F Review: Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων 3D - Ice Age 4 - FilmBoy Review: Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων 3D - Ice Age 4 - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων 3D - Ice Age 4


     
    Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς. 

    Η Fox, σαν studio με μεγάλη παράδοση και σπουδαία κληρονομιά, έχει για πολλά να παινεύεται, όταν όμως η συζήτηση φτάσει στα animation, αφήνει τους ανταγωνιστές της να κάνουν παιχνίδι.

    Μιλάμε για ένα studio που δεν έχει καμία εμφάνιση στην πρώτη 20άδα του Box Office των εισπρακτικότερων animation ever!

    Μεγαλύτερη animation επιτυχία της Fox είναι τα Ice Age 3 και 2, στην 24η και 25η θέση αντίστοιχα, ενώ κάπου στην 29η έρχεται το The Simpsons Movie!

    Προφανώς, αν θέλεις να κάνεις ένα εμπορικό φιλμ κινουμένων σχεδίων, δεν θα απευθυνθείς στη Fox.

    Αν με ρωτήσετε όμως, τί παραπάνω έχει ο Shrek από τον Scrat, όχι μόνο θα δυσκολευτώ να σας απαντήσω αλλά θα πάρω και το μέρος του συμπαθέστατου σκίουρου, ενός από τους πιο ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες στον animation κόσμο.




    Στο Ice Age 4: Continental Drift, ο Scrat είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα, αφού στην απέλπιδα προσπάθεια του να θάψει το καταραμένο βελανίδι, καταλήγει στο κέντρο της Γης προκαλώντας σεισμικές αναταραχές μεγάλου μεγέθους και ‘ανακαινίζοντας’ ολόκληρο τον πλανήτη.

    Η κίνηση των ηπείρων χωρίζει τους Manny, Diego και Sid από τις οικογένειες τους, αποκλείοντας τους σε ένα κομμάτι πάγου που παρασύρεται στην άγρια και αφιλόξενη  θάλασσα.

    Έτσι θα ξεκινήσει μια επική θαλάσσια περιπέτεια με γιγαντιαία καβούρια, πειρατές και αυτοσχέδια καράβια από παγόβουνα, με τον Scrat να πετάγεται σε ενδιάμεσα σκετσάκια.

    Πάνω απ’όλα όμως, το Ice Age 4 μιλάει για την οικογένεια, όπως άλλωστε όλα τα προηγούμενα, δια μέσου οικολογικών αναφορών: τα προϊστορικά ζώα των Ice Age είδαν τον κόσμο να παγώνει (Ice Age), έζησαν την υπερθέρμανση του πλανήτη (Ice Age 2: The Meltdown), αντιμετώπισαν αναχρονιστικούς δεινοσαύρους (Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs). 


    Φέτος θα ζήσουν έναν κατακλυσμικό σεισμό που θα απειλήσει όλα τα είδη με εξαφάνιση …και που προκλήθηκε από το ρημάδι το βελανίδι του Scrat.

    Το μαμούθ Manny (με τη φωνή του Ray Romano) αποχωρίζεται από τη γυναίκα του Ellie (Queen Latifah) και την έφηβη κόρη του Peaches (Keke Palmer) (που γεννήθηκε στο Ice Age 3 και που πλέον, έχει αρχίσει να γκομενίζει) και ορκίζεται να κάνει τα πάντα για να τους ξαναβρεί.

    Ο αδέξιος βραδύποδας Sid (John Leguizamo) έχει άλλα οικογενειακά προβλήματα να αντιμετωπίσει.
    Το επί μακρόν εξαφανισμένο σόι του (μαμά, μπαμπάς, αδελφός και ο τσακωμένος-με-την-καθαριότητα θείος Μύκητας) ξαναμπαίνει δυναμικά στη ζωή του, μαζί με τη δύστροπη Γιαγιά ως παρελκόμενο.

    Αλλά η οικογένεια των βραδυπόδων δε σκοπεύει να μείνει για πολύ: εγκαταλείπουν τον ταλαιπωρημένο Sid, αφήνοντάς του πακέτο την ανυπόφορη Γιαγιά.

    Όμως ο Sid, αν και εξαιρετικά ηλίθιος, έχει μεγάλη καρδιά και συγχωρεί αμέσως τους δικούς του και σταδιακά χτίζει μια πολύ καλή σχέση με τη γιαγιά του – η οποία εκτρέφει και ένα κατοικίδιο-έκπληξη, το οποίο κανείς δεν έχει δει ποτέ.

    Τέλος, ο αμετανόητος εργένης και σκληρός της παρέας Diego (Denis Leary) έχει μαλακώσει κάπως και ίσως έχει έρθει η ώρα να βρει κι αυτός το ταίρι του.

    Δυστυχώς, αυτό είναι μια ολόλευκη τίγρη με το όνομα Shira (Jennifer Lopez)  – μέλος ενός πειρατικού πληρώματος,  που θα κάνει τα πάντα για να δει τους τρεις αταίριαστους φίλους να πεθαίνουν στα χέρια του πειρατή.
    Τουλάχιστον μέχρι το τέλος.

    Ναι, η οικογένεια είναι το βασικό στοιχείο του Ice Age 4, καθώς η διευρυμένη πια παρέα νοιάζεται για τους άλλους, αλληλουποστηρίζονται και είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να σώσουν τους φίλους τους.


    Όλα αυτά γίνονται εν μέσω γρήγορου ρυθμού και καταιγιστικής δράσης – άλλωστε το Ice Age είναι από τα λίγα animation που δεν αναλώνονται σε ρηχά κηρύγματα αλλά έχουν συνεχή δράση και ατάκες -  αγνού και καθόλου επιτηδευμένου χιούμορ και ευφάνταστων νέων χαρακτήρων.

    Θα γελάσετε πολύ με κάποιους special χαρακτήρες, απλούς περαστικούς στο σύμπαν του Ice Age που όμως χαρίζουν μερικές απίθανες ατάκες (‘Μα καλά, ο κόσμος θα χαθεί και θα εξαφανιστούμε όλοι, δε σας νοιάζει αυτό;’ ‘Να του πούμε το μυστικό μας; …Είμαστε χαζοί!’).

    Όλα καλά, αλλά ο Scrat που είναι;
    Ο θρυλικός σκίουρος και το βελανίδι του υπάρχει, αλλά τα gang του δεν είναι όλα πετυχημένα, ή τουλάχιστον όχι τόσο όσο στα προηγούμενα της σειράς.

    Ωστόσο, όπως ξεκινά τη ταινία με τον πιο επικό (και εκπαιδευτικό, αν κάποιοι δεν ήξεραν πώς δημιουργήθηκαν οι ήπειροι) τρόπο, έτσι και τελειώνει τη ταινία με ένα απίστευτα έξυπνο τρικ και εξίσου epic way (και αποκαλυπτικό, για όσους νόμιζαν ότι η Ατλαντίδα εξαφανίστηκε από τους σεισμούς …μα καλά, όλα λάθος τα μάθαμε στο σχολείο;).

    Θα έλεγα ότι απογοητεύει ο Scrat σε όλη τη ταινία, με τα ‘περίεργα’ και μερικώς αστεία σκετς του, αλλά αποζημιώνει με το φινάλε του.

    To animation είναι καθαρό και εύκολο, και η ποικιλία των χώρων που εκτυλίσσεται επιτρέπει να ξεφύγουμε λίγο από το μονότονο λευκό του χιονιού και του πάγου.

    To 3D του δεν είναι εμφανές πάντα, αλλά περιέργως λειτουργεί καλύτερα από πολλά άλλα.
    Είναι από τις σπάνιες φορές που θα πω ότι ίσως να αξίζει τα 2€ παραπάνω.

    Γενικά, το Ice Age 4 των Steve Martino και Mike Thurmeier δεν είναι καλύτερο από τα δυο πρώτα, και πιθανότατα κινείται στα ίδια επίπεδα του τρίτου.

    Έχει μια πολύ απλοϊκή ιστορία, έχει μερικούς χαρακτήρες που δεν έχουν καθόλου πλάκα, και τα αστεία είναι λιγότερα από τα προηγούμενα.

    Φυσικά, αυτό δε σημαίνει κάτι.
    Το Ice Age παραμένει το αγαπημένο μου animation franchise γιατί έχει μερικούς θρυλικούς χαρακτήρες (Scrat και Sid), είναι έξω καρδιά, έχει αγνές προθέσεις και καθόλου ‘ενήλικο’ χιούμορ.

    Όσο για τα μικρά παιδιά, θα ξετρελαθούν με τους περίεργους χαρακτήρες-ζώα και, αν το πάτε και στη μεταγλωττισμένη version (εγώ το είδα υποτιτλισμένο) των Φιλιππίδη και Μπέζο, τα γέλια είναι εγγυημένα.

    Στις ελληνικές αίθουσες από 5 Ιουλίου από την Odeon.


    Ice Age Continental Drift - trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων 3D - Ice Age 4 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top