F Review: Kick-Ass 2 - FilmBoy Review: Kick-Ass 2 - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Kick-Ass 2


     
    Όταν πριν από τρία χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο Kick-Ass, βασισμένο στο κόμικ των Mark Millar και John Romita Jr., μπορεί να μην ξετίναξε τα ταμεία αλλά απέκτησε ένα φανατικό κοινό και με τα χίλια ζόρια, έκανε απόσβεση του μπάτζετ του.

    Διόλου παράξενο αφού επρόκειτο για μία από τις πιο έξυπνες και διασκεδαστικές, σατιρικές action comic movies που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ασχέτως πιστότητας στο χάρτινο υλικό (στο οποίο ήταν αρκετά κοντά).

    Τρία χρόνια αργότερα και πριν από δύο μήνες κυκλοφόρησε και το αναμενόμενο sequel που δυστυχώς δεν τα πήγε τόσο καλά, κριτικά και εισπρακτικά.

    Προσωπικά δεν περίμενα και πολλά από το Kick-Ass 2 αφού και το πρωταρχικό υλικό δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, όντας απλά πιο υπερβίαιο με κανά δυο σκηνές βιασμών, παιδιών που πεθαίνουν από πυροβολισμούς και μπρούταλ αποκεφαλισμούς που σαν ιστορία δεν είχε να πει και πολλά, όντας περισσότερο ένα "πρόκληση για την πρόκληση" set-up για το επόμενο, τρίτο και οριστικά τελευταίο μέρος της ιστορίας.

    Με τον Matthew Vaughn να αποχωρεί και την θέση του σε σενάριο και σκηνοθεσία να αναλαμβάνει ο πιο "b-movie" προδιαγραφών Jeff Wadlow (Never Back Down, Cry Wolf), δεν είναι να απορείς για την αποτυχία του Kick-Ass 2 ...αλλά ήταν πραγματικά τόσο δικαιολογημένη;


    ΥΠΟΘΕΣΗ

    Μόλις λίγα χρόνια έχουν περάσει από τότε που εμφανίστηκε ο Kick-Ass, εξολοθρεύοντας τον αρχιγκάνγκστερ Frank D'Amico.

    Ο Dave Lizewski/Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson, Anna Karenina) έκανε τη διαφορά στην αληθινή ζωή, μαθαίνοντας τον κόσμο πως πίσω από ένα παλαβιάρη geek μπορεί να κρύβεται ένας πραγματικός υπερήρωας ...οκ, έστω σκέτος ήρωας.

    Πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση αλλά μικρό το κακό αφού τα όσα έκανε στην πρώτη ταινία ενέπνευσαν αρκετό κόσμο να ακολουθήσει τα βήματα του.



    Η Mindy Macready/Hit-Girl (Chloe Grace Moretz, Movie 43), παλεύει να κρατήσει μυστική την ταυτότητα της από τον θετό της πατέρα και ντετέκτιβ Marcus Williams (Morris Chestnut, The Call) ο οποίος προσπαθεί να την πείσει να γίνει ένα ΄κανονικό΄κορίτσι.

    Πηγαίνοντας μαζί της στο ίδιο σχολείο, ο Dave έχει βαρεθεί και πείθει την Mindy να συνεχίζει να τον εκπαιδεύει μυστικά, έτσι ώστε να βελτιωθεί ως ήρωας και να συνεχίσει την καριέρα του ως Kick-Ass.

    Την ίδια στιγμή, ο Chris D'Amico/Red Mist (Christopher Mintz-Plasse, This Is The End) επιστρέφει και θέλει να αποδείξει πως αυτός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος villain σκοπεύοντας να ανακαλύψει ποιος είναι ο Kick-Ass, να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του Frank και να σκορπίσει παντού χάος, βία και αναρχία.

    Για να το καταφέρει αυτό, αναλαμβάνει τον έλεγχο της εγκληματικής αυτοκρατορίας του πατέρα του, ονομάζει τον εαυτό του The Motherfucker ασορτί με σαδομαζοχιστικό ντύσιμο ...δανεικό από τη μάνα του και με τη βοήθεια του πιστού του μπάτλερ/μπράβου Javier (John Leguizamo, One for the Money) αρχίζουν να στρατολογούν κάθε λογής υπερφουσκωμένο κατακάθι, ιδρύοντας την ομάδα των ...Toxic Mega-Cunts.

    Εν τω μεταξύ, οι Kick-Ass και Hit-Girl έχουν προβλήματα στο να ισορροπήσουν τις διπλές τους ζωές, με τον πρώτο να συγκρούεται με τον πατέρα του και την δεύτερη να έχει να αντιμετωπίσει τις σκύλες χαζογκόμενες του σχολείου τους ...που πολλές φορές μοιάζει δυσκολότερο σαν πρόκληση από τους γκάνγκστερ, για ένα κορίτσι που έχει μάθει να μεγαλώνει ...διαφορετικά.

    Την ίδια στιγμή ο Kick-Ass εισχωρεί στην ομάδα της Justice Forever, με αρχηγό τον Συνταγματάρχη Stars and Stripes (Jim Carrey, The Incredible Burt Wonderstone).

    Όταν οι καταστάσεις δυσκολέψουν και αγαπημένα πρόσωπα αρχίσουν να χάνονται από τη ζωή ...θα καταφέρει ο Kick-Ass να ενώσει και πάλι τις δυνάμεις του με την Hit-Girl και με τη βοήθεια της Justice Forever να ξεπαστρέψουν τους Toxic Megacunts;

    Και ποιο θα είναι το τίμημα για τους ίδιους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους ανθρώπους της πόλης τους, όταν ξέρεις πως δεν είναι ...κόμικ (με πιάνεις;) αλλά the real thing;



    KICKS ASS!

    Υπήρχαν λόγοι για τους οποίους αναφερόμασταν κάποτε σε ...Hit-Girl 2 αντί Kick-Ass 2 στο αφιέρωμα για τους καλύτερους κόμικ αντι-ήρωες της μεγάλης οθόνης.

    Το ρεύμα της Hit-Girl φαίνεται πως είχαν καταλάβει και οι συντελεστές, γι'αυτό και αποφάσισαν συμπεριλάβουν στο σενάριο και κομμάτια από το 5τευχο spin-off της Hit-Girl που προηγήθηκε του κόμικ Kick-Ass 2.

    Πράγματι και έχοντας κλέψει άνετα την παράσταση στην πρώτη ταινία, ήταν αναπόφευκτο πως ο χαρακτήρας της Chloe Grace Moretz αλλά και ο τρόπος που υποστηρίζει η νεαρή ηθοποιός το ρόλο, θα στήριζαν και θα έδιναν πόντους σε ένα πιθανό sequel-αρπαχτή.

    Αν και έχει χαθεί πλέον αυτή η αντίθεση χαριτωμενιάς με badass-ιλίκι και η Hit-Girl παίζει πλέον σε πιο ενήλικο στυλ με αρκετές δόσεις από Mean Girls στις σκηνές της 'κανονικής' ζωής της, η Moretz συνεχίζει να βελτιώνεται ερμηνευτικά και είναι αυτή που δίνει λάμψη και ψυχή στην ταινία.

    Highlights οι σκηνές της με τις χαζογκόμενες του σχολείου, οι διάλογοι της και η αλληλεπίδραση με τον Dave Lizewski/Kick-Ass στις δραματικές σκηνές (κηδεία, απογοήτευση από την απόρριψη των συμμαθητριών κλπ) και φυσικά όλες οι σκηνές που ξυλοφορτώνει, κόβει χέρια και εκστομίζει ατάκες.

    Ο Jim Carrey ως Colonel Stripes and Stripes δεν έκλεβε την παράσταση όπως ο Big Daddy του Nicolas Cage, αλλά παρέδιδε μια συγκρατημένα ...αστεία ερμηνεία, όντας αγνώριστος με μπάσα φωνή, μαφιόζικη οδοντοστοιχία και κουλ ξεσπάσματα.

    Σίγουρα θα πεθάνεις στο γέλιο, κάθε φορά που φώναζε "Σβαααντζ" στον σκύλο-sidekick, με το όνομα...Eisenhower.

    Αν κάνεις την κίνηση να διαβάσεις το κόμικ πριν από την θέαση της ταινίας, τότε θα χαρείς ανά σημεία, με αρκετές σκηνές να έχουν μεταφερθεί ατόφιες, όπως ο χαρακτήρας και οι ατάκες του Dr Gravity (Donald Faison, Pitch Perfect) και ειδικά οι σεκάνς δράσης.



    Μιλώντας για δράση, εδώ ήταν πολύ πιο μπρούταλ με 2-3 δυνατές σκηνές, όπως η καταδίωξη με το φορτηγάκι απαγωγής του Dave Lizewski, το σάπισμα-τσάκισμα της Mother Russia σε κάθε μπατσικό στοιχείο και η ντελιριακή μάχη του φινάλε μεταξύ καλών και κακών.

    Τα κομικίστικα τρικ δηλώνουν κι εδώ παρόν, με ορισμένα πλάνα να αλλάζουν σαν κόμικ πάνελ, την χρησιμοποίηση ορίτζιναλ σκίτσων από τον σχεδιαστή του κόμικ John Romita Jr. για την παρουσίαση των κακών (The Tumor, Genghis Carnage, Mother Russia), οι ασιατικοί διάλογοι του μαφιόζου Mr Kim που παρουσιάζονται μεταφρασμένα στα αγγλικά μέσα σε τετραγωνάκια και τα εφέ με τα γυαλιά που καρφώνει η Hit-Girl στην Mother Russia.

    Θετικές και κάποιες αναφορές σε Batman-Robin και Avengers αλλά και η αφίσα του Superior ενός άλλου πολύ καλού comic του Mark Millar, σε ένα από τα φλασμπάκ του Kick-Ass σχετικά με τον πατέρα του (πιο εύκολα θα το πάρουν χαμπάρι οι κομικάδες ...αλλά ειλικρινά αξίζει να του ρίξετε ένα διαβασματάκι!)

    Όχι τόσο αξιόλογο το soundtrack όσο της πρώτης ταινίας αλλά ταιριαστά μοιρασμένο, αναλόγως της σκηνής, ανάμεσα σε pop, electronica, πανκιές και μια πετυχημένη ροκ διασκευή...στο θέμα από το Tetris! (ακούστε το εδώ να πάθετε πλάκα). 


    ASS-KICKED

    Το βασικό πρόβλημα είναι στο σενάριο, το μπάτζετ και το πόσο πιστά ήθελαν να μείνουν στο κόμικ.

    Δεν ήταν απαραίτητο να μπουν όλες οι προκλητικές σκηνές, αλλά από την άλλη για ποιο η Katie, το κορίτσι του Dave από την πρώτη ταινία γίνεται κομπάρσος;

    Ακυρώθηκε έτσι η μεγάλη αλλαγή μεταξύ πρώτης ταινίας και κόμικ, στο οποίο ΔΕΝ το κέρδιζε το κορίτσι.

    Η τελική μάχη, όσο απολαυστικά ντελιριακή κι αν ήταν, σε ξενερώνει συγκριτικά με το κόμικ.
    Η αλλαγή σκηνικού από το χαμό μέσα στην πόλη σε ένα ...γκαράζ, βροντοφωνάζει φτήνια από μεριάς του μπάτζετ.

    Μια απίστευτη αλλαγή-σεναριακή τρύπα σχετικά με έναν φίλο του Dave που θα τον προδώσει και θα έχει αντίκτυπο στην οικογένεια των Lizewksi ...περνάει απαρατήρητη σαν να μην τρέχει τίποτα.

    Παντελώς άστοχο και κακόγουστο χιούμορ στη σκηνή με τη Mindy, τις σκύλες και το μηχάνημα που φέρνει εμετούς και χέσιμο, την παντελώς ηλίθια κατάληξη μιας σκηνής βιασμού με τον Motherfucker και ηλίθιες ατάκες του στυλ "Όλοι θέλουν να πηδήξουν τη Scarlett Johansson" στην τελική μάχη Kick-Ass με Motherfucker.

    O Christopher Mintz-Plasse αν και έκανε ότι μπορούσε, ανά σημεία ήταν αρκετά εκνευριστικός με τη συνεχή υστερία του χαρακτήρα του και όσο για την ατάκα σχετικά με τη Scarlett ...ε, χαίρω πολύ ρε αδερφέ ...κάτι μας είπες...

    Τέλος, έλειπαν οι φλασμπάκ σκηνές με τον Big Daddy και το sequel βροντοφώναζε πως ήθελε ξανά λίγο Νικολάκη Κλουβή (Cage), έτσι για να ρθουμε στα ίσα μας.

    Τουλάχιστον είδαμε την στολή του Big Daddy πίσω από μια γυάλα σε στυλ Dark Knight Rises. 




    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Το Kick-Ass 2 όπως αναμενόταν δεν είχε τη φρεσκάδα, το χιούμορ, τη σάτιρα, τη δράση, την καύλα αν θέλεις του πρωτότυπου.

    Εκεί που το ορίτζιναλ έκανε την έκπληξη αποτελώντας μια φρέσκια πρόταση στο είδος της κόμικ μεταφοράς, συνδυάζοντας την υπερωική ταινία με τη σάτιρα και την Ταραντινική βία, το Kick-Ass 2 θύμιζε περισσότερο μια άρρυθμη b-movie και πιο hardcore εκδοχή εκείνου, απολαυστική μέχρις ενός σημείου αλλά παντελώς άστοχης σε χιούμορ, φορτωμένης από χαρακτήρες-ξεπέτες και υπερβολικά πολλές εναλλαγές ανάμεσα σε κινηματογραφικά είδη που της χαλούσαν το ρυθμό.

    Πιο σοβαρό και πολύ πιο βίαιο ανά σημεία, με καλύτερη ανάπτυξη χαρακτήρων αλλά στηριζόμενο καθαρά και μόνο στην Hit-Girl θύμιζε περισσότερο ένα straight-to-dvd sequel ...από αυτά που βλέπονται άνετα όμως για ένα χαλαρό και άνετο βράδυ με πολύ σκότωμα ώρας.


    ΠΑΕΙ ΤΟ 3ο ΦΙΛΜ ΔΗΛΑΔΗ;

    Kick-Ass 3 δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα δούμε.

    Το Kick-Ass 2 κατάφερε να ξεπεράσει ελάχιστα και με τα χίλια ζόρια στην Αμερική, το πενιχρό μπάτζετ των $28 εκατομμυρίων, αλλά μια εγγύηση την δίνουν οι παγκόσμιες που μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τα $59 μύρια (βάλτε και όσα ακολουθήσουν αργότερα από τα blu-ray κλπ).

    Το 3ο μέρος του κόμικ από τους Mark Millar (σενάριο) και John Romita Jr. (σχέδιο) είναι ήδη στα πρώτα τρία από τα οχτώ τεύχη που θα κυκλοφορήσει και όπως έχουν ανακοινώσει οι δημιουργοί του, θα είναι το οριστικό τέλος-κλείσιμο για τους χαρακτήρες, με σοβαρές υπόνοιες από τον Millar πως κάποιος κύριος χαρακτήρας θα πεθάνει...

    Τελικά, ο Mark Millar δήλωσε πως η 3η ταινία είναι στα σκαριά και η Chloe Grace Moretz θα ήθελε να επιστρέψει με τον κατάλληλο σκηνοθέτη και σεναριογράφο.

    Αναμένουμε νεότερα και ποιες αλλαγές θα προκύψουν αφού στο τέλος του κόμικ Kick-Ass 2, δεν τελειώνουν όλα αισιόδοξα.


    * Το Kick-Ass 2 άνοιξε 16 Αυγούστου στην Αμερική και θα κυκλοφορήσει σε blu-ray και dvd, στις 17 Δεκεμβρίου.

    Kostas Tsokos.



    Kick Ass 2 trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Kick-Ass 2 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top