F Έφυγε από τη ζωή ο 'θείος του Spiderman', ηθοποιός Cliff Robertson - FilmBoy Έφυγε από τη ζωή ο 'θείος του Spiderman', ηθοποιός Cliff Robertson - FilmBoy
  • Latest News

    Έφυγε από τη ζωή ο 'θείος του Spiderman', ηθοποιός Cliff Robertson

    Γράφει ο Κώστας Τσώκος.

    Ήταν ο πρώτος που μας δίδαξε στη μεγάλη οθόνη ότι η μεγάλη δύναμη προϋποθέτει και μεγάλη υπευθυνότητα.

    Μπορεί οι περισσότεροι τότε να μην τον γνωρίζαμε σαν ηθοποιό, αλλά ήταν τόση η αναμονή μας για την παρθενική εμφάνιση του Spiderman στα σινεμά, που θα υποδεχόμασταν τα πάντα με μεγάλη χαρά .

    Και σίγουρα, ο 'Uncle Ben' δεν μας απογοήτευσε και τον συμπαθήσαμε πολύ.
    Ειδικά όταν βρίσκονταν στο αμάξι και μιλούσε στον ανηψιό του και μελλοντικό υπερήρωα με αυτό το δακρυσμένο βλέμμα.

    Δυστυχώς όμως, ο Cliff Robertson δεν είναι πλέον κοντά μας καθώς απεβίωσε πριν λίγες μέρες, σίγουρα ευτυχισμένος και σχεδόν πλήρης ημερών στα 88 του χρόνια.

    Γεννημένος την 9/9/1923 στην περιοχή La Jolla της Καλιφόρνια, ήταν ένας σοβαρός και δημοφιλής ηθοποιός με ταλέντο ...



    ...που ξεκίνησε την καριέρα του στα 50's και συνέχισε μέχρι και τον αιώνα που ακολούθησε.

    Σίγουρα δεν έγινε ποτέ ο πασίγνωστος σούπερσταρ και θεωρείται απ'τους πιο υποτιμημένους (ειδικά στα Όσκαρ των 60's) αλλά η καριέρα του στο μεγαλύτερο της κομμάτι ήταν πετυχημένη.

    Γενικά είχε παρουσία με μικρούς ή μεγάλους ρόλους σε πολλές ταινίες και συνήθως βρίσκονταν στα καλύτερα του όταν ερμήνευε κάπως προβληματικούς χαρακτήρες.

    Ξεκινώντας απ'το θέατρο, συνέχισε στον κόσμο του κινηματογράφου με ενδιάμεσα τηλεοπτικά διαλείμματα όπως τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική βερσιόν του Days of Wine and Roses (1958).

    Μαζί με τους Leonard Nimoy, David McCallum, Barbara Rush και Peter Breck ήταν ο μόνος που εμφανίστηκε και στις δύο εκδοχές (1963, 1995) της δημοφιλούς σειράς The Outer Limits.

    Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε με έναν δεύτερο ρόλο, στο Picnic (1955).

     
    'Αλλοι σημαντικοί του ρόλοι που αναδείκνυαν και το εύρος των ρόλων του, ήταν όταν ερμήνευσε τον νεαρό διαταραγμένο σύζυγο της Joan Crawford στο Autumn Leaves (1956), έναν στυγνό εγκληματία που ήθελε να εκδικηθεί τον πατέρα του στο b-movie Underworld U.S.A.(1961) και τον ευχάριστο γιατρό στο δημοφιλές τότε μελόδραμα The Interns (1962). 


    Ο Alfred Hitchcock τον είχε υποψήφιο για το ρόλο του Sam Loomis στο Ψυχώ και ο Robert Wise για αυτόν του πρωταγωνιστή στο The Sand Pebbles (1966), που κατέληξε στον Steve McQueen.

    Παρ'όλα αυτά την προσοχή του κόσμου την τράβηξε πραγματικά με την ταινία PT 109 όπου τον είχε διαλέξει ο John F. Kennedy(!) για να παίξει τον ίδιο σε νεαρή ηλικία με την εμπερία του απ'τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

    Σιγά σιγά κινήθηκε προς όλο και καλύτερες ταινίες, με αξιοσημείωτους ρόλους όπως υποψήφιος πρόεδρος στο The Best Man (1964) και το The Money Pot (1967).

    Αλλά η μεγαλύτερη στιγμη στην καριέρα του ήρθε - με τι άλλο φυσικά - ένα Oscar!
    Ο λόγος για την ταινία Charly (1968) η οποιά ήταν βασισμένη σε μια μικρή ιστορία του Daniel Keyes που έγινε βιβλίο ('Flowers for Algernon') και στην οποία υποδύθηκε έναν διανοητικά ανάπηρο άντρα, ο οποίος αφού υπεβλήθη σε μια ειδική εγχείρηση κατέστησε τον εαυτό του ιδιοφυία.

    Το Oscar τον βοηθήσε να συνεχίσει τις καλές επιλογές στα 70's όπως Too Late the Hero (1970), The Great Northfield Minnesota Raid (1972) και Obsession (1976).

    Επίσης, πρωταγωνίστησε σκηνοθέτησε και βοήθησε στην παραγωγή του καλού ροντέο δράματος J.W. Coop (1971) και έπαιξε με τον Robert Redford στην κλασική κατασκοπική ταινία του Sydney Pollack,"Οι Τρεις Μέρες Του Κόνδορα"(1975).

    Από κει και πέρα παρέμεινε σε πιο β' ρόλους με χαρακτηριστικότερο τον μεγαλομεστάνα και playboy Hugh M. Hefner στην ταινία Star 80 (1983).
    Οι πιο πρόσφατοι ρόλοι του ήταν στο Escape From L.A. (1996) και φυσικά ο αξιαγάπητος θείος του Spidey, Ben Parker(2002)

    Ηθοποιός όμως ίσον και άνθρωπος και πέρα απ΄τις ταινίες του, υπήρξαν πολλά σημαντικά γεγονότα στη ζωή του και στα προσωπικά του.

    Όσον αφορά τη προσωπική του ζωή, η πρώτη του γυναίκα Cynthia Stone ήταν η πρώην του θρυλικού Jack Lemmon, με την οποία έκαναν και μια κόρη την Stephanie το 1958. 


    Όντας κάποτε 18 χρονών έκανε τη θητεία του σε ένα εμπορικό πλοίο όταν έγινε η επίθεση στο Pearl Harbor, με αποτέλεσμα η οικογένεια του για ένα διάστημα να τον έχει θεωρήσει νεκρό.

    Στα χόμπυ είχε και το να πετάει με αεροπλάνα, ήταν μάλιστα κάτοχος διπλώματος και κατείχε σπίτι ρέπλικες από παλιά αεροπλάνα.
    Το συγκλονιστικό είναι ότι πέταγε με ένα από αυτά λίγο πριν πέσει το πρώτο αεροπλάνο στους Δίδυμους Πύργους και δόθηκε τότε αμέσως η εντολή για αναγκαστική προσγείωση, σε οτιδήποτε πέταγε.

    Το πιο σημαντικό που είχε κάνει, αν και του στοίχησε στην καριέρα του, ήταν στα 70's όπου συνέβαλε τα μέγιστα στην διαλεύκανση μιας απάτης ενός μεγάλου στούντιο.
    Μάλιστα αυτό οδήγησε και στην πτώση ενός πολύ σημαντικού και ισχυρού προσώπου του Χόλιγουντ. 


    Είχε βραβευθεί για το έργο του από διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις, ενώ διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής στο Berlin International Film Festival του 1989 και σπέσιαλ γκεστ στο 4ο Ετήσιο Overlooked Film Festival που το διοργάνωνε η γνωστή φίρμα/κριτικός Roger Ebert.

    Και φυσικά θα έχει πάντα το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.

    Για το τέλος, κάποιες σημαντικές του δηλώσεις για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα ...έστω και τώρα.

    "Αυτή η δουλειά δεν είναι και ότι πιο σταθερό.
     Μοιάζει σαν να προσπαθείς να σταθείς όρθιος πάνω σε ένα κανό και με τα   παντελόνια κατεβασμένα."


    "Έχω δουλέψει σε πολλές κακές ταινίες και έχω συναντήσει τόσους κακούς σκηνοθέτες που πλέον πήγαινα στα γυρίσματα χωρίς να περιμένω και πολλά. 
     Αυτό που μετράει είναι απλά να μπορεί ένας σκηνοθέτης να καταλάβει τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι ηθοποιοί.
     Και το ίδιο κι εκείνοι."


    "Αν είσαι ηθοποιός του Χόλιγουντ, η χρονιά που κερδίζεις ένα Όσκαρ είναι αυτη που θα κυλήσει και πιο γρήγορα.
     Μόλις 12 μήνες αργότερα, δύσκολα το θυμάται κανείς και όλοι ρωτάνε ¨Ποιος κέρδισε πέρσι το Όσκαρ;"'

    Η κόρη του Stephanie Saunders πάλι, δήλωσε εμφανώς συγκινημένη πως ο πατέρας της ήταν ένας στοργικός πατέρας, αφοσιωμένος φίλος και ένας επαγγελματίας απόλυτα δοσμένος στη δουλειά του, που τον διέκρινε η εντιμότητα και δεν ξέχναγε ποτέ να συμπαραστέκεται στους πάντες σε όλες τις στιγμές της ζωής.

    Καμιά φορά λοιπόν, μαθαίνουμε κάποιους ηθοποιούς όταν εμείς είμαστε ακόμα μικρά και αυτοί στα γεράματα.
    Αλλά τελικά προκύπτει συχνά να είναι πολύ σημαντικότεροι από αυτό που νομίζαμε.

    Και η αλήθεια είναι ότι βλέποντας το πρόσωπο του και τις εκφράσεις του στο 1ο Spiderman δεν μπορούσες παρά να νιώσεις ότι πρέπει όντως να ήταν ένας ζεστός και εγκάρδιος άνθρωπος.

    Θα σε έχουμε πάντα στην καρδιά μας θείε Ben.

    Και παρότι του χρόνου θα κυκλοφορήσει το reboot του Spiderman, για εμάς θα είσαι πάντα αυτός που μας έμαθε κινηματογραφικά ότι '...with great power, comes great responsibility.'


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Έφυγε από τη ζωή ο 'θείος του Spiderman', ηθοποιός Cliff Robertson Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top