F Review: ParaNorman: Μια Μεταφυσική Ιστορία - ParaNorman - FilmBoy Review: ParaNorman: Μια Μεταφυσική Ιστορία - ParaNorman - FilmBoy
  • Latest News

    Review: ParaNorman: Μια Μεταφυσική Ιστορία - ParaNorman



    Γράφει ο Νάσος Κυριακίδης.

    Ποιος θα το περίμενε ότι κλασικές ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 80’ με θέμα τα zombies, θα αποτελούσαν την κύρια πηγή έμπνευσης για την δημιουργία ενός animation το 2012! 

    Το studio LAIKA, έπειτα από τα stop-animation, Coraline και The Pirates, επιστρέφει με το ParaNorman, το οποίο χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί. 

    Και πραγματικά άξιζε η αναμονή. 
    Μόνο η παραγωγή της ταινίας κράτησε περίπου 2 χρόνια, αλλά επιτέλους έχουμε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι αντάξιο των προσδοκιών. 

    Λίγο τρομακτική, σκοτεινή όσο πρέπει, με πολλά κωμικά στοιχεία και με μπόλικη δράση, το ParaNorman είναι το animation που υπόσχεται ότι όσοι το επιλέξουν θα περάσουν ένα ευχάριστο μιαμισάωρο...



    Η υπόθεση έχει ως πρωταγωνιστή τον μικρό Norman (με τη φωνή του Kodi Smit-McPhee, Let Me In), ένα εντεκάχρονο αγόρι, ο οποίος κατέχει ένα μοναδικό χάρισμα: Μπορεί να βλέπει και να μιλάει στους νεκρούς. 

    Αυτή του η υπερφυσική ικανότητα, τον έχει διαφοροποιήσει από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, οι οποίοι τον έχουν περιθωριοποιήσει καθώς τον θεωρούν φρικιό. 

    Εξαίρεση αποτελεί ο μικρός αγαθός Neil (Tucker Albrizzi), που του προσφέρει απλόχερα την φιλία του. 

    Τα καθημερινά πειράγματα του νούμερο 1 bully του σχολείου, Alvin (Christopher Mintz-Plasse, Fright Night) κάνουν την καθημερινότητα του Νόρμαν ακόμα πιο δύσκολη. 

    Η κατάσταση στο σπίτι δεν διαφέρει και πολύ. 
    Η μεγαλύτερη έφηβη αδελφή του, Courtney (Anna Kendrick, What to Expect When You‘re Expecting) δεν χάνει ευκαιρία για να τον ειρωνευτεί και ο πατέρας του, Perry (Jeff Garlin, Cars 2) αισθάνεται πλήρως απογοητευμένος από αυτόν.

    Μοναδικό του αποκούμπι, η μητέρα του, Sandra (Leslie Mann, The Change-Up), η οποία αποδίδει την αλλόκοτη συμπεριφορά του γιού της στην υπερβολικά ανεπτυγμένη φαντασία του. 

    Α, και φυσικά να μην ξεχάσω την νεκρή γιαγιά του (Elaine Stritch), που είναι και ο μεγαλύτερός του υποστηρικτής. 

    Μετά την ξαφνική επίσκεψη του εκκεντρικού θείου του, ο Νόρμαν θα χρειαστεί να αναλάβει τον ρόλο για τον οποίο προοριζόταν. 

    Θα κληθεί να σταματήσει την κατάρα μιας κακιάς μάγισσας, που βαραίνει αιώνες τώρα την πόλη του και θα πρέπει να βρει τον τρόπο για να αποτρέψει την μάγισσα από το να επαναφέρει τους νεκρούς στη ζωή. 

    Ο ίδιος και οι παρέα του, θα έρθουν αντιμέτωποι με τρομακτικά ζόμπι και ο Νόρμαν, αφού αποδεχτεί τις μεταφυσικές του δυνάμεις, θα τις χρησιμοποιήσει για να σώσει τους πολίτες της πόλης του Blithe Hollow. 

    Όπως στο Sleepy Hollow υπήρχε ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη για να τρομοκρατεί τους κατοίκους, εδώ υπάρχει ο μύθος της μοχθηρής μάγισσας που τους έχει καταραστεί.  

    Οι ντόπιοι όμως κάθε άλλο παρά τρομοκρατημένοι είναι στην αρχή της ταινίας, αφού έχουν εμπορευματοποιήσει πλήρως το ιστορικό γεγονός της κοινότητάς τους. 
    Όταν όμως, τα ζόμπι βγουν παγανιά, τα πράγματα θα αλλάξουν…

    Η ιστορία τα έχει όλα, τέρατα, φαντάσματα, ζόμπι και αποτελεί μια κωμική περιπέτεια με διασκεδαστικούς διαλόγους. 

    Όλο τα μέλη του cast δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά θα ξεχώριζα τους εξής δύο, που είχαν και τους πιο αβανταδόρικους χαρακτήρες. 
    Την Anna Kedrick με τις αστείες εξάρσεις οργής που έχει κάθε φορά και τον Mintz-Plasse ως αλητάκο Alvin, ο οποίος είχε μοναδική φωνητική ευελιξία, προσφέροντας άφθονο γέλιο. 

    Δεν μπορώ να μην δώσω εύσημα όμως και στον Tucker Albrizzi ως αφελή Neil που είναι εξίσου αξιαγάπητος. 
    Οι υπόλοιπες φωνές ανήκουν στους Casey Affleck, Jodelle Ferland, Tempestt Bledsoe και Alex Borstein (στην Ελλάδα θα προβληθεί και μεταγλωτισμένο).

    Με την ταινία θα διασκεδάσουν τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι. 
    Συνήθως το πρόβλημα με τα animation είναι ότι απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο ηλικιακό κοινό κάθε φορά. 

    Είτε προορίζονται αποκλειστικά για το παιδικό κοινό και κατά συνέπεια οι γονείς σκυλοβαριούνται, είτε μερικές φορές έχουν περισσότερο ενήλικο χιούμορ από αυτό που μπορούν να καταλάβουν τα μικρά. 

    Το ParaNorman είναι ο ιδανικός συνδυασμός και των δύο. 
    Είναι όσο απλό πρέπει για τα μικρούς, αλλά παράλληλα και αρκετά ενδιαφέρον για τους μεγάλους. 
    Με δυο λόγια, δεν είναι πολύ παιδιάστικο για τους ενήλικες ή πολύ ώριμο για τα παιδιά. 

    Μικρές horror αναφορές σε ταινίες ορόσημα στην ιστορία των horror movies, όπως το Halloween και το Friday the 13th είναι απρόσμενες και σκέτη απόλαυση.
    Αναμφισβήτητα στα bonus της ταινίας.  

    Σίγουρα οι μεγαλύτεροι θα γελάσουν με την ψυχή τους, ενώ οι μικροί, απλώς θα τις προσπεράσουν γιατί δεν θα τις αναληφθούν.

    Η τεχνική του stop-motion είναι ακόμα πιο εξελιγμένη, σε σχέση με το προηγούμενό κινηματογραφικό εγχείρημα της εταιρείας. 

    Επιστρατεύτηκαν 60 κατασκευαστές κούκλων για τις συνολικά 178 κούκλες που απαιτήθηκαν για τους 61 χαρακτήρες της ταινίας, φτιάχτηκαν 120 διαφορετικά χειροποίητα κουστούμια και κατασκευάστηκαν πάνω από 31.000 πρόσωπα που αποτυπώνουν την εκάστοτε διαφορετική έκφραση των ηρώων. 

    Συγκεκριμένα, μετά την ηχογράφηση των φωνών, η ερμηνεία των ηθοποιών έπαιξε καταλυτικό παράγοντα για την διαμόρφωση των προσώπων στις κούκλες.

    Επιτυχώς κατάφεραν να αντανακλούν το κάθε συναίσθημα και σκέψη των ηρώων.  

    Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, καθώς το αποτέλεσμα, σίγουρα δικαιώνει. 
    Η υποψηφιότητα για τα Oscar καλύτερου animation, θεωρώ ότι είναι δεδομένη.

    Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Chris Butler, ο οποίος είχε εργαστεί και στα επίσης zombie-themed animation, Corpse Bride και Coraline

    Η εμπειρία που είχε σε αυτά τα εκπληκτικά stop-motion horror animations, πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του ParaNorman

    Συν-σκηνοθέτης είναι ο Sam Fell (The Tale of Despereaux) και οι δύο τους επιτυγχάνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. 
    Αν μη τι άλλο αυτή η τεχνική που χρησιμοποίησαν, απαιτεί προσοχή στην λεπτομέρεια.

    Το 3D συμβάλλει στο καλό τελικό αποτέλεσμα και η ταινία ωφελείται από αυτό, ενώ πολύ καλή δουλειά κάνει και ο  Jon Brion (The Future), που υπογράφει τη μουσική.

    Το κύριο μήνυμα που προσπαθεί να μεταδώσει η ταινία, είναι η αποδοχή στην διαφορετικότητα του άλλου και το ότι δεν θα πρέπει να κρίνουμε με επιπολαιότητα κάτι το οποίο δεν μας είναι οικείο. 


    Κλείνοντας, ίσως να υπάρχουν μερικές πιο τρομακτικές σκηνές για τους μικρούς, αλλά θα το ευχαριστηθούν όλες οι ηλικίες ανεξαιρέτως και πιστεύω ότι αξίζει να το παρακολουθήσετε στην σκοτεινή αίθουσα του κινηματογράφου. 

    Ετοιμαστείτε για το ξύπνημα των νεκρών…

    Στις ελληνικές αίθουσες από 13 Σεπτεμβρίου.

     
    Paranorman trailer 2 από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: ParaNorman: Μια Μεταφυσική Ιστορία - ParaNorman Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top