F Ο Καλύτερος τους Ρόλος: Charlize Theron - FilmBoy Ο Καλύτερος τους Ρόλος: Charlize Theron - FilmBoy
  • Latest News

    Ο Καλύτερος τους Ρόλος: Charlize Theron

    Γράφει ο Νάσος Κυριακίδης.

    Μία από τις ομορφότερες γυναίκες του πλανήτη. 
    Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της έχουν την τέλεια συμμετρία και οι αναλογίες του σώματός της είναι ιδανικές. 

    Θα λέγαμε λοιπόν ότι πλησιάζει το τέλειο. 
    Η Charlize Theron δεν επαναπαύθηκε όμως στην ομορφιά της και μελετά πάντα σε βάθος τους χαρακτήρες που υποδύεται.
     
    Η ομορφιά της όντως αρχικά την βοήθησε και τις άνοιξε πόρτες, αλλά στη συνέχεια αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην καριέρα της. 

    Χάρη στη δική της επιμονή και θέληση, κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων.
    Η αξία της ως ηθοποιό είναι διαπιστευμένη και έχει δικαίως δεχτεί επαίνους από κοινό και κριτικούς...


    Χωρίς υπερβολή, δεν υπάρχουν αντιπάθειες στο πρόσωπό της, έχει συγκεντρώσει την αγάπη των ανθρώπων του χώρου, τον θαυμασμό των ανδρών (για ευνόητους λόγους), αλλά και την συμπάθεια των γυναικών.
     
    Είναι αποδέκτης κυρίως θετικών σχολίων για τις ερμηνείες της και αποτελεί μία από τις ευνοημένες του Hollywood, αφού ο Τύπος και η μανία των δημοσιογράφων, κάθε άλλο παρά με βέβηλο τρόπο της έχουν φερθεί. 

    Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ευγένεια και τη καλοσύνη του χαρακτήρα της.  
    Διαθέτει τη λάμψη των ηθοποιών θρύλων του παλιού Hollywood. 
    Παρότι είναι σταρ πρώτου μεγέθους, είναι επίσης και απόλυτα προσγειωμένη. 

    Ξεκίνησε αναπόφευκτα από το μοντελινγκ λόγω της εντυπωσιακής εξωτερικής της εμφάνισης. 
    Παρά τη δύσκολη παιδική της ηλικία, αγωνίστηκε για να αποδείξει αυτά που ήθελε. 

    Έφυγε από τη Νότιο Αφρική, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμερική, έμαθε άπταιστα αγγλικά και βάλθηκε να μαγέψει το Hollywood.

    Πρώτη της μικρή εμφάνιση στο κινηματογράφο έγινε το 1995 στο άσημο θρίλερ Children of the Corn III: Urban Harvest
    Επόμενος μικρός ρόλος ήταν την επόμενη χρονιά στο 2 Days in the Valley,  όπου έκανε και το πρώτο της γυμνό (δείτε το video ΕΔΩ).

    Στη συνέχεια αποκτά τον βοηθητικό ρόλο μιας νεαρής δημοφιλής κοπέλας της δεκαετίας του 60’ στην κωμωδία That Thing You Do σε σενάριο και σκηνοθεσία του Tom Hanks
    Το πρωταγωνιστικό ρόλο όμως κρατούσε η Liv Tyler

    Μετά την τηλεταινία Hollywood Confidential και την αδιάφορη κομεντί Trial and Error, έρχεται η στιγμή όπου θα βγει από την αφάνεια και θα συγκεντρώσει την προσοχή του κόσμου. 

    Το 1997 ο ρόλος της συζύγου του Keanu Reeves στο The Devil’s Advocate την κάνει ευρέως γνωστή και ο Δικηγόρος Reeves του διαβόλου Al Pacino, πραγματοποιεί μεγάλη εμπορική επιτυχία. 

    Την επόμενη χρονιά νιώθει οικεία στο ρόλο του supermodel στην ασπρόμαυρη κωμωδία Celebrity του Woody Allen και η οικογενειακή περιπέτεια Mighty Joe Young την φέρνει σε επαφή με ένα μεγαλύτερο κοινό. 

    “Σώστε τον γορίλα” είναι το θέμα της ιστορίας της Disney και η Charlize αγωνίζεται για αυτό το σκοπό και αποκτά την πρώτη της υποψηφιότητα για Saturn award και σταδιακά εδραιώνει τη θέση της στη βιομηχανία του κινηματογράφου. 

    Το 1999 την συναντάμε σε τρεις ταινίες. 
    Αρχικά στην περιπέτεια The Yards με ένα εντυπωσιακό cast, δίπλα σε Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, James Caan, Ellen Burstyn και Faye Dunaway.
     
    Επίσης, είναι η σύζυγος του αστροναύτη Johny Depp στο The Astronaut’s Wife, ένα αρκετά ενδιαφέρον θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, και τέλος πρωταγωνιστεί στο εξαιρετικό The Cider House Rules

    Η ταινία αφορά ένα ορφανοτροφείο και τη ζωή την παιδιών εκεί. 
    Ένα από αυτά είναι ο Toby Maguire, ο οποίος βοηθά τον γιατρό και επικεφαλή του ορφανοτροφείου Michael Caine σε τοκετούς και λοιπά. 

    Μια επίσκεψη της Candy (Theron) μαζί με το αγόρι της Paul Rudd, θα σταθεί αρκετή για να αλλάξει ριζικά τις συνθήκες  της ζωής του. 
    Η  Candy είναι το κορίτσι των ονείρων του αλλά στο τέλος επιλέγει να ακολουθήσει το δρόμο που του ταιριάζει καλύτερα. 

    Η καινούργια δεκαετία ξεκινάει δυναμικά και προμηνύει το λαμπρό μέλλον που έμελε να έρθει. 
    Συμπρωταγωνιστεί με τον Ben Affleck στη μέτρια περιπέτεια Reindeer Games και συμμετέχει και στην αδιάφορη βιογραφική ταινία Men of Honor με θέμα τη ζωή του Carl Brashear, δίπλα στους οσκαρούχους Robert De Niro και Cuba Gooding Jr. 

    Οι σημαντικές συνεργασίες συνεχίζονται με τον Robert Redford να την σκηνοθετεί στο The Legend of Bagger Vanre, στην οποία ο διάσημος golf player Bagger Vanre (Will Smith) διδάσκει τον ταλαντούχο αλλά άπειρο νεαρό Rannulph (Matt Damon).

    Το  Sweet November του 2001 το βρήκα συμπαθέστατο και αρκετά συγκινητικό.
    Η χημεία όμως με τον Keanu Reeves ίσως να μην πολυλειτούργησε, αφού και οι δυο τους βρέθηκαν υποψήφιοι στα Razzie awards στις κατηγορίες χειρότερων ηθοποιών. 

    Την ίδια χρονιά είχε ένα πολύ μικρό πέρασμα στο αστυνομικό θρίλερ 15 Minutes με Robert De Niro και Edward Burns όπου δείχνει διαφορετική και ακτινοβολεί για μία ακόμη φορά, έστω και από αυτή την μικρή εμφάνιση.

    Στη συνέχεια σκηνοθετείται και πάλι από τον Woody Allen στην κωμική σουρεαλιστική ιστορία The Curse of the Jade Scorpion, στην οποία το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Woody-Helen Hunt έχοντας υπνωτιστεί, ακολουθούν τις εντολές του υπνωτιστή τους. 
    Εκείνη υποδύεται τη σαγηνευτική Laura. 

    Το 2002 είναι μια καλή χρονιά, καθώς βρίσκεται στο σέξι θρίλερ Trapped, αλλά και την κωμωδία Waking Up in Reno

    Στην πρώτη ταινία υποδύεται την μητέρα της μικρής τότε Dakota Fanning, η οποία είναι θύμα απαγωγής του ζευγαριού-ληστών Kevin Bacon και Courtney Love
    Ενώ όλα πάνε βάσει σχεδίου, το παρελθόν θα έρθει να χτυπήσει την πόρτα και να τροποποιήσει την έκβαση των πραγμάτων. 
    Πρόκειται  για ένα αγωνιώδες  θρίλερ με τη Charlize να είναι απόλυτα προσηλωμένη στο ρόλο της - αν και εύκολος ρόλος.

    Στο Waking Up in Reno είναι μέρος ενός κουαρτέτου με τον σύζυγό της και το φιλικό τους ζευγάρι, Patrick Swayze, Natasha Richardson και Billy Bob Thorton. Το ταξίδι τους που πραγματοποίησαν όλοι μαζί στο Reno, θα περιπλέξει τις μεταξύ τους σχέσεις. 

    Ορόσημο στη καριέρα της αποτελεί η χρονιά του 2003. 
    Βρίσκεται στο επιτυχημένο remake The Italian Job, όπου μαζί με τους Mark Wahlberg, Jason Statham και μιας επίλεκτης ομάδας, προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα της και να ληστέψει τον προδότη Edward Norton
    Γρήγοροι ρυθμοί και έξυπνο σενάριο σε μια περιπέτεια που βλέπεται ευχάριστα. 

    Η ταινία όμως σταθμός στην καριέρα της είναι η ταινία της Patty Jenkins, Monster. Παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της serial killer Aileen Wuornos, η οποία σκότωσε 7 άνδρες στις αρχές του 90’ στη Φλόριντα των ΗΠΑ. 

    Η ταινία εστιάζει στην περίοδο των εννέα μηνών 89’-90’ πριν την σύλληψη της, όπου δημιούργησε μια ομοφυλόφιλη σχέση με την νεαρή Selby (Christina Ricci) και πραγματοποίησε τον πρώτο της φόνο. 

    Η ίδια είχε δύσκολη παιδική ηλικία και ξεκίνησε την πορνεία σε ηλικία 13 χρονών όταν έμεινε και πρώτη φορά έγκυος. 
    Απέκτησε μίσος για τους άνδρες, για τους οποίους πίστευε ότι το μόνο που ήθελαν ήταν να τη βιάσουν και να τη χτυπήσουν. 

    Θέλοντας να προστατέψει τον εαυτό της, σκοτώνει το πρώτο της θύμα και μετά έχοντας διαστρεβλωμένη  εικόνα της πραγματικότητας, αφαιρεί τη ζωή και από τους μετέπειτα υποψήφιους πελάτες της. 

    Η ερμηνεία της Charlize είναι καθηλωτική και εγκωμιάστηκε από κοινό και κριτικούς. 
    Πραγματικά, μεταμορφώθηκε για το ρόλο και ταυτίστηκε πλήρως με το χαρακτήρα. 

    Για τις ανάγκες του ρόλου πήρε κιλά, απέκτησε την προφορά, τον τρόπο ομιλίας, ακόμα και τα γουρλωμένα μάτια της γνωστής serial killer. 
    Έγινε ίδια η Aileen! 
    Εκτός όμως από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, κατάλαβε σε βάθος την ψυχοσύνθεση αυτού του περίπλοκου χαρακτήρα. 

    Όπως έχει δηλώσει και η ίδια, κάθε φορά που συμφωνεί να υποδυθεί έναν ρόλο, παθαίνει εμμονή με αυτόν και παθιάζεται με το σενάριο, αλλά και με την φύση του χαρακτήρα.

    Σαν Aileen βγάζει αλήθεια και όχι μόνο δεν την κατηγορείς, αλλά την καταλαβαίνεις απόλυτα και συμπάσχεις με αυτή την τόσο τραγική φιγούρα αυτής της πληγωμένης γυναίκας, η οποία δεν βίωσε ποτέ την αγάπη στο βαθμό που της άξιζε ως άνθρωπο. 

    Ίσως ούτε και από το έτερο ήμισυ Selby, στην οποία είχε εναποθέσει κάθε τελευταία της ελπίδα. 
    Στο τέλος προδίδεται και από αυτή. 

    Καταπληκτικές σκηνές σε όλη την ταινία με τη Theron να έχει μπει στο ρόλο της και οι υπόλοιποι να υποκλινόμαστε στην τόσο ισχυρή και σπαρακτική ερμηνεία της. 
    Καλή ερμηνεία και της Ricci ως κοπέλας σε αναζήτηση σε μεταεφηβική περίοδο. 

    Η σαρωτική ερμηνεία της Charlize εκμηδενίζει τον ανταγωνισμό και κερδίζει δεκάδες βραβεία, ανάμεσά τους βραβεύσεις στο Βερολίνο, στα Independent Spirit awards, στις Χρυσές σφαίρες και φυσικά στα Oscar
    Έγινε και παραγωγός της ταινίας και δικαίωσε όσους την εμπιστεύθηκαν για το ρόλο, κερδίζοντας την αναγνώριση ως καλή ηθοποιό, που δεν είχε λάβει μέχρι τότε.

    Έχοντας εκπλήξει τους πάντες με τις υποκριτικές της ικανότητες, η συνέχεια ήταν εξίσου ενθαρρυντική. 

    Υποδύθηκε την Britt Ekland στο The Life and Death of Peter Sellers, της βιογραφίας δηλαδή του διάσημου ηθοποιού. 
    Για την ερμηνεία της υπήρξε υποψήφια στις Χρυσές σφαίρες

    Στην ταινία εποχής Head in the Clouds υποδύεται μια αριστοκράτισσα της δεκαετίας του 1930 όπου μοιράζεται το διαμέρισμά της με την Penelope Cruz και τον Stuart Townsend
    Το στυλ της εποχής της πάει γάντι.
     
    Η επόμενη μεγάλη στιγμή έρχεται το 2005 όταν αποκτά τη δεύτερη υποψηφιότητά της στα Oscar για το North Country και δίνει άλλη μια δυνατή ερμηνεία.

    Υποδύεται μια εργάτρια, κακοποιημένη γυναίκα όπου το 1984 πέφτει  θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. 
    Στο πλατό παίζει μαζί με δύο σπουδαίες ηθοποιούς Frances McDormand και Sissy Spacek σε δεύτερους ρόλους.

    Η πολλά υποσχόμενη περιπέτεια φαντασίας AEon Flux, απογοήτευσε σε μεγάλο βαθμό, αφού δεν έβγαλε ούτε το 1/3 του budget της. 
    Εκείνη όμως έχει ένα total sexy look, χάρη στο οποίο σώζεται.

    Έπειτα πραγματοποίησε κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις και στο cinema επέστρεψε το 2007 με το In the Valley of Elah, δίπλα στους κορυφαίους Susan Sarandon και Tommy Lee Jones

    Η υπόθεση πραγματεύεται μια δύσκολη ιστορία για έναν πατέρα που προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη στον στρατιώτη γιό του κατά την παραμονή στο Ιράκ. 
    Στην προσπάθεια του συμβάλει η ντεντέκτιβ Emily Sanders (Theron). 

    Στην σύγχρονη ιστορία της Αμερικής, η Charlize βρίσκεται με ένα πολυπληθές cast (Ray Liota, Michelle Rodriguez, Channing Tatum κ.α.) στα γεγονότα όπου ακτιβιστές προκάλεσαν το χάος στο Σιατλ. 

    Στο δραματικό  Sleepwalking (2008) συμμετέχει ξανά στην παραγωγή και υποδύεται μια μητέρα, η οποία όντας πνιγμένη από την καθημερινότητά της και την μέχρι τώρα εξέλιξη της ζωής της, εγκαταλείπει την κόρη της. 

    Άλλη μια ώριμη ερμηνεία, η οποία δυστυχώς δεν έλαβε την αναγνώριση που της άξιζε. 

    Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε και στην πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία της καριέρας της. 
    Το Hancock ξεπέρασε τα $600 εκατομμύρια παγκοσμίως, σε μια ιστορία με έναν Will Smith ως έναν αντι-ήρωα superhero και με θέμα το τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

    Με το Burning Plain
    όπου παρακολουθούμε την ιστορία τριών γυναικών, αποκτά την τρίτη της υποψηφιότητα για Saturn award
    Οι άλλες δύο γυναίκες είναι οι Kim Basinger και η τότε new girl on the block, Jennifer Lawrence.

    Την είδαμε επίσης στην αγωνιώδη περιπέτεια The Road (2009), στην οποία μαζί με τον Viggo Mortensen μας έδωσαν έντονες στιγμές συγκίνησης - αν και ο ρόλος της ήταν πολύ μικρός. 

    Την ίδια χρονιά, χάρισε επίσης τη φωνή της στο animation, Astro Boy και πρόσφατα έπαιξε στο Young Adult (2011). 
    Για αυτό απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της ως μια γυναίκα, η οποία αρνείται να μεγαλώσει και φέρεται εντελώς ανώριμα. 

    Με την παιδιάστικη συμπεριφορά και την ξεροκεφαλιά της θα προσπαθήσει να πετύχει αυτό που θέλει, χωρίς να την ενδιαφέρουν τα αισθήματα των άλλων και το κατά πόσο θα τους βλάψει με τις ενέργειές της. 

    Δεν είναι κακιά, απλώς συμπεριφέρεται απερίσκεπτα, και με ιδιοτέλεια. 
    Τέταρτη υποψηφιότητα στις Χρυσές σφαίρες

    Μέσα στο 2012 θα τη δούμε σε δύο ταινίες με δεδομένα τεράστια εμπορική επιτυχία. 

    Στο επιστημονικής φαντασίας Prometheus που φαίνεται πολύ καλό ήδη από το trailer, καθώς επίσης και στο Snow White and the Huntsman
    Στο ρόλο της κακιάς μητριάς-μάγισσας δείχνει πραγματικά εκπληκτική και σίγουρα θα μαγέψει όλους εμάς που θα το δούμε. 

    Επιτρέψτε μου να υποθέσω ότι θα κλέψει την παράσταση από την κατά τα άλλα γλυκύτατη πρωταγωνίστρια Kristen Stewart.

    Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια, θα τη δούμε στην ταινία τρόμου Two Eyes Staring, καθώς επίσης έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή της στο Mad Max: Fury Road με τον Tom Hardy, όταν γίνει τελικά η ταινία.

    Μέσα από όλη αυτή τη διαδρομή, ο καλύτερός της ρόλος είναι μια εύκολη επιλογή. 

    Στο Monster ήταν πρόθυμη να τσαλακώσει την εικόνα της, ήρθε σε επαφή με τον χαρακτήρα που υποδύθηκε σε βάθος και έδωσε μια μεγάλη ερμηνεία. 
    Έλαβε τα συγχαρητήρια όλων και δικαίως. 

    Πιστεύω μάλιστα ότι έχουμε πολλά να δούμε από την υπέροχη  Charlize στο μέλλον και σίγουρα θα μας εκπλήξει σχετικά με το που είναι ικανή ερμηνευτικά να φτάσει. 
    Έχει σίγουρα απεριόριστες ικανότητες και ελπίζω να της δοθούν ρόλοι που και η ίδια να μπορέσει να τις αξιοποιήσει στο έπακρο. 

    Είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της και η φύση ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί της, αφού την προίκισε με σπάνια ομορφιά αλλά και με πολύ ταλέντο.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ο Καλύτερος τους Ρόλος: Charlize Theron Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top