F Review: Star Wars Επεισόδιο 1: Η Αόρατη Απειλή 3D - The Phantom Menace 3D - FilmBoy Review: Star Wars Επεισόδιο 1: Η Αόρατη Απειλή 3D - The Phantom Menace 3D - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Star Wars Επεισόδιο 1: Η Αόρατη Απειλή 3D - The Phantom Menace 3D


     
    Γράφει ο Νεκτάριος Αντωνιάδης. 

    Τα λόγια περιττεύουν όταν μιλάμε για το υπέρτατο sci-fi αριστούργημα του George Lucas
    Έχουν ανδρωθεί ολόκληρες γενιές με την τριλογία Star Wars, The Εmpire Strikes Back και The Return Of The Jedi.

    Μετά την πρώτη αυτή τριλογία και σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, ο σκηνοθέτης αποφάσισε να γυρίσει και μία prequel επίσης τριλογία, η οποία αφηγείται την ιστορία του Anakin Skywalker πριν ο ίδιος μετατραπεί σε Darth Vader!

    Η δεύτερη σειρά Star Wars που αποτελείται από τρία επεισόδια, το Phantom Menace (1999), Attack Of The Clones (2002), Revenge of The Sith (2005), μας διηγείται την "ανακάλυψη" του μικρού Anakin Skywalker από Jedi πολεμιστές και μας αφηγείται την ιστορία μέχρι το σημείο που ξεκινάει το πρώτο Star Wars του 1977...




    Σε αυτό το σημείο σίγουρα υπεισέρχεται μία αναπόφευκτη σύγκριση μεταξύ των δύο τριλογιών, αλλά θα προσπαθήσω να μην εισχωρήσω σε τέτοιου είδους συγκρίσεις γιατί δεν θα είμαι όσο αντικειμενικός πρέπει για να γράψω μία κριτική.

    Λίγο πολύ φαντάζομαι η ιστορία είναι γνωστή στους περισσότερους, αλλά μία μικρή σεναριακή αναδρομή θα αποτελέσει σίγουρα ένα καλό βοήθημα για τους αναγνώστες.

    Στο Episode 1: The Phantom Menace λοιπόν, η διαβολική Trade Federation καθοδηγούμενη από τον Nute Gunray, σχεδιάζει να εισβάλει στον ειρηνικό πλανήτη Naboo. 


    Οι δύο ιππότες Jedi, ο Qui-Gon Jinn (Liam Neeson, Unknown) και Obi+Wan Kenobi (Ewan McGregor, Beginners) θα καταφθάσουν στον πλανήτη της Trade Federation, με σκοπό να διαπραγματευτούν την μη εισβολή αυτών. 

    Όμως τίποτα δεν θα πάει σύμφωνα με το σχέδιο. 
    Αφού θα αποφύγουν την αιχμαλωσία και θα αποδράσουν μαζί με τον καινούριο Gungan φίλο τους, τον Jar Jar Binks, θα κατευθυνθούν προς τον πλανήτη Naboo με σκοπό να ειδοποιήσουν την βασίλισσα Amidala (Natalie Portman, Thor).

    Όμως όταν καταφθάνουν στον πλανήτη, εχθρικά droids έχουν ήδη εισβάλει και απειλούν την βασίλισσα με αιχμαλωσία. 
    Θα καταφέρουν να αποδράσουν ακόμα μία φορά, και θα προσγειωθούν στον πλανήτη Tatooine, όπου οι δύο Jedi θα γίνουν φίλοι με τον μικρό Anakin Skywalker. 

    Ο δάσκαλος Qui-Gon είναι περίεργος για το παιδί αυτό και διαισθάνεται ότι ο Skywalker είναι ξεχωριστός, καθώς θα δει ότι τον περιμένει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του.  

    Τελικώς όλη η ομάδα θα πρέπει να βρεί έναν τρόπο να βρεθεί στο Coruscant όπου θα μπορέσει να αποτρέψει την εισβολή αυτή, αλλά ο κίνδυνος παραμονεύει πάντα στο σκοτάδι. 

    Τα φαινόμενα δεν είναι όπως δείχνουν και αιωρείται ένα ερώτημα εάν τελικώς οι Sith έχουν όντως εξαφανιστεί από τον χάρτη και εάν η βασίλισσα Amilada είναι όντως αυτή που φαίνεται να είναι.

    Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι αναγνώστες του FilmBoy όχι απλώς γνωρίζουν την υπόθεση των ταινιών αυτών, αλλά και έχουν πραγματικά εντρυφήσει σε όλη την κουλτούρα του Star Wars.  


    Έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για την pop κουλτούρα που δημιούργησαν οι ταινίες αυτές και τις πραγματικές επιπτώσεις στον ψυχισμό των θεατών. 
    Μόνο και μόνο οι ρέπλικες των φωτόσπαθων, οι μάσκες του Darth Vader, η ύπαρξη ρομποτικών μη τηλεκατευθυνόμενων  R2 φθάνουν και περισσεύουν  για να καταλάβουμε το impact όλων των τίτλων του Star Wars.  

    Αλλά ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με το Episode 1: The Phantom Menace.

    Όλα τα standards των προηγούμενων ταινιών (ή μήπως των επόμενων;) τηρούνται κατά γράμμα. 

    Πραγματικά κανείς μένει άφωνος με τα ψηφιακά εφέ, με τα κουστούμια και με το αθάνατο soundtrack.

    Σίγουρα όλοι οι συντελεστές ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. 

    Και αυτό σημαίνει ότι ο Lucas επένδυσε πάρα πολλά πάνω και στην τεχνογνωσία.

    Καταρχήν ο ίδιος ίδρυσε την εταιρία ψηφιακών εφέ Industrial Light And Magic,  έτσι ώστε να μπορεί να δουλέψει ανενόχλητος πάνω στο ψηφιακό υπόβαθρο ολόκληρης της τριλογίας. 
    Ακόμα και τα φυσικά τοπία της ταινίας είναι εντυπωσιακά, με πρώτο και καλύτερο το ερημικό σχεδόν σεληνιακό τοπίο της Τυνησίας.

    Συνολικά η ταινία παίρνει άριστα με τόνο στα εφέ, στα κουστούμια, στις χορογραφίες. 

    Αλλά η ταινία δεν θα δικαιώσει το τελικό αποτέλεσμα. 
    Και γιατί ενδεχομένως μπορεί να συνέβη αυτό; 

    Διότι  είμαι της άποψης ότι μία ταινία κρίνεται όχι μόνο από τα προαναφερθέντα αλλά και από τις ερμηνείες. 
    Και αναφορικά με τον τομέα αυτό, η ταινία πάσχει οικτρά. 

    Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου τόσο με τον Neeson αλλά και τον McGregor, ευτυχώς διασώζεται μόνο η Portman, αλλά και πάλι θεωρώ ότι εάν οι ηθοποιοί δεν αποδίδουν καλά σε μία ταινία αυτό είναι καθαρά ευθύνη του σκηνοθέτη.

    Δηλαδή πως να το θέσω;
    Ότι οι ηθοποιοί φάνηκαν να έκαναν αγγαρεία; 
    Ότι έχασαν την μπάλα από τα πολλά εφέ και ξέχασαν πως να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους; 

    Κακό casting, θα προτιμούσα άλλους ηθοποιούς να ενσαρκώσουν τους ρόλους των prequel.
    Μου δόθηκε η εντύπωση ότι ο Lucas επικεντρώθηκε σε όλα τα άλλα, αλλά όχι σε αυτόν τον τομέα. 
    Καλό είναι να κάνουμε κινηματογράφο για ψυχαγωγία, αλλά τηρουμένων κάποιων αναλογιών πάντα.

    Και τελειώνοντας δεν μπόρεσα να καταλάβω την ύπαρξη αυτής της ταινίας σε 3D απόδοση. 
    Πραγματικά η τρισδιάστατη απεικόνιση πάσχει από χιλιόμετρα. 

    Αυτό που μπορώ να θεωρήσω υπεύθυνο για την αποτυχία αυτή, είναι το γεγονός πώς δίνεται η εντύπωση ότι το 3D προστέθηκε πάνω στις αρχικές μήτρες format τoυ φιλμ.

    Να μου πείτε πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει η μετατροπή αυτή; 
    Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να τοποθετήσεις το σωστό 3D πέραν από το να ξαναγυρίσεις την ταινία από την αρχή; 
    Η ποιότητα είναι κατώτερης του αναμενόμενου, σε σημεία που σε κάποιες σκηνές αναρωτιέσαι εάν βλέπεις τρισδιάστατα ή σε κανονική θέαση.

    Σαν επίλογο, θα πρότεινα στους αναγνώστες και θεατές του Filmboy, να προτιμήσουν να ξοδέψουν τα δώδεκα ευρώ τους σε κάποια άλλη 3D απεικόνιση ταινίας παρά σε αυτήν. 


    Και σίγουρα μέσα στις δυσκολίες των καιρών αυτών, οι θεατές θεωρώ πως πραγματικά πρέπει να ψάχνουν την value for money ψυχαγωγία και όχι μόνο και μόνο με πρόσχημα έναν πασίγνωστο τίτλο, να ψαρώσουν και να κατευθυνθούν στις αίθουσες.

    May the Force Be With You.


    Η 3d έκδοση του The Phantom Menace θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες από 9 Φεβρουαρίου από την Odeon. 


    Star Wars Episode I The Phantom Menace 3D trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Star Wars Επεισόδιο 1: Η Αόρατη Απειλή 3D - The Phantom Menace 3D Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top