F ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - A SERIOUS MAN - FilmBoy ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - A SERIOUS MAN - FilmBoy
  • Latest News

    ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - A SERIOUS MAN


    Έχουν μια ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ και πάντα εκπλήσσουν με τις ταινίες τους.

    Δε νομίζω ότι με το A Serious Man θα κάνουν νέους οπαδούς αλλά οι πιστοί τους φανς θα τους αγαπήσουν περισσότερο. 

    Ο λόγος για τους αδελφούς Ethan και Joel Coen (Οσκαρατοι με το No Country For Old Men), η νέα κωμωδία των οποίων άρεσε πολύ στο Toronto το Σεπτέμβρη και το εξαργύρωσαν με τη διανομή της Focus Features.

    Οι ίδιοι βέβαια, λένε ότι έφτιαξαν μια πολύ σοβαρή ταινία για το νόημα της ζωής και τη θέση του ανθρώπου στο κόσμο, αλλά όταν οι Coen μιλάνε σοβαρά, ο κόσμος γελάει. 

    Πριν συνεχίσω με το στόρι, πρέπει να υπενθυμίσω ότι τα αδέλφια είναι φανατικοί Εβραίοι.

    Η συγκεκριμένη ταινία μιλάει για Εβραϊκή οικογένεια, έχει Εβραϊκές φιγούρες (οι δυο γκουρου) και κάποιους εβραϊκούς όρους, αλλά ΔΕΝ είναι μόνο για Εβραίους (ουφ...).
    Ίσως όμως κάποια πράγματα να μην γίνουν πλήρως κατανοητά σε εμάς. 

    Ο Λαρρυ (Michael Stuhlbarg) είναι ένας καθηγητής φυσικής σε ένα μικρό πανεπιστήμιο στα προάστια του ’67 και όλα του πάνε στραβά. 

    Η γυναίκα του (Sari Lenning) του ζητά διαζύγιο γιατί καψουρευτηκε κάποιον άλλον, ο άνεργος αδερφός του (Richard Kind) κοιμάται στο καναπέ τους, ο γιος του (Aaron Wolff) έχει προβλήματα συμπεριφοράς και πειθαρχίας στο σχολείο και η κόρη του (Jessica McManus) του βουτάει λεφτά για να κάνει εγχείρηση πλαστικής στη μύτη. 

    Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εκείνον και κανείς δε δίνει σημασία στα δικά του προβλήματα, όπως είναι ένας εισπράκτορας που τον απειλεί με μηνύσεις και ένας γείτονας που σιχαίνεται τους εβραίους.  

    Ο Λαρρυ αναρωτιέται γιατί του συμβαίνουν όλα αυτά αλλά, όπως μας λένε οι ίδιοι οι Coen, δεν είδατε τίποτα ακόμα!

    Ζητά συμβουλές νομικής φύσης αλλά και πνευματικής από δυο ανεκδιήγητους γκουρου , αλλά κανείς δεν του λέει κάτι σημαντικό εκτός από άσχετες παροιμίες.



    Όλα αυτά γίνονται με τρόπο ξεκαρδιστικό, όπως καταλαβαίνεις από το trailer αλλά και από τις πολύ καλές κριτικές που συνοδεύουν το φιλμ.

    Το κλίμα των μεσοδυτικων πολιτειών της Αμερικής στη δεκαετία του 60 απεικονίζεται τέλεια και το μοντάζ (από τους Coen, αφήστε τι όνομα λένε) είναι γρήγορο κι απότομο για κωμωδία αλλά πολύ καλά συγχρονισμένο, όπως διαβάζω. 

    Ο πρωταγωνιστής Michael Stuhlbarg δεν είναι πολύ γνωστός στο σινεμά (αν και τον είδαμε στο Body of Lies και θα τον ξαναδούμε στο Cold Souls) αλλά έχει μια πολύ καλή φήμη στο θέατρο, με δεκάδες παραστάσεις και πολύ καλές ερμηνείες εκεί.  

    Σίγουρα μια ταινία που θα δω, αν και δεν έχω τις απαιτήσεις του O Brother, Where Art Thou? αλλά έχω τη προσδοκία να είναι καλύτερο από το ξεχειλωμένο Burn After Reading.

    Στην Αμερική ξεκίνησε 2 Οκτωβρίου και θα το δούμε από την Odeon στις ελληνικες αιθουσες απο 7 Ιανουαριου 2010.


    Δείτε το trailer.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - A SERIOUS MAN Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top