F Οι 9 Καλύτερες Ταινίες Καταστροφής - FilmBoy Οι 9 Καλύτερες Ταινίες Καταστροφής - FilmBoy
  • Latest News

    Οι 9 Καλύτερες Ταινίες Καταστροφής

    Γράφει ο Αργύρης Σταματόπουλος.

    Όπως όταν πηγαίναμε στο Λύκειο και μας έλεγαν πως κάποια θέματα είναι 'πανάκεια' για την έκθεση και πρέπει να τα μάθουμε, έτσι και στο σινεμά, κάποιες ιστορίες είναι σταθερή αξία για προσαρμογή σε σενάριο, που συνεπάγεται προσέλκυση κοινού, που συνεπάγεται εισπρακτική επιτυχία.

    Μία από αυτές είναι οπωσδήποτε η φυσική καταστροφή, οι καταποντισμοί  και η μάχη του ανθρωπίνου γένους (συνήθως με εκπρόσωπο κάποιον ωραίο, γοητευτικό και αποφασισμένο) να επιβιώσει απέναντι στην ενδογενή ή εξωγενή απειλή.

    Για πολλές δεκαετίες, το Hollywood έφερε τον πλανήτη στο χείλος της καταστροφής, στον αφανισμό, στο 'point of no return' με πολλά και ευφάνταστα σενάρια, τόσα πολλά που ακόμα και ο πιο ενημερωμένος σινεφίλ - ακόμα κι αν ο εν λόγω σινεφίλ λεγόταν Κώστας Χατζηπαπάς - θα μπορούσε να χάσει το λογαριασμό (θα μπορούσε, αλλά δεν τον έχασε!).

    Ένεκα λοιπόν και που η χώρα μας αυτές τις μέρες - κι εγώ προσωπικά - βγήκαμε ζωντανοί από τη θεομηνία, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές τις ταινίες που δεν υπάρχει αύριο.

    Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κάντε το σταυρό σας, φτύστε τον κόρφο σας και πάμε...


    War of the Worlds (2005) 

    Εξωγήινοι εισβολείς, που ετοίμαζαν από χρόνια (ή 'αστρικούς κύκλους' ως ήθεισται στα sci-fi) μια επίθεση στον τρίτο πλανήτη από τον ήλιο, πέφτουν ουρανοκατέβατοι και αφανίζουν τα πάντα σε κάθε τους βήμα.

    Προκαλούν κεραυνούς και αστραπές, ισοππεδώνουν πόλεις και χώρες - για να μην πω πολιτισμούς ολόκληρους, σκοτώνουν ανθρώπους σε σημείο γενοκτονίας και όσους δεν τους εξαϋλώνουν με τις ακτίνες τους, τους κάνουν λίπασμα για τα απόκοσμα, εξωγήινα φυτά τους.

    Πως να επιβιώσει κανείς από αυτό?
    Πως να τα βγάλεις πέρα και να διατηρήσεις τα λογικά σου, όταν ο κόσμος γύρω σου καταρέει με κάθε δευτερόλεπτο που περνάει?

    Κι όμως ο Tom Cruise τα κατάφερε, όχι μόνο να σώσει τη ζωή του και της κόρης του, αλλά να τα βάλει με ένα τεράστιο iPod ... εεεε συγνώμη tripod!

    Κύριε Spielberg, πως τον τρέχεις έτσι, σαραντατόσο χρονών άνθρωπο?


    Twister (1996) 

    Όσοι φοβούνται πως ένας μεγάλος και ανεξέλεγκτος τυφώνας θα τους πάρει και θα τους σηκώσει, καλύτερα να μην δουν αυτήν την ταινία.

    Είναι τόσο καλογυρισμένη και ρεαλιστική που νομίζεις ότι θα σε παρασύρει;
    Εννοείται... πως όχι!

    Αλλά όπως και να το κάνουμε, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν προσέχεις και πολύ τη σκηνοθεσία ή την ερμηνία των πρωταγωνιστών Helen Hunt και Bill Paxton.

    Το μόνο που σε νοιάζει ειναι οι αιωρούμενες και στροβιλίζουσες αγελάδες και τα φορτηγά που πέφτουν σαν μετεωρίτες κι εσύ δεν πιστεύεις στα μάτια σου το τι μπορεί να συμβεί από αυτά τα φυσικά φαινόμενα.

    Κι επειδή είμαστε και Hollywood, εκτός από τη φύση, απειλή αποτελούν και οι κακοί που θέλουν, έστω και την έσχατη ώρα, να πλουτίσουν.


    The Day After Tomorrow (2004)

    Η επόμενη μέρα βρίσκει το ανθρώπινο είδος να ψάχνει καταφύγιο σε κάποιο ζεστό μέρος του πλανήτη γιατί η Νέα Υόρκη έγινε σαν γλυπτό από πάγο και χιόνι.

    Αν και η ταινία δέχτηκε πυρά για επιστημονικές ανακρίβιες και πολιτική προπαγάνδα, προφανώς ο κόσμος ήθελε να μάθει για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και πόσο καταστροφικές είναι.

    Ή τουλάχιστον ενδιαφέρθηκε για εκείνο το δίωρο.
    Αφότου βγήκε από την αίθουσα, δεν ξέρω.

    Anyway, εν προκειμένω, η Αμερική πλήττεται από την χειρότερη καταιγίδα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, με αποτέλεσμα τεράστια παλιρροϊκά κύματα να σκεπάσουν διόλου ευκαταφρόνητο μέρος της χώρας και το τοπιο την επόμενη μέρα να γίνει ένας παγωμένος τάφος, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    Ο Denis Quaid (ο αποφασισμένος) και ο Jake Gylenhall (ο ωραίος) προσπαθούν να επιβιώσουν απεγνωσμένα απέναντι σε μια φύση που δεν απήλαυσε του σεβασμού που της άρμοζε και αντεπιτέθηκε στον ανθρώπινο πολιτισμό με χιτλερική μανία.

    Εύχομαι μόνο να μη χρειαστεί να μάθουμε εμείς στην πράξη, πόσο ανακριβής είναι η ταινία...


    Transformers (2007)

    Ξέρω πως αναρωτιέστε που κολάνε οι Transformers με το αντικείμενο.

    Αν στο ένα sequel καταστρέφονται αρχαιότατα ιστορικά μνημεία, που για χάρη τους θυσιάστηκε ιδρώτας και αίμα χιλιάδων σκλάβων, και στο άλλο μια ολόκληρη πολιτεία όπως το Σικάγο γίνεται στάχτη και μπούρμπερη με συνοπτικές διαδικασίες, εσείς τι λέτε, δεν κολάνε?

    Είναι ίδιον του, κατά τα άλλα φίλτατου, Michael Bay να μην αφήνει τίποτα όρθιο όταν πει να βάλει εκρήξεις μέσα στην ταινία του.

    Βάλε και μια massive scale εισβολή εξωγήινων - καλή ώρα όπως πιο πάνω - και έτοιμος ο αφανισμός του ωραιότερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.


    Children of Men (2006)

    Καταστροφές δεν είναι μόνο οι φυσικές ή οι εξωγενείς, αλλά και οι γενετικές.

    Στο δυστοπικό μέλλον του σεναρίου, οι γυναίκες έχουν γίνει ανίκανες να τεκνοποιήσουν και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον άμεσο αφανισμό σε γενετικό επίπεδο.

    Ο Clive Owen έρχεται στη δύσκολη και επικίνδυνη θέση να προστατέψει μια νεαρή γυναίκα, η οποία φαίνεται πως κυοφορεί το πρώτο έμβρυο εδώ και πολλά χρόνια.

    Πέρα από το μάυρο κι άραχνο σενάριο, η ταινία είναι ό,τι πρέπει, με προμετωπίδα τον άπαιχτο - θέλει και ρώτημα - Owen!


    Earthquake (1974) 

    Για κάποιους η ταινία είναι μια 'ένοχη απόλαυση', δηλαδή της ρίχνουν το κράξιμο του αιώνα, αλλά αν τύχει και παιχτεί στην τηλεόραση, θα κάτσουν να τη δουν.

    Εγώ σε καμία περίπτωση, αλλά όπως και να το κάνουμε, σε μια χώρα σεισμογενή που κάθε τρεις και λίγο κουνιέται σαν βάρκα στο Κάβο Ντόρο, το συγκεκριμένο θέμα είναι πιασάρικο.

    Παρόμοιος σεισμός πήγε να γίνει όταν μαζί με την ταινία, το 1974, λανσαρίστηκε από την παραγωγή και το Sensurround, ένα σύστημα που θα έκανε τους θεατές να νιώσουν σαν τους κατοίκους του κινηματογραφικού Los Angeles, όταν άνοιγε η γη κάτω από τα πόδια τους, αλλά τελικά αποδείχτηκε φούσκα.

    Χλιαρές ήταν και οι ερμηνίες των Ava Gardner και Charlton Heston (διαβάζεται Ήστον!)


    Volcano (1997) 

    Το Los Angeles συνεχίζει να τραβάει τα πάνδεινα, ακόμα και δεκατρία χρόνια μετά.

    Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο κίνδυνος έρχεται από την καυτή λάβα που αναδύεται από τα έγκατα της γης.

    Αρχικά, οι Αμερικάνοι νομίζουν ότι πρόκειται για μικρής κλίμακας σεισμούς, αλλά όταν η πύρινη κόλαση ξεχύνεται και καταστρέφει τη μισή πόλη, τότε μόνο ο Tommy Lee 'προσπαθώ να ξεχάσω τον Twoface' Jones μπορεί να σώσει την κατάσταση.

    Την  υπομονή μας ποιος θα τη σώσει?


    Titanic (1997) 

    Δεν ξέρω αν μπορεί να καταταγεί σε αυτήν την κατηγορία ο Τιτανικός, αφού δεν πρόκειται - αμιγώς τουλάχιστον - για ταινία καταστροφής.

    Εν μέρει, όμως, μπορώ να το βάλω, αφού πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις που έχουν και οι άλλες ταινίες του είδους, με ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι, με καλούς και κακούς, με αίσθημα και με τον κόσμο να χάνει κυριολεκτικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

    Δεν ξέρω, επίσης, τι από τα δύο ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή, η βύθιση του μεγαλύτερου επιβατηγού ατμόπλοιου της εποχής, με τα φοβερά πλάνα του Cameron όταν το πλοίο κόβεται στα δυο, ή το κύμα κλάψας και δακρύων των κοριτσακίων που έβλεπαν το άψυχο σώμα του Leo DiCaprio να βυθίζεται στα σκοτεινά, παγωμένα νερά του 'Αντλαντικού'?

    Anyway, με την επιτυχία που είχε η ταινία for all time και τα χρήματα που κερδίθηκαν, κάποιοι μπορεί και να χαίρονται που πριν έναν αιώνα το πραγματικό καράβι βούλιαξε.


    Independance day (1996) 

    Παίρνουμε τεράστιες, εξωγήινες ναυαρχίδες που να σκεπάζουν ολόκληρες χώρες, προσθέτουμε πολλά special effects και πυροτεχνήματα, διανθίζουμε με λόγους υπέρ ελευθερίας, ανεξαρτησίας και εππιβίωσης (πάντα από Αμερικάνους) και γαρνίρουμε με τον 'σένιο' Πρίγκιππα του Bel-Air.

    Voila! Το απόλυτο καταστροφικό blockbuster και μια καλή ευκαιρία για παρέα και ποπ κορν όταν βαριόμαστε να βγούμε από το σπίτι.

    Κι αν η top σκηνή του έργου είναι η ανατίναξη του Λευκού Οίκου σαν πύργος από άμμο στην παραλία, τότε είναι η απόλυτη ταινία καταστροφής και με εθνικό φρόνημα.

     
    Ελπίζω να μη σας ψυχοπλάκωσα πολύ.
    Εξάλλου η ζωή συνεχίζεται και μετά την καταστροφή, όπως μας διδάσκει το έμπειρο Hollywood.

    Αλλά ακόμα κι αν σας ψυχοπλάκωσα, έχετε παρηγοριά κι αποκούμπι το FilmBoy για να σας ανεβάζει τη διάθεση.

    Τα λέμε... την επόμενη μέρα!
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Οι 9 Καλύτερες Ταινίες Καταστροφής Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top