονομάζεται Νέος Κόσμος, με το τέλειο όπλο. 

    Το δεξί χέρι του αφεντικού, Ja-sung (Lee Jung-jae, The Housemaid), ήταν ένας μυστικός αστυνομικός επί 8 χρόνια, παρακολουθούμενος στενά από τον αρμόδιο αρχηγός της αστυνομίας Kang (Choi Min-sik, I Saw the Devil). 

    Με ένα μωρό στο δρόμο, και ζώντας καθημερινά με τον θανάσιμο φόβο ότι θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, ο Ja-sung είναι διχασμένος ανάμεσα στο καθήκον και την τιμή του ως αστυνομικός, και τα πολύ πιστά μέλη της συμμορίας που θα τον ακολουθούσαν ακόμη και μέχρι την κόλαση.

    Έχοντας συνηθίσει σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο, καλώς ή κακώς έχεις κάποιες απαιτήσεις από μια τέτοια ταινία, ακόμα και αν δεν πρόκειται για μεγάλη παραγωγή και ταυτόχρονα δεν προβλήθηκε στους κινηματογράφους στην Ελλάδα. 


    Η ταινία είναι φανερό πως έχει επηρεαστεί από ταινίες όπως Godfather (εντάξει ξέρω ιεροσυλία όσο δεν πάει), Reservoir Dogs και αρκετές άλλες, σε σημείο όμως που να το παρατραβάει σε κάποιες στιγμές. 

    Η παραγωγή δείχνει αρκετά προσεγμένη, η ταινία παρακολουθείται με αρκετό ενδιαφέρον, ωστόσο από ένα σημείο και μετά χάνεται η μπάλα και το σενάριο γίνεται τραβηγμένο, υπάρχουν αρκετοί flat χαρακτήρες και μοιραία η ταινία μένει από καύσιμα. 

    Μερικές σκηνές δράσης και βίας είναι σίγουρα καλοσκηνοθετημένες (μάστορες σε αυτό οι Κορεάτες σκηνοθέτες), ωστόσο κάποιες ανατροπές που υπάρχουν προς το τέλος είναι over the top και δεν προσφέρουν τίποτα καινοτόμο στην ταινία. 

    Ο σκηνοθέτης Park Hoon-jung, ο οποίος έγραψε και το υπερβολικά φιλόδοξο σενάριο, πάει για τα πολλά με το New World, αλλά δείχνει από ένα σημείο και μετά να μένει από έμπνευση, ειδικότερα με την μπερδεμένη ιστορία του Ja-sung, ο οποίος βρίσκεται αρκετά διχασμένος σε ολόκληρη την ταινία.

    Αυτό που μένει κυρίως από την ταινία είναι κάποιες στυλιζαρισμένες σκηνές (μερικές εξ' αυτών είναι εντυπωσιακότατα σκηνοθετημένες) και φυσικά η προσεγμένη φωτογραφία, όπως και γενικότερα το τεχνικό κομμάτι της ταινίας.

    Με ένα μισάωρο λιγότερο (από την συνολική διάρκεια περίπου 134 λεπτών!) και πιο ουσιαστικό, χωρίς κάποιες υπερβολές, σίγουρα θα μπορούσαμε να μιλάμε για κάτι πολύ καλύτερο από μια απλά διεκπεραιωτική ιστορία, η οποία είχε ενδιαφέρον σαν ιδέα αλλά υστερεί κάπως στην εκτέλεση.

    Το New World έκανε πρεμιέρα στη Ν. Κορέα το Φλεβάρη, ενώ στην Αμερική κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου 2013.

    Νίκος Δρίβας.




    New World trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: New World Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top