F X-MEN DAY: Cyclops - Ο μεγάλος απών - FilmBoy X-MEN DAY: Cyclops - Ο μεγάλος απών - FilmBoy
  • Latest News

    X-MEN DAY: Cyclops - Ο μεγάλος απών

    Επιμέλεια Filmboy Team.

    To First Class πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να φτάσει να κάνει πρεμιέρα (στην Ελλάδα) αύριο Πέμπτη. 

    Η Fox βιαζόταν να κυκλοφορήσει την 5η κατά σειρά ταινία στο σύμπαν των X-Men για να μη χάσει τα δικαιώματα, και έτσι είχε μόνο 10 μήνες να διαθέσει για την παραγωγή! 

    Ο σκηνοθέτης άλλαξε, το σενάριο είχε κι αυτό τα δικά του θέματα που ήταν και τα πιο σημαντικά!

    Η αρχική σκέψη ήταν να συμβαδίσει η ταινία με τα comics. 

    Δηλαδή θα βλέπαμε την ιστορικά πρώτη ομάδα των X-Men στον κινηματογράφο πίσω στα 60ς. 

    Cyclops, Jean Grey, Storm και Beast θα ένωναν τις δυνάμεις τους για 1η φορά. 

    Όλο αυτό το setting όμως έφρενε πολύ στη 1η τριλογία, και έτσι ο παραγωγός Bryan Singer και ο σκηνοθέτης Matthew Vaughn, αποφάσισαν να ...



    ...το αλλάξουν. 

    Βασίστηκαν ως ένα σημείο στο σενάριο του ακυρωθέν «X-Men Origins: Magneto», προσθέτοντας φυσικά και διάσπαρτα στοιχεία από όλη την ιστορία των X-Men.

    Τώρα αν τους δικαιώνει το αποτέλεσμα, θα το δείτε επί της οθόνης σε λίγο. 

    Η 9η Ιούνη έφτασε! 

    Αυτό που ξέρουμε είναι πως εμείς οι fans των X-Men χάσαμε την ευκαιρία να δούμε επιτέλους μια σωστή και x-men-ική μεταφορά του πιο γαμάτου χαρακτήρα των X-Men, του Cyclops!

    Θα μας πείτε, καλά δεν τον είδαμε στη 1η τριλογία; Αν διαβάσατε τα παρακάτω, θα καταλάβατε τι εννοούμε!


    ΕΝ ΑΡΧΗ ...ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ

    Όνομα: Scott Summers
    Κωδικό όνομα: Cyclops (Κύκλωπας) 
    Ταυτότητα: δημοσίως γνωστή
     

    Δυνάμεις: Εξαπολύει από τα μάτια του ανεξέλεγκτες ακτίνες καθαρής κρουστικής δύναμης κόκκινου χρώματος, είναι άτρωτος στις δικές του δυνάμεις και του Havok, αναγνώριση και τριγωνομετρική ανάλυση του χώρου γύρω του για καλύτερη, πιο ακριβή και πιο αποτελεσματική χρήση της δύναμης του, πρέπει να φορά συνεχώς ειδικά γυαλιά ή μάσκα μάχης από ένα είδος ρουμπινένιου χαλαζία για να ελέγχει τις ακτίνες του
     
    Πηγή δυνάμεων: Φυσική γενετική μετάλλαξη, η παλιά εκδοχή θέλει το σώμα του να μετατρέπει ενέργειες όπως η ηλιακή σε ακτίνες που εκτοξεύονται από τα μάτια, η νεότερη και πιο πιθανή θέλει τα μάτια του ως πύλες σε άλλη διάσταση ή σύμπαν που οι κανόνες της φυσικής δεν ισχύουν και η επαφή των δύο συμπάντων εκφράζεται ως ακτίνες δύναμης μέσα από τα μάτια του

    Ναι, όπως θα ‘υποψιαστήκατε’ θα μιλήσουμε για τον Cyclops, τον πρώτο X-Man, τον πρώτο μαθητή του Charles Xavier (σε αντίθεση με ‘κάποιες ταινίες’ που ήθελαν την Jean Grey την πρώτη μαθήτρια), τον άνθρωπο που, μετά τον Xavier, πολέμησε όσο κανείς για την ίση και αρμονική συμβίωση ανθρώπων και μεταλλαγμένων, τον άνθρωπο που έμελε να σηκώσει το βάρος για την επιβίωση του έθνους των μεταλλαγμένων στους ώμους του.



    ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ ΠΙΣΩ

    Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, λοιπόν. 
    Το 1963 ο Stan Lee μας παρουσίασε μια ομάδα σούπερ ηρώων, αλλιώτικη από τις άλλες. 

    Ο Cyclops, η Marvel-Girl, ο BeastAngel και ο Iceman θα πολεμούσαν για να προστατεύσουν μια ανθρωπότητα, η οποία τους μισούσε και τους καταδίωκε επειδή ήταν διαφορετικοί.

    Όπως όλοι μας γεννηθήκαμε όπως είμαστε, δηλαδή κατά τύχη, και θα μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε πχ Ινδιάνοι, Αφρικανοί, Ασιάτες, Λατίνοι, έτσι κι αυτοί γεννήθηκαν μεταλλαγμένοι και αμέσως γνώρισαν το ρατσισμό, το μίσος, το φόβο και τη βία από εμάς τους homo sapiens.

    Ο Scott Summers, ήταν το πρώτο άτομο που ο καθηγητής Charles Xavier πήρε στη σχολή του για ‘χαρισματικούς νέους’ και από εσωστρεφή και φοβισμένο έφηβο τον έκανε έναν χαρισματικό μαχητή και αρχηγό. 


    Του εμπιστεύτηκε το όνειρο του για μια αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και μεταλλαγμένων και από μέντορας και καθοδηγητής έγινε πατρική φιγούρα για τον ορφανό Scott. 

    Ο ‘Κύκλωπας’ οδήγησε τους X-Men σε πολλές μάχες εναντίον εχθρών που απειλούσαν την ανθρωπότητα (ανεξάρτητα από την συμπεριφορά των δεύτερων) και κυρίως της Αδελφότητας των Μεταλλαγμένων, με ηγέτη τον Magneto, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η εποχή του homo sapiens είχε φτάσει στο τέλος της και έπρεπε να εξαλειφθούν από τον πλανήτη για να δώσουν την σκυτάλη στην κυριαρχία του homo superior.


    Ο CYCLOPS ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ X-MEN

    Οι σχέσεις, βέβαια, με τους γύρω του δεν ήταν πάντα οι ιδανικές. 


    Έκανε πολύ καιρό να εξομολογηθεί την αγάπη του για την Jean Grey, καθόσον η εσωστρέφειά του τον έκανε πολύ ντροπαλό. 


    Αλλά δεν ήταν λίγες και οι φορές που ο Scott άφησε την ομάδα, είτε εξαιτίας προστριβών με άλλα μέλη, είτε όταν τον έπιανε η απελπισία με τους απανωτούς θανάτους και αναστάσεις της Jean Grey/Phoenix.

    Ακολούθησαν πολλά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του, δύο γάμοι (ο δεύτερος με τη γυναίκα των ονείρων του), η εμφάνιση και ο θάνατος ενός τρίτου αδελφού καθώς και το χεράκι του Xavier πάνω σε αυτό,  οι συνεχείς θάνατοι και επαναφορές (τι είχες Γιάννη? τι είχα πάντα!) της Jean, η ένωση με τον Apocalypse (αυτό κι αν ήταν!) που έκανε τον χαρακτήρα του πιο εσωστρεφή και σκοτεινό από ποτέ, οι ταλαντευόμενες σχέσεις με τον αδερφό του, Alex, οι X-Factor, η αντιζηλία με τον Wolverine, η ψυχική ‘παράνομη ερωτική’ σχέση με την Emma Frost, ο θάνατος για τα καλά της Jean, ψέματα και αλήθειες σχετικά με τον μέντορα του, Prof. X που τελικά τον έκαναν να τον αποκυρήξει και να τον διώξει από τη σχόλη, αναλαμβάνοντας πλήρως τη διεύθυνση του ινστιτούτου και την αρχηγία των X-Men, που θα θέλαμε μια ζωή να τα αναλύσουμε. 

    Πιο πρόσφατα, χρονολογικά, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πνευματικά ασταθή Scarlet Witch, και η επαναφορά στην κανονική πραγματικότητα με την μείωση των μεταλλαγμένων σε 198 παγκοσμίως, καθώς και η ανάληψη καθηκόντων ηγέτη/εθνάρχη για το υπό εξαφάνιση πλέον έθνος τους και η εγκατάσταση στη νήσο Utopia προς αποφυγή προπαγάνδας και δίωξης των μεταλλαγμένων.


    Η ΗΓΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ

    Όλα αυτά συνέβαλαν στη δόμηση ενός ατσάλινου χαρακτήρα και στην εξέλιξη του Cyclops από αρχηγό στο πεδίο της μάχης και στρατηγικό μυαλό σε έναν άντρα ικανό να επιβληθεί σε ένα ολόκληρο έθνος, να μην παίζει πάντα με τους κανόνες, εφόσον το κρίνει σκόπιμο και ωφέλιμο για το συμφέρον των μεταλλαγμένων, και να παίρνει, όταν είναι απολύτως απαραίτητο, τις δύσκολες και σκληρές αποφάσεις με πλήρη συναίσθηση των συνεπειών, κατ’ αρχάς στη συνείδηση του και κατ’ επέκταση σε όλους όσους τον έχουν σαν πρότυπο. 

    Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει έρθει σε προστριβές με την σύντροφο του Emma Frost, τον Wolverine ή τη θετή κόρη του γιου του Cable, την Hope για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί και τη στάση που κρατάει σε διάφορα ζητήματα. 

    Όλοι όμως αναγνωρίζουν το κύρος, τις ικανότητες και την υπευθυνότητα του. 

    Ο ίδιος ο Magneto, που σχετικά πρόσφατα έγινε μέλος των X-Men, έχει πει ότι ο Cyclops έχει πετύχει εκεί που ο ίδιος και ο Xavier απέτυχαν, να ενώσουν τη φυλή των μεταλλαγμένων. 

    Είναι μια από τις απόλυτα iconic φιγούρες στο mainstream continuity της Marvel.


    ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ
    (Μια πονεμένη ιστορία)

    Όλα αυτά και άλλα πολλά δεν είδαμε, και πιθανόν να μη δούμε ποτέ, στη μεγάλη οθόνη, εξαιτίας της λατρείας του ευρέως κοινού στον Wolverine (ήθελα να ήξερα τι του βρίσκετε όλοι του βρωμίλου με τα νύχια) με αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό του Cyclops στις κινηματογραφικές ταινίες των X-Men

    Αν και εικονιζόμενος από τον ωραίο εμφανισιακά και ταιριαστό στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά James Marsden (Death at A Funeral), o Scott Summers δεν είχε την αντιμετώπιση που του άξιζε. 

    Και μόνο το γεγονός ότι σε κάθε ταινία που έβγαινε έπαιζε όλο και λιγότερο, τα λέει όλα.

    Το premise ήταν το ίδιο λίγο πολύ. 

    Από τους πρώτους μαθητές του Xavier, που ενστερνιζόταν το όνειρο του, ωστόσο ήταν σαν να μην ήθελε να βγει από τη σκιά του μέντορα του. 

    Με πιο χαλαρό χαρακτήρα μεν, δεν είχε όμως τη σιγουριά και την αποφασιστικότητα όπως στα comics, ανέλαβε μόνο όταν ο Xavier έπεσε σε κώμα και ενώ ηγείτο της ομάδας, δεν φαινόταν να μπορούσε να επιβληθεί, κατά βάση στον Wolverine (πλήρης αντίθεση με τον comic χαρακτήρα, που ήταν πιο ντροπαλός αλλά αδιαμφισβήτητος αρχηγός, άσχετα με τις κατ’ ιδίαν σχέσεις).

    Ψιλοζηλιάρης και ανασφαλής, ήταν σαν να έχει δημιουργηθεί για να είναι δεύτερος, με αποτέλεσμα μετά τον φαινομενικό θάνατο της Jean Grey στο X2, να καταπέσει ψυχολογικά και να μην μπορεί να σταθεί στο ύψος του ως field commander της ομάδας και να αναζητήσουνε αρχηγό σε ποιον νομίζετε??

    Μπράβο, το βρήκατε! 
    Στον Logan

    Πάλι καλά που, πριν πεθάνει στο X3: The Last Stand, πρόλαβε να ρίξει μια τελευταία με τις ακτίνες του.


    X-MEN ORIGINS: WOLVERINE

    Και σαν μην έφταναν αυτά, η Fox αποφάσισε πως με κάποιο τρόπο ταίριαζε στην ιστορία του ασχημομούρη Wolverine και ο Cyclops (τότε άκουγε μόνο στο όνομα του βέβαια) έκανε και μια guest εμφάνιση και στο (κακό) Wolverine!


    Ο Scott Summers εμφανίστηκε ως έφηβος στην ταινία, αυτή τη φορά με το ταλέντο του Αυστραλού ηθοποιού Tim Pocock σε μικρό (εννοείται) ρόλο, που αν δεν εκτόξευε ακτίνες κανά δυο φορές μες στην ταινία θα περνούσε εντελώς απαρατήρητος, ακόμη κι από μένα κι είμαι fan.


    ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

    Έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα. 
    Από τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα σαλόνια στα αλώνια. 

    Αν ήμουν η Μήτση Κωνσταντάρα θα πέταγα με παράπονο την ατάκα «Άτιμο Hollywood, που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις στα τάρταρα!»

    Cyclops λοιπόν είναι για μας ο μεγάλος απών  στο First Class.


    Και από αυτά που διαβάζουμε (θα τα μάθετε και εσείς σε παρακάτω post) για τα sequels του prequel, μάλλον δύσκολα θα κάνει και την εμφάνιση του και στην υπόλοιπη τριλογία που ετοιμάζει η Fox

    Σίγουρα όχι τουλάχιστον σε πρωταγωνιστικό ρόλο, που αυτό θέλουμε όλοι εμείς οι fans, όχι μόνο του Cyclops αλλά και των X-Men γενικά.

    Βέβαια δεν είναι ο μόνος χαρακτήρας στον οποίο η Fox έκανε τα δικά της! 


    Ακόμα και στο χαρτί που επένδυσε πολλά, αυτόν με την κίτρινη στολή, του άλλαξε τα φώτα στην origins ιστορία του! 
    Να τα βλέπεις στην οθόνη και να τραβάς τα μαλλιά του Professor X μέχρι να τα βγάλεις! 
    Για τέτοιο βασανιστήριο λέμε!

    Αλλά τουλάχιστον ο Wolverine, πέρα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στη 1η τριλογία, πήρε και μια δική του ταινία και ετοιμάζεται και 2η. 


    Για τον αδικημένο Scott Summers/Cyclops θα κάνει τίποτα η (κακή) μας η Fox;

    Τουλάχιστον τα animations στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιμετωπίζουν τον Cyclops, όπως του αξίζει (X-Men The Animated Series, X-Men Evolution, Marvel Anime: X-Men). 


    Εξαιρείται βέβαια το Wolverine And The X-Men, το οποίο δανείζεται από τις ταινίες, και τον παρουσιάζει (χειρότερα) ως κλαούνα, μίζερο και απερίσκεπτο.

    Δεν θα πάψει όμως ποτέ, όσο κι αν τον θάβουνε τα σενάρια και οι σκηνοθέτες, να είναι μια από τις πιο κορυφαίες προσωπικότητες στον κόσμο των X-Men!



    TRIVIA 


    Στην πρώτη ταινία, όταν ο Toad επιτίθεται στην Jean με γλίτσα στη μούρη, ενώ πριν ο Cyclops φορούσε γάντια με τη στολή, για λίγα δευτερόλεπτα όταν αγγίζει το διακόπτη της μάσκας του δεν φοράει, και αμέσως μετά τα γάντια ως δια μαγείας ξαναεμφανίζονται. 

    Όταν άρχισε το promotion του X2, ο Cyclops εμφανίστηκε στα posters και τις φωτογραφίες, αλλά και μέσα στην ταινία, με μια πιο λεπτή και πιο designάτη μάσκα, που άρεσε στο κοινό και, όπως γράφτηκε σε κάποιο σχόλιο, δεν τον έκανε πια να μοιάζει με την πριγκίπισσα Leia Organa

    Παρόλο που στο X3 δεν τη φόρεσε, σε promotional posters ο Cyclops εμφανίστηκε με τη στολή μάχης. Στο X-Men Origins: Wolverine, οι ακτίνες του Scott φαίνεται να είναι και θερμικές, εκτός από δύναμη. 

    Ο Cyclops επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει μαζί με την Jean Grey, τη Storm και τον Beast στην ταινία X-Men: First Class, αν οι δημιουργοί είχαν κρατήσει την πρώτη εκδοχή του σεναρίου που βασιζόταν στο ξεκίνημα των X-Men αυτής της γενιάς. 

    Το τελικό σενάριο της ταινίας είναι παραλλαγή επί παραλλαγών ενός ακυρωμένου ‘X-Men Origins: Magneto’ project. 

    Από τις πιο γνωστές ατάκες του είναι αυτή που λέει στο πρώτο επεισόδιο της σειράς cartoon των X-Men του 1994, όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά: 
    «Energy blast huh? Here’s one from a pro!»
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: X-MEN DAY: Cyclops - Ο μεγάλος απών Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top