F Νύχτες Πρεμιέρας 2013: 12 O'Clock Boys review - FilmBoy Νύχτες Πρεμιέρας 2013: 12 O'Clock Boys review - FilmBoy
 • Latest News

  Νύχτες Πρεμιέρας 2013: 12 O'Clock Boys review


   
  Την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ένα κόσμο που ίσως δεν έχουμε ξαναδεί μας δίνει το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Lofty Nathan, 12 O'Clock Boys, που γυρίστηκε σε διάρκεια τριών χρόνων και έκανε πρεμιέρα στο φετινό SXSW

  Η ταινία πήρε την ονομασία της από μία ομάδα μοτοσικλετιστών που ζουν στη φτωχή Βαλτιμόρη και κυκλοφορούν όλοι μαζί προκαλώντας ένα χάος στους δρόμους. 

  Οι ίδιοι πιστεύουν πως είναι οι ήρωες της γειτονιάς τους. 
  Αντίθετα η αστυνομία και οι κάτοικοι της περιοχής τους θεωρούν επικίνδυνους. 

  Ο νεαρός Pug είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας. 
  Όνειρο του Pug, που μεγαλώνει δίπλα στην μητέρα του Coco και τα υπόλοιπα αδέρφια του, είναι να γίνει μέλος της συμμορίας (αν μπορούμε να αποκαλέσουμε τους 12 O'Clock Boys κάτι τέτοιο) πριν ακόμα μπει στην εφηβεία.

  Ο πρωτάρης σκηνοθέτης Lofty Nathan παρουσιάζει χαρακτήρες, των οποίων τις αποφάσεις μπορείς εύκολα να αμφισβητήσεις, χωρίς να τους κρίνει. 


  Στο πρόσωπο του 10χρονου Pug βλέπουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις γειτονιές της Βαλτιμόρης. 
  Το πρότυπο του είναι οι 12 O'Clock Boys και θεωρεί πως το σχολείο δεν έχει τίποτα να του προσφέρει. 

  Θέλει είναι να γίνει μέλος της συμμορίας, να πάρει ένα μηχανάκι και να βγει στους δρόμους μαζί με τους υπόλοιπους Dirt Bikers. 
  Στις σκηνές που οι 50 και παραπάνω μηχανές βγαίνουν στους δρόμους η ταινία πραγματικά ζωντανεύει. 

  Η κάμερα του Nathan μέσα από λήψεις στην καρδιά των κυνηγητών από την αστυνομία και άλλων πανέμορφων slow-mo, απαθανατίζει με τον καλύτερο τρόπο τη δράση των 12 O'Clock Boys και τους παρουσιάζει σαν θρύλους της περιοχής ...έστω και για λίγο.


  Σεναριακά όμως η ταινία αφήνει πολλά ερωτήματα και αγγίζει μόνο την επιφάνεια σοβαρών θεμάτων που προκύπτουν από τη σύλληψη της κεντρικής ιδέας. 

  Ποτέ δεν μαθαίνουμε πότε και πως ξεκίνησαν αλλά και τι αντιπροσωπεύουν οι 12 O'Clock Boys
  Σε μικρής διάρκειας συνεντεύξεις βλέπουμε ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει πλέον από τη συμμορία. 

  Γιατί μπήκαν σε αυτή και ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους επέλεξαν να φύγουν; 
  Ήταν ο κίνδυνος που υπάρχει στη ζωή που κάνουν οι 12 O'Clock Boys, κάτι που βλέπουμε αρκετές φορές στη διάρκεια της ταινίας, ή κάτι άλλαξε στον τρόπο που σκέφτονται μεγαλώνοντας. 

  Επίσης γιατί αστυνομικοί και άλλοι απλοί άνθρωποι τους αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες; 

  Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία ο θεατής δεν παίρνει απαντήσεις και μένει να παρακολουθεί την coming of age ιστορία του μικρού Pug, που εκπροσωπεί σε κάποιο βαθμό τα παιδιά της ηλικίας του που μένουν σε εκείνη τη γειτονιά. 

  Έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και όνειρα που δύσκολα θα πραγματοποιηθούν.

  Το 12 O'Clock Boys αγγίζει ένα ενδιαφέρον θέμα και προσφέρει πληροφορίες που αφορούν τις γειτονιές της δυτικής Βαλτιμόρης αλλά και τον τρόπο ζωής των Dirt Bikers. 


  Οι σκηνές στις οποίες οι 12 O'Clock Boys κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά, δηλαδή να ανεβαίνουν στις μηχανές τους και να προκαλούν χάος, εντυπωσιάζουν αλλά ο θεατής θα φύγει από την αίθουσα με αρκετές απορίες σχετικά με τα κίνητρα και την ιστορία των χαρακτήρων και σίγουρα την επιθυμία να δει ακόμα περισσότερη δράση.

  Γιάννης Χατζόπουλος.  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Νύχτες Πρεμιέρας 2013: 12 O'Clock Boys review Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top