F Το FilmBoy στη συνέντευξη τύπου για το Μάθε Παιδί Μου Γράμματα - FilmBoy Το FilmBoy στη συνέντευξη τύπου για το Μάθε Παιδί Μου Γράμματα - FilmBoy
  • Latest News

    Το FilmBoy στη συνέντευξη τύπου για το Μάθε Παιδί Μου Γράμματα

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσώκος.

    Χθές Πέμπτη, λίγο πριν τις 12.00 και επ'ευκαιρία της επανέκδοσης μετά από 30 χρόνια της ταινίας  Μάθε Παιδί μου Γράμματα από τη New Star ξεκίνησα να κατηφορίζω προς την οδό Σταδίου, όπου και θα γινόταν η συνέντευξη τύπου  στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

    Και φυσικά ξεκίνησα να το πάρω ποδαράτο, καθότι έμενα και κοντά, αλλά μου αρκούσαν 5' στους δρόμους της Αθήνας για να τσιτώσω (θα χε πιάσει και ο καφές φαίνεται!) και όλα αυτά με έκαναν να αναρωτιέμαι με τη διάθεση θα πάω.

    'Όμως, με το που μπήκα ξεχάστηκα.

    Και αυτό γιατί ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα σε σκηνικό συνέντευξης τύπου (αν και χαλαρό!) αλλά και επειδή ήταν μεγάλη μου χαρά να βλέπω από κοντά κάποιους απ΄τους συντελεστές ...




    ...της ταινίας και μάλιστα το σκηνοθέτη Θοδωρή Μαραγκό.

    Στο πάνελ βρισκόντουσαν επίσης οι Κώστας Τσάκωνας (απίστευτη και πολυαγαπημένη cult φάτσα!), Θωμάς Παλιούρας και Ρένα Καζάκου, που συμμετείχαν και εκείνοι στην ταινία (πόσο θα θελα να’βλεπα και τον Νίκο Καλογερόπουλο...).

    Για όσους δε γνωρίζουν την ταινία, ακολουθεί αμέσως μετά το αναλυτικό review στο FilmBoy.
     
    Η αρχή δόθηκε στον σκηνοθέτη, ο οποίος δήλωσε:

    30 χρόνια μετά, η ταινία παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς δεν έχει διορθωθεί κανένα απ'τα προβλήματα της χώρας, αντίθετα έχουν διογκωθεί.

    Στην συνέχεια μας είπε κάποια στοιχεία για την ταινία:
     

    ''Το σενάριο είχε ήδη γραφτεί 4 χρόνια πριν βγει η ταινία και είναι καθαρά βιωματική.
    Ο τίτλος της προέρχεται απ'τη φράση 'μάθε παιδί μου γράμματα', που μας έλεγαν οι γονείς την εποχή του '60 και μας προέτρεπαν να μορφωθούμε, να σπουδάσουμε, να γίνουμε άνθρωποι.
    Αλλά εμείς όχι μόνο δεν σπουδάσαμε αλλά μείναμε άνεργοι και η χώρα φτωχή.
    Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί η νεολαία που θα την αλλάξει.''

    Έπειτα, έκανε κάποιες νύξεις για την ιστορία μας και το πόσα ψέμματα και αλληλοσπαραγμοί γινόντουσαν μεταξύ Ελλήνων, από εποχή επανάστασης κιόλας (π.χ.: ''Οι Κολοκοτρωναίοι είχαν προδοθεί και από τότε, γράφονταν ψέμματα.'')

    Ύστερα μίλησε η Ρένα Καζάκου που είχε παίξει το ρόλο της μαθήτριας Χρυσάνθης:
     

    ''H ταινία και η επανέκδοση της, είναι ένας φόρος τιμής σε αυτούς που έφυγαν (συντελεστές και μη) και θα θελα να δω τις αντιδράσεις του κόσμου, όταν πέφτουν οι ερωτήσεις στην καθηγήτρια και πόσα μπορεί να ρώταγαν τα σημερινά παιδιά.
    Ίσως να μην ρώταγαν και τίποτα λόγω της απογοήτευσης τους, αλλά σίγουρα δεν το βάζουν κάτω.''

    Και ήρθε η ώρα της καραμορφάρας, του Κώστα Τσάκωνα!!!
    Ο οποίος ελαφρώς συγκινημένος, γιατί είχε χρόνια να δει τους συνεργάτες του, ευχαρίστησε πρώτα το σκηνοθέτη Θοδωρή Μαραγκό και ανέφερε:

    ''Δεν είναι απλώς μια ταινία αλλά μια προφητεία για την κατάντια της παιδείας.
    Έμεινε ανεκμετάλλευτος ο πλούτος-πνευματικός και υλικός-της χώρας και την ξεπούλησαν.
    Και τον προϋπολογισμό τον θυμάμαι πάντα ελλειμματικό.
    Ένα δίφραγκο, δεν περίσσευε''.

    Και για πιο...hardcore:

    Όσοι μένουν ακόμα στη Βουλή είναι εθνικοί προδότες, κινδυνεύει η ζωή τους και θα χυθεί αίμα γιατί και αυτοί δολοφόνοι είναι.’  
    Πες τα ρε μεγάλε, μαζί σου είμαστε! 

    Τέλος ο Θωμάς Παλιούρας, που έπαιζε έναν απ'τους μαθητές, αρκέστηκε και αυτός με τη σειρά του να πει ότι η ταινία τον έχει σημαδέψει, ότι μπορεί να μιλήσει στην καρδιά του ανθρώπου και ότι είναι μια ευκαιρία να δούμε τι μπορεί να κάνει ο λαός από δω και πέρα.

    Στις ερωτήσεις που τέθηκαν ο Θ.Μαραγκός, απάντησε στο γιατί μια ταινία που μίλησε στον κόσμο, ξεχάστηκε και πάμε σε κατήφορο:
     

    ''Δεν ξεχάστηκε, προβαλλόταν στο Κέντρο Κινηματογράφου και στο διαδίκτυο είναι πολύ δημοφιλής, υπάρχουν πολλά αποσπάσματα.
    Στο αν ξεχάστηκε, έχει να κάνει και η τηλεόραση, που επιλέγει αυτή τις ταινίες που θέλει.'' (Σωστότατος!)

    Επιχειρώντας να ρωτήσω και γω κάτι(ευχαριστώ το φίλο μου Μάνο Παντελίδη, δημοσιογράφο στην Ώρα για Σπορ, για τη βοήθεια!) ρώτησα αν και κατά πόσο συνάντησε δυσκολίες κατά τη διάρκεια προβολής.
    Άλλωστε η ταινία μιλάει για πράγματα που μένουν αναπάντητα στο σχολείο και θεωρούνται ακόμα ταμπού, π.χ. η αντίσταση, οι δοσίλογοι, ο κομμουνισμός λίγο μετά τη μεταπολίτευση κ.α.

    Και μου απάντησε:
     

    'H ταινία δεν είχε πρόβλημα, ο κόσμος είχε ταυτιστεί, είχε επαναστατήσει τότε και μόνο κανά δυο κριτικοί είχαν γράψει αντίθετες απόψεις(κλασικά!) και στην τηλεόραση όταν ήταν να προβληθεί, οι παπάδες μάζεψαν 1000 υπογραφές για να μη γίνει η προβολή.'' (ακόμα πιο κλασικά!)

    Επίσης, ανέφερε ότι με το διαδίκτυο και το ψηφιακό video, γίνονται εύκολα ταινίες, φθηνού προϋπολογισμού κάτι που είναι καλό για τη δημιουργία νέων τάσεων.

    Και λίγο πριν φύγουμε όλοι, η μορφάρα ο Τσάκωνας δήλωσε:
     

    ''Να μην αγνοούμε και τον παλιότερο ελληνικό κινηματογράφο, τους ΑυλωνίτηΒέγγο, Σταυρίδη κλπ.
    Και η τηλεόραση είναι κρίμα να προβάλλει μόνο ταινίες του...'συμπεθεριού', τη στιγμή που οι ταινίες του Μαραγκού κατέληγαν και σε δράμα.
    Δεν τις προβάλλει όμως.
    Θέλουν να σε κατατοπίζουν και να σε αποχαυνώνουν.''

    Αυτά, όσα μπόρεσα να κρατήσω (πιάστηκε το χέρι μου λέμε να γράφω! Στυλό να σου πετύχει!)...

    ...και ραντεβού το βράδυ στη Ριβιέρα για προβολή!!!
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Το FilmBoy στη συνέντευξη τύπου για το Μάθε Παιδί Μου Γράμματα Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top