F Review: Η Συμμορία των Μάγων - Now You See Me - FilmBoy Review: Η Συμμορία των Μάγων - Now You See Me - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Η Συμμορία των Μάγων - Now You See Me



    Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

    Τέσσερις ταλαντούχοι μάγοι διαφορετικών πνευματικών δεξιοτήτων ενώνουν τις δυνάμεις τους μετά από μια ανώνυμη πρόσκληση για να διοργανώσουν ένα σόου, το οποίο θα μείνει στην ιστορία. 

    Στο φινάλε αυτού του σόου, οι τέσσερις μάγοι θα κλέψουν μια τράπεζα η οποία βρίσκεται σε διαφορετική ήπειρο. 
    Τόσο το FBI όσο και η Interpol ενεργοποιούνται για να τους συλλάβουν και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης. 

    Όμως το πρόβλημα είναι πως οι ταχυδακτυλουργοί βρίσκονται διαρκώς ένα βήμα μπροστά τους και πως εμφανίζονται μόνο και όταν εκείνοι το θελήσουν.

    Δυο ακόμα παραστάσεις θα δοθούν που θα τεστάρουν τα όρια της νοημοσύνης των αστυνομικών, καθώς η μαγεία των ιδιαίτερων αυτών ατόμων φαντάζει σχεδόν αληθινή, ή τουλάχιστον ανεξήγητη...



    Οι ληστείες συνεχίζουν να συμβαίνουν ενώ κανείς δεν μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη εξήγηση στα "μεταφυσικά" κόλπα των μάγων.

    Αυτή την φορά ξεκίνησα την κριτική in media res επίτηδες, για να προσπαθήσω και εγώ με τον δικό μου τρόπο να σας βάλω στο μπερδεμένο κλίμα του Now You See Me.

    Γιατί εάν σας φάνηκε η έλλειψη εισαγωγής απότομη, τότε καλύτερα να αποφύγετε το συγκεκριμένο έργο γιατί σίγουρα θα παίξει με τα νευρά σας.

    Ο βασικός μοχλός με τον οποίο λειτουργούν ταινίες που στηρίζονται θεματολογικά στην μαγεία έχει να κάνει με το σκηνοθετικό τρικ του να προσφέρεις τόσα στον θεατή, ώστε να αντιλαμβάνεται τί συμβαίνει και να παρακολουθεί την ροή του έργου σου, χωρίς όμως να μπορεί να καταλήξει σε δικά του συμπεράσματα πριν του αποκαλύψεις εσύ αυτό το μικρό κομματάκι που του λείπει για να συμπληρώσει το πάζλ.

    Αυτό το τρικ βέβαια συμπληρώνεται και από την τάση του σύγχρονου κινηματογράφου να παραγεμίζει τις ταινίες του με εφέ και να μην σου προσφέρει απλά το ταχυδακτυλουργικό τέχνασμα.


    Με άλλα λόγια, μια ταινία που βασίζεται στην μαγεία μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει και να καταντήσει παρωδία του εαυτού της. 
    Να μπερδευτεί περισσότερο από τον θεατή της.

    Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Now You See Me
    Με ένα αποδεκατισμένο σενάριο που πρακτικά δεν σου αποκαλύπτει τίποτα, ενώ παράλληλα από την εναρκτήρια σεκάνς σε «προκαλεί» να καταλάβεις τί διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια σου.

    Η Συμμορία των Μάγων είναι ο ορισμός της Αμερικάνικης εξυπνάδας. 
    Ξέρετε, αυτής της εξυπνάδας που προσπαθεί απεγνωσμένα να σε αποστομώσει ενώ στην πραγματικότητα εντυπωσιάζει μόνο τους ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το σινεμά. 

    Μια ανατροπή έρχεται και αυτή καταρρίπτεται από μια άλλη, καθώς και αυτή ανατρέπεται με την σειρά της. 
    Όμως ποτέ ΕΞΥΠΝΑ. 
    Μόνο εντυπωσιακά. 
    Μόνο με χρώματα και ασταμάτητες κάμερες.

    Χωρίς να σε ιντριγκάρει, απλά σου παρουσιάζει ένα κουφό σενάριο που τρέχει ασταμάτητα χωρίς λογική και πραγματική υπόσταση. 


    Οι μάγοι γίνονται κασκαντέρ και πριν το καταλάβεις η ουσία έχει χαθεί. 

    Και για να το θέσω διαφορετικά, το Now You See Me είναι μια από αυτές τις ταινίες που θα έκαναν τους συντελεστές πραγματικά έξυπνων ταινιών, όπως το Fight Club, να γελάσουν.

    Για να μην είμαι πολύ αυστηρός, πρέπει να πω πως ως έργο έχει την ιδιότητα να σε «κρατήσει» τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μέρος του. 


    Σε έχει μπερδέψει τόσο που ακόμα και απομακρυσμένος από όλη την υπόθεση, έχεις την κινηματογραφική περιέργεια να το παρακολουθήσεις έστω και σε flight mode διάθεση.


    Εκεί όμως που συμβαίνει ο πραγματικός χαμός είναι στο τρίτο μέρος, όπου οι σεναριογράφοι αποφασίζουν να δώσουν και την τελική ανατροπή που ωστόσο είναι και η πιο συνηθισμένη ανατροπή που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες.

    Μέσα στην προσπάθεια του να ξεχωρίσει, το Now You See Me κατάφερε απλά να αποδιοργανωθεί ακόμα περισσότερο. 


    Και για αυτό βάζω στοίχημα πως ευθύνεται ο Luis Letterier
    Ένας υποτιθέμενος εξειδικευμένος σκηνοθέτης στις ταινίες δράσης, που βέβαια έχει μείνει χαραγμένος στο μυαλό μας κυρίως λόγο της απαράδεκτης Τιτανομαχίας.

    Με μια κάμερα 360 μοιρών που δεν σταματούσε να στριφογυρνάει, το μόνο που κατάφερνε ήταν να σε κουράσει και να σε ζαλίσει. 


    Η ταινία του έτρεχε και έτρεχε και αυτός στο μόνο που πόνταρε ήταν στο στυλιζάρισμα της.
    Στους εντυπωσιασμούς και στο attitude που ήθελε να δώσει.

    Ευτυχώς, εκεί που σταματάνε οι κακοτοπιές των συντελεστών αρχίζει ένα πολύ ενδιαφέρον cast. 


    Ο Jesse Eisenberg (To Rome With Love) ως ταχυδακτυλουργός δρόμου που ειδικεύεται στις τράπουλες ήταν αρκετά εντυπωσιακός και στήριξε δυναμικά τον ρόλο του. 

    Ο λατρεμένος Woody Harrelson (Seven Psychopaths) υποδυόταν έναν mentalist που εντρυφούσε στις ψυχές των άλλων και ήταν ένα σταθερό σημείο αναφοράς μέσα στην ασταμάτητη ροη του έργου.

    Ακόμα, ο Dave Franco (Warm Bodies) υποδυόταν έναν μικροαπατεώνα και έμπειρο μάγο του δρόμου χωρίς να αποτελεί σημαντική προσθήκη, ενώ και η συμπαθέστατη Isla Fisher (The Great Gatsby) ως τέταρτο μέλος της Συμμορίας Των Μάγων, δυστυχώς είχε περιοριστεί στον κλισέ ρόλο της «γκόμενας» της παρέας που δεν έχει ιδιαίτερη συμμέτοχη σε κάτι και την έχουν ως ατραξιόν για τα show τους.



    Με μικρούς ρόλους εισέρχονται και ο Morgan Freeman (Oblivion) μαζί με τον τιτανοτεράστιο Michael Caine (The Dark Knight Rises) ως δυο μυστηριώδεις παρουσίες που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις μαγικές κλοπές. 

    Όπως όμως συνηθίζεται στις περιπτώσεις τους, οι ρόλοι τους είναι καθαρά συμπληρωματικοί και για να δίνουν κύρος στην ταινία.

    Αξίζει να αναφερθεί και ο Mark Ruffalo (Iron Man 3) που υποδύεται τον μπάτσο που κυνηγά την συμμορία μαζί με την Γαλλιδούλα Melanie Laurent (Beginners) αποτυγχάνοντας βέβαια παταγωδώς να τους εντοπίσει. 


    Ακόμα και έτσι η συμμετοχή του στο έργο έχει ενδιαφέρον καθώς πλέον οι μεγάλες παραγωγές δείχνουν να τον υπολογίζουν.

    Παραφράζοντας τα λόγια της εναρκτήριας σκηνής του Now You See Me, τελικά όσο πιο κοντά κοιτάς, δεν είναι ότι βλέπεις λιγότερα, αλλά ότι αντιλαμβάνεσαι περισσότερα για μια ταινία που προσπαθεί απεγνωσμένα να σε εντυπωσιάσει.

    Υποθέτω πως εάν την δεις με ανοιχτό μυαλό και αν την αντιμετωπίσεις σαν μια ταινία που μέσα της εσωκλείει μια παράσταση, μπορείς να της αποδεχτείς. 
    Ακόμα και να περάσεις καλά. 

    Αν όμως ψάχνεις για ένα έξυπνο αστυνομικό crime movie, τότε θα βρεθείς στην ίδια κατάσταση με μένα. 
    Απογοητευμένος και κουρασμένος από την ανωφελή βαβούρα.

    Στις αίθουσες από 6 Ιουνίου

     
    Now You See Me trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Η Συμμορία των Μάγων - Now You See Me Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top