F Κριτική: Eternals (2021) - FilmBoy Κριτική: Eternals (2021) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Eternals (2021)



    Νομίζω είναι η πρώτη φορά στην 13ετή ιστορία που μια ταινία του MCU έρχεται στις αίθουσες με τόσο μέτριες first-look κριτικές. Επειδή όμως δεν είμαι fanboy και μέσα σε αυτές 25 ταινίες βρήκα ουκ ολίγες όχι απλά μέτριες αλλά και άθλιες, αυτή η αλλαγή μου εξήψε τη περιέργεια.
    Για πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι οι Eternals.

    Οι Eternals λοιπόν, όπως μας συστήνονται αρχικά τουλάχιστον, είναι μια ομάδα πολεμιστών από τον πλανήτη Olympia, ο καθένας με τις δικές του υπερφυσικές δυνάμεις, οι οποίοι στάλθηκαν στη Γη πριν 7000 χρόνια περίπου, από τους Celestials, τους δημιουργούς του σύμπαντος, για να υπερασπιστούν τον πλανήτη έναντι στους θηριόμορφους Deviants.
    Όλο αυτό το διάστημα έζησαν ανάμεσά μας, έχοντας οδηγία να μην ανακατευτούν σε οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη διαμάχη παρά μόνο κατά των Deviants.
    Γύρω στα 1500 μ.Χ., σκοτώνοντας και τον τελευταίο, πίστεψαν ότι η αποστολή τους ολοκληρώθηκε και μέχρι και σήμερα ζούσαν ο καθένας τη ζωή του, περιμένοντας την εντολή να επιστρέψουν στον πλανήτη τους.
    Αντ’ αυτής όμως, η επανεμφάνιση ενός νέου, εξελιγμένου Deviant τους αναγκάζει να ξαναναλάβουν δράση, με την Sersi, μια “Αιώνια” που έχει τη δύναμη να αλλάζει τη σύσταση των αντικειμένων να ξεκινάει την αναζήτηση των υπόλοιπων Eternals που είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη του πλανήτη ώστε να το αντιμετωπίσουν.
    Όπως αποδεικνύεται όμως, αυτή η επανεμφάνιση μόνο τυχαία δεν είναι, με τη νέα τους αποστολή να φέρνει στην επιφάνεια την αληθινή φύση και στόχο τόσο των Eternals και των Deviants, όσο και των Celestials.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Marvel αποπειράται να εισάγει μονομιάς στο MCU μια ολόκληρη super-hero ομάδα, ωστόσο αντίθετα με τους Guardians of the Galaxy που είχαμε να γνωρίσουμε 5 βασικούς ήρωες και δυο τρεις περιφερειακούς, οι Eternals είναι στρογγυλοί δέκα -ζωή να ΄χουν!
    Έχουμε λοιπόν να μάθουμε την 7000 ετών προϊστορία και ιστορία τους ως ομάδα, κάποιες επιπλέον προσωπικές πληροφορίες για τον καθένα ατομικά αλλά και ολόκληρο τον mythos που τους ακολουθεί, και δεν βάζω καν τους δευτεροτρίτους χαρακτήρες. Α, και επειδή είναι και μια super-hero movie, θα πρέπει να υπάρχει και μια κεντρική αποστολή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε δύο!
    Όπως αντιλαμβάνεστε, το υλικό στο οποίο θα πρέπει να εγκλιματιστούμε, στο οποίο παράλληλα πατάει η πλοκή, είναι τεράστιο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σχεδόν 160 λεπτά διάρκειας, τα οποία κατακρίθηκαν από πολλούς λόγω της έλλειψης ρυθμού. Έχουν άδικο;
    Κοιτάζοντάς το κυνικά όχι, το Eternals δεν το λες και roller-coaster συγκινήσεων με την άνισα λίγη δράση σίγουρα να κλωτσάει. Όμως ο στόχος επιτυγχάνεται, παρακολουθούμε ένα ολοκληρωμένο και χορταστικό θέαμα, γνωρίζουμε όσα πρέπει να γνωρίσουμε χωρίς να μπορούμε πραγματικά να γκρινιάξουμε για πλατειασμούς, ενώ η αναπάντεχη εξέλιξη της πλοκής αποτελεί σίγουρα ένα αναπάντεχο συν.

    Προφανώς δεν μπορώ να αναφερθώ σε αυτή την εξέλιξη, όμως αυτό που δεν μπορώ να μην κάνω είναι μην αναφέρω τη τολμηρή (για επίπεδο MCU) επιλογή του σεναρίου να μην έχουμε κάποιον ξεκάθαρο villain.
    Ναι, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να σκοτώσουν τους ήρωές μας και εκείνοι που αντίστοιχα οι ήρωες προσπαθούν να σταματήσουν, όμως δεν έχουμε μια ηθικά ξεκάθαρη κατάσταση με καλούς και τους κακούς.
    Αυτό από τη μία θα ξενίσει και πάλι τα fanboys που θέλουν έναν κλασσικό κακό που θέλει να καταστρέψει το κόσμο, όμως το λίγο πιο ανοιχτόμυαλο κοινό θα ενθουσιαστεί που μέχρι τέλους να αμφιταλαντεύεται αν υποστηρίζει το λάθος στρατόπεδο.

    Ώρα όμως να περάσω και στα δυσάρεστα με σημαντικότερο αυτούς καθ΄ αυτούς τους ήρωες καθώς και τους ηθοποιούς που τους υποδύονται.
    Στο Eternals βλέπουμε μια περίπτωση του “η κότα έκανα το αυγό ή το αυγό τη κότα”. Κανένας από τους δέκα βασικούς νέους ήρωες δεν έχει αυτό το κάτι που να τον κάνει ενδιαφέρον.
    Παρότι υπάρχει η ηγέτιδα, ο παντοδύναμος, ο ατίθασος, ο αστείος, η πολεμίστρια κτλ, όλοι τους είναι φλατ, και πολύ αμφιβάλλω αν η φιγούρα κάποιου τους στολίσει ποτέ κάποιο εφηβικό δωμάτιο.
    Παράλληλα, παρότι το ensemble απαρτίζεται από αξιόλογους (Gemma Chan, Kumail Nanjiani, Brian Tyree Henry, Barry Keoghan) έως και superstar (Salma Hayek, Angelina Jolie) ηθοποιούς, οι ερμηνείες τους κυμαίνονται από απογοητευτικές μέχρι απλά ικανοποιητικές.
    Ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι γενικευμένη, δυσκολεύομαι να συμπεράνω αν οι κακές ερμηνείες έκαναν φλατ τους ήρωες ή το αντίθετο.

    Το σίγουρο είναι πως αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να διορθωθεί στο σετ, με την οσκαρούχα Chloé Zhao (Nomadland) να μοιάζει πνιγμένη.
    Χωρίς τη βοήθεια του μόνιμου συνεργάτη της Joshua James Richards στη φωτογραφία, το Eternals δεν έχει δυστυχώς ίχνος από τη νατουραλιστική ομορφιά που πλημμύριζε τις προηγούμενες ταινίες της.
    Είναι γνωστό πως η Marvel “στραγγαλίζει” τους σκηνοθέτες του MCU δίνοντάς τους ελάχιστες δημιουργικές ελευθερίες, αλλά από μια σκηνοθέτιδα που μόνο καλά λόγια είχε μέχρι στιγμής για αυτή της τη συνεργασία, περιμέναμε πως θα δούμε μια ταινία που το άγγιγμά της θα ήταν τουλάχιστον εμφανές, όμως αυτό δεν συμβαίνει.

    Το Eternals έχει τα προβλήματά του και μπορεί να μην είναι η καλύτερη ταινία του MCU όμως είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες. Χάνει στο στόχο του σε αρκετούς νευραλγικούς τομείς του genre κάτι που θα δυσαρεστήσει τα fanboys όμως αναλογιζόμενοι την έκταση του υλικού που έπρεπε να καλύψει, κάνει πολύ καλή δουλειά, ενώ σεναριακά βουτάει σε γκρίζα νερά και βγάζει θησαυρό.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Eternals (2021) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top