F From Up On Poppy Hill (Kokuriko-zaka kara) - FilmBoy From Up On Poppy Hill (Kokuriko-zaka kara) - FilmBoy
  • Latest News

    From Up On Poppy Hill (Kokuriko-zaka kara)

    Η φλόγα καίει αργά αλλά σταθερά στο Studio Ghibli, αν και η επιρροή του σπουδαίου Hayao Miyazaki, ο οποίος είναι τώρα στα 70 του, εξακολουθεί να είναι αναγνωρίσιμη στις παραγωγές του στούντιο.

    Κι ενώ ο Miyazaki συνεχίζει να γράφει και να σκηνοθετεί ταινίες για το Ghibli σε ρυθμό περίπου κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια (τα δύο τελευταία του ήταν το Ponyo το 2008 και φέτος το The Wind Rises που από το trailer δείχνει υπέροχο), φαίνεται να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να περάσει κάποιες από τις δουλειές του στούντιο στη νέα γενιά, η οποία στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνει τον γιο του, Gorō.

    Ο Gorō Miyazaki συν-έγραψε και σκηνοθέτησε το 2006 το Tales from Earthsea, και τώρα βρίσκεται στη σκηνοθεσία του From Up on Poppy Hill, σε σενάριο από τον πατέρα του και τον Keiko Niwa, που βασίζεται σε ένα δημοφιλές ιαπωνικό manga της δεκαετίας του ‘80.

    Οι ταινίες του Hayao Miyazaki συνήθως είναι διαποτισμένες με μια ονειρική ατμόσφαιρα, χρησιμοποιεί στοιχεία από την ιαπωνική λαογραφία και περιέχει μυστικιστικές ιδιότητες που τα καθιστούν αιθέρια και ελαφρώς σουρεαλιστικά, εν μέρει.

    Γι’αυτό και φαίνεται λίγο περίεργο που το From Up on Poppy Hill είναι εντελώς down to earth, και εξελίσσεται σε πολύ συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, στοιχεία που παίζουν ρόλο στην ιστορία.

    Η ταινία λαμβάνει χώρα (κυρίως) στη Yokohama, μια πόλη-λιμάνι στην Ιαπωνία το 1963, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 στο Τόκιο.

    Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας και αφηγητής είναι η Umi, που ζει με τη γιαγιά της στο οικοτροφείο της δεύτερης, ψηλά σ 'ένα λόφο στη Yokohama, το οποίο προσφέρει εκπληκτική θέα στον ωκεανό, θέα που επιτρέπει στην Umi να αναγνωρίζει τις εποχές από τα είδη των πλοίων που εισέρχονται και εξέρχονται από το λιμάνι.

    Η Umi είναι ένα σκληρά εργαζόμενο κορίτσι που φροντίζει για τα δύο μικρότερα αδέλφια της, βοηθά στη λειτουργία του οικοτροφείου (μεταξύ άλλων με το μαγείρεμα) και φοιτά σε κοντινό σχολείο. 



    Η Umi εμπλέκεται επίσης σε μια καθημερινή τελετή υψώνοντας ναυτικές σημαίες έξω από το σπίτι της, ευχόμενοι ασφαλές ταξίδι σε οποιοδήποτε καράβι δει.

    Η κύρια ιστορία στο From Up on Poppy Hill είναι μάλλον γλυκιά, θα μπορούσαμε να πούμε γλυκόπικρη, με το ειδύλλιο μεταξύ της Umi και του συμμαθητή της Shun.

    Ο Shun είναι ένα από μια ομάδα αγοριών που προσπαθούν να σώσουν το Latin Quarter, ένα παλιό ερειπωμένο κτίριο, όπου τα αγόρια κάνουν τις σχολικές τους συναντήσεις.

    Εκτός από τις πάρα πολύ καλές κριτικές, το From Up on Poppy Hill κέρδισε το Ασιατικό Όσκαρ καλύτερου animation για το 2012 (αφού η πρεμιέρα του έγινε στην Ιαπωνία το 2011 και προβλήθηκε την ίδια χρονιά στο φεστιβάλ του Toronto), αλλά βρήκε αμερικάνικη διανομή μόλις στις 15 Μαρτίου 2013.

    Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε άλλο ένα υπέροχο, νοσταλγικό φιλμ από τον σπουδαίο animation κινηματογραφιστή.




    From Up On Poppy Hill trailer (English Subs) από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: From Up On Poppy Hill (Kokuriko-zaka kara) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top