F Review: Θλιμμένη Τζάσμιν - Blue Jasmine - FilmBoy Review: Θλιμμένη Τζάσμιν - Blue Jasmine - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Θλιμμένη Τζάσμιν - Blue Jasmine


     
    Μπορείς να πεις πολλά για την (θέλει-δεν θέλει κανείς) τεράστια προσωπικότητα του Woody Allen (κυρίως για αυτά που έχουν να κάνουν με την προσωπική του ζωή, παρά με την καλλιτεχνική), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι ταινίες του στερούνται ενδιαφέροντος.

    Κάθε νέα του απόπειρα, συζητιέται στο Χόλιγουντ και φυσικά κάθε χρόνο πολλοί είναι εκείνοι οι ηθοποιοί που θέλουν να συμμετάσχουν στα project του. 

    Ολοένα και περισσότερα μέλη προστιθενται στις ταινίες του, με μερικούς μάλιστα να μην τους περιμένεις, όπως συμβαίνει στο Blue Jasmine με τον stand-up comedian Louis C.K. (της σειράς Louie και του The Invention of Lying), αλλά και τον Bobby Cannavale (Parker), που σίγουρα δεν ήταν και από τις πρώτες επιλογές αν ρώταγες κάποιον fan του Allen.

    Η Jasmine (Cate Blanchett, Hobbit: An Unexpected Journey), πρώην σύζυγος χρηματιστή από το Μανχάταν, του Hall (Alec Baldwin, Rock of Ages) μετακομίζει μετά από νευρική κρίση, με την ελπίδα αυτό να είναι μόνιμο, στο Σαν Φρανσίσκο για να μείνει στην αδελφή της, Ginger (Sally Hawkins, Great Expectations). 

    Η στάση της απέναντι στη ζωή είναι υπεροπτική κι αυτό είναι κάτι που η Ginger  απλά ανέχεται, αφού σέβεται τη σχέση που έχει με την αδελφή της. 

    Η Jasmine πιάνει δουλειά ως ρεσεψιονίστρια οδοντογιατρού, ενώ παρακολουθεί και μαθήματα υπολογιστή. 

    Πάντα επικριτική, δεν αντέχει τον Chili (Bobby Cannavale), τον φίλο της αδελφής της. 
    Κι αυτό, ενώ μάλλον ξεχνάει πως ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τη διάλυση του γάμου της Ginger, ενθαρρύνοντας τους να επενδύσουν σε μία από τις χρηματιστικές απάτες του Hal. 

    H ταινία δεν διαφέρει και πάρα πολύ από τις τελευταίες (ειδικά) ταινίες του Woody Allen και φυσικά όλα εκείνα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν υπάρχουν και στο Blue Jasmine (jazz μουσική, γλυκοπικρό χιούμορ και ατελείωτοι ενδιαφέροντες διάλογοι). 

    Εχοντας ως εφαλτήριο την εξαιρετική ερμηνεία της Blanchet, o Allen δημιουργεί μια φαινομενικά κοινότυπη αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία, παρουσιάζοντας μας την τωρινή κατάσταση αλλά και κάποια (εύστοχα ή άστοχα) flashback.

    Ότι και να πει κανείς για την φοβερή και τρομερή Βρετανίδα ηθοποιό είναι πολύ λίγο. 


    Σίγουρα είναι με διαφορά από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της εποχής μας (μαζί με την Meryl Strip και ίσως την Kate Winslet) και το αποδεικνύει σε όλες τις σκηνές της και σε κάθε φράση που εκστομίζει κλέβοντας πολύ άνετα την παράσταση. 
    Mε επιφύλαξη, ίσως έχουμε την καλύτερη ερμηνεία γενικά σε ταινία του Αllen.

    Eδώ την βλέπουμε να είναι νευρωτική, σε έκρυθμη κατάσταση βλέποντας τα πάντα να διαλύονται δίπλα της και καταφέρνει σε κάθε σκηνή να είναι καλύτερη από ότι στην προηγούμενη. 

    Στο Blue Jasmine δεν έχουμε τόσο την κωμική εκδοχή της υπόθεσης όπως ίσως θα έκανε ο Woody Allen μέχρι πέρσι, αλλά έχει επιλέξει (με μερικές κωμικές σφήνες) την πιο δραματική πλευρά των γεγονότων, χωρίς ευτυχώς να βαραίνει την κατάσταση - και σε αυτό βοηθούν και τα φοβερά τοπία κυρίως της Νέας Υόρκης (όπως δήλωσε άλλωστε θέλει να παραμείνει στην Αμερική για να γυρίσει και άλλες ταινίες). 

    H ταινία ξεκινάει με ένα κάπως ανιαρό πρώτο τέταρτο, το οποίο δεν σε προδιαθέτει για κάτι αξιόλογο, στην πορεία ωστόσο βελτιώνονται αισθητά τα πράγματα. 

    Ο ρυθμός της ταινίας ανεβαίνει, οι ερμηνείες του υπόλοιπου καστ είναι πολύ καλές (εξαίσια η Sally Hawkins, σταθερά καλός ως συνήθως ο Alec Baldwin, πειστικός ο Cannavale, αξιοπρεπέστατος και ο Peter Saarsgaard, Green Lantern), ενώ οι πινελιές χιούμορ γίνονται στα κατάλληλα σημεία που χρειάζεται.

    Εκτός από το μουδιασμένο ξεκίνημα, η ταινία κυλάει με αρκετό ενδιαφέρον, αν και ξέρεις οτι δεν πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα (Nευρικός εραστής) ή και πιο σύγχρονα (Match Point) αριστουργήματα του ευφυούς και εκκεντρικού δημιουργού. 

    Δεν ξέρω αν χρειάζεται να αναλύσουμε περαιτέρω την ταινία, καθότι τα πράγματα είναι απλά: Αν κάποιος είναι fan του Allen θα περάσει καλά, αν όχι θα πρέπει να έχει συνηθίσει στους ρυθμούς του Allen, για να βρει κάποια στοιχεία που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

    Στις αίθουσες από 29 Αυγούστου.

    Νίνος Δρίβας.
       

       

    Blue Jasmine trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Θλιμμένη Τζάσμιν - Blue Jasmine Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top