F Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός - Encanto (2021) - FilmBoy Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός - Encanto (2021) - FilmBoy
  • Latest News

    Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός - Encanto (2021)


    H νέα φαντασµαγορία της Disney µάς ταξιδεύει στην πολύχρωµη Κολοµβία, για να γνωριστούµε µε τη χαρισµατική και αξέχαστη οικογένεια των Μαδριγάλ. Με 
    πρωταγωνίστρια µια όχι και τόσο προικισµένη Μαδριγάλ, την κατά τα άλλα απίθανη Μιραµπέλ, η διασκεδαστική ταινία κινουµένων σχεδίων µιλάει για τη µοναδικότητα του καθενός από εµάς. Οι δηµιουργοί των πολυαγαπηµένων animation «Βαϊάνα» και «Ζωούπολη» ενώνουν τις δυνάµεις τους µε τον Lin-Manuel Miranda (Βαϊάνα), που υπογράφει τα τραγούδια της ταινίας και παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό, µαγικό θέαµα για όλη την οικογένεια.

    Σύνοψη:
    Μια ευτυχισµένη, ασυνήθιστη οικογένεια, η οικογένεια των Μαδριγάλ, ζει κρυµµένη στα βουνά της Κολοµβίας, σε ένα µαγικό σπίτι, σε µια πόλη γεµάτη ζωή, σε ένα φανταστικό µέρος που λέγεται Ενκάντο. Η µαγεία του Ενκάντο έχει ως αποτέλεσµα όλα τα παιδιά στην οικογένεια να είναι ευλογηµένα, το καθένα µε ένα µοναδικό µαγικό χάρισµα. Όλα, εκτός από ένα, την Μιραµπέλ. Όταν η Μιραµπέλ ανακαλύψει ότι η µαγεία κινδυνεύει, αποφασίζει πως µπορεί εκείνη να είναι η µοναδική ελπίδα σωτηρίας.

    ∆ιάρκεια: 99’

    Πριν ακόµα αποφασιστεί ποιο θα είναι το σκηνικό, πριν ακόµα ζωντανέψει έστω και ένας χαρακτήρας στη φαντασία των δηµιουργών, η οµάδα της Disney πίσω από το Ενκάντο, ήξερε ποιος θα ήταν ο πυρήνας της ταινίας: η οικογένεια και οι περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις. «Θέλαµε να πούµε µια ιστορία σε σχέση µε µία µεγάλη οικογένεια» λέει ο σκηνοθέτης Byron Howard (Zootopia, Tangled). «Θέλαµε να τιµήσουµε και να κατανοήσουµε τις δυναµικές των µεγάλων οικογενειών. Πόσο καλά ξέρουµε τις οικογένειές µας; Πόσο καλά µας ξέρουν οι συγγενείς µας;».
    Ο συν-σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος Jared Bush (Zootopia, Moana) προσθέτει: «Είναι µια ιστορία για το πώς οι άνθρωποι που είναι κοντά µας, ειδικά οι συγγενείς, δεν µας ξέρουν ή δεν µας καταλαβαίνουν. Αντίστοιχα, δεν αποκαλύπτουµε τα συναισθήµατά µας σε αυτούς που αγαπάµε για πολλούς λόγους. Η ιστορία µάς δείχνει πώς ένα µέλος της οικογένειας, η Μιραµπέλ, που νιώθει απαρατήρητη, µαθαίνει να παρατηρεί η ίδια την οικογένειά της και εν τέλει τον ίδιο της τον εαυτό».
    Η ταινία «Ενκάντο: µια πόλη µαγική» διηγείται την ιστορία µιας απίθανης οικογένειας, των Μαδριγάλ, που ζουν κρυµµένοι στα βουνά της Κολοµβίας, σε ένα µαγικό σπίτι, σε µια πολύβουη πόλη, σε ένα µαγεµένο µέρος που λέγεται Ενκάντο. Η µαγεία του Ενκάντο έχει ευλογήσει κάθε παιδί της οικογένειας µε ένα µοναδικό χάρισµα, από υπερδύναµη µέχρι θεραπευτικές ικανότητες, µε εξαίρεση ένα παιδί, την Μιραµπέλ. Αλλά όταν ανακαλύψει ότι η µαγεία που περιτυλίγει το Ενκάντο απειλείται, η Μιραµπέλ αποφασίζει ότι εκείνη, η µοναδική φυσιολογική Μαδριγάλ, µάλλον είναι η τελευταία ελπίδα της οικογένειας.
    Σύµφωνα µε τον Howard, κάθε παιδί της οικογένειας Μαδριγάλ δέχεται το χάρισµά του σε µια ειδική τελετή. «Όταν ένα παιδί γίνει 5 χρονών», λέει, «µια πόρτα στο σπίτι τους ανοίγει και οδηγεί σε έναν µαγεµένο κόσµο. Η πόρτα αποκαλύπτει το µαγικό χάρισµα και τον ρόλο τους στην οικογένεια και πώς θα υπηρετήσουν την κοινότητα»

    Η µεσαία αδελφή της Μιραµπέλ, η Λουίσα, για παράδειγµα, είναι δυνατή, ο βράχος της οικογένειας στην υπηρεσία των άλλων, όταν χρειάζεται να µεταφέρουν τα κοπάδια τους, ένα ολόκληρο κτίριο ή να αλλάξουν την πορεία ενός ποταµιού. Η Ισαµπέλα, η µεγαλύτερη αδελφή της Μιραµπέλ, είναι το χρυσό κορίτσι της οικογένειας, η τέλεια κόρη που κάνει τα φυτά να µεγαλώνουν και τα λουλούδια να ανθίζουν σε κάθε της βήµα. Η χάρη και η οµορφιά της Ισαµπέλα µαγεύουν τους πάντες, µε εξαίρεση την Μιραµπέλ, που προσπαθεί να σταθεί επάξια δίπλα της. «Η Μιραµπέλ είναι µία από εµάς» λέει ο Bush. «Είναι το µοναδικό κανονικό µέλος της οικογένειας, ανάµεσα σε εκπληκτικούς και µαγικούς ανθρώπους. Πολλοί από εµάς νιώθουµε ότι περιτριγυριζόµαστε από σούπερ-σταρς, µπορεί να ντρεπόµαστε ή να αισθανόµαστε σκάρτοι. ∆εν έχει σηµασία ποιος είσαι ή τι έχεις καταφέρει, υπάρχει πάντα κάποιος που τα καταφέρνει καλύτερα. Η Μιραµπέλ είναι ένας οικείος σε όλους µας χαρακτήρας». Για χρόνια, η Μιραµπέλ χαµογελάει και αποδέχεται ότι για κάποιον λόγο, στα πέµπτα της γενέθλια, δεν της χαρίστηκε κάποια µαγική δύναµη. Η συν-σκηνοθέτιδα και συν-σεναριογράφος Charise Castro Smith λέει: «Η Μιραµπέλ θέλει να ευχαριστεί τους πάντες, τους αποζηµιώνει για το γεγονός ότι δεν έχει κάποιο χάρισµα. Υποτίθεται ότι έχει συµφιλιωθεί µε τη δυναµική της οικογένειάς της, αλλά κατά βάθος, δεν είναι συµφιλιωµένη. Θέλει να κάνει την αλλαγή. Το ταξίδι της είναι να αναγνωρίσει την αξία που έχει το ένστικτό της και να βρει τη θέση της στην οικογένεια».
    Τα µαγικά χαρίσµατα των χαρακτήρων έχουν κάτι το ρεαλιστικό. «Ο σκοπός µας ήταν αυτοί οι χαρακτήρες να είναι εξίσου ενδιαφέροντες ακόµα και αν λέγαµε µια ιστορία για µια οικογένεια χωρίς χαρίσµατα. Θέλαµε να δείξουµε οικογενειακά αρχέτυπα είτε είναι το τέλειο παιδί, είτε ο βράχος της οικογένειας, είτε το µαύρο πρόβατο. Εµείς προσθέσαµε λίγη µαγεία» λέει ο Bush.

    ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
    Με φόντο την Κολοµβία, η ταινία ασπάζεται τη διαφορετικότητα, την κουλτούρα, τον λαό και φυσικά τη µουσική της χώρας. Η Λατινική Αµερική είναι ένας συνδυασµός αυτοχθόνων και αφρικανικής και ευρωπαϊκής κληρονοµιάς. Η Κολοµβία είναι το σταυροδρόµι της Λατινικής Αµερικής κι αυτό αποτυπώνεται στην οικογένεια των Μαδριγάλ.
    Οι δηµιουργοί της ταινίας ταξίδεψαν στην Κολοµβία το 2018 για να εξερευνήσουν τη χώρα. Ήρθαν σε επαφή µε ειδικούς στον κολοµβιανό πολιτισµό, την ανθρωπολογία, τη λαϊκή ενδυµασία, τη βοτανολογία, τη γλώσσα και την αρχιτεκτονική της χώρας.
    Το χωριό όπου ζουν οι Μαδριγάλ έχει εµπνευστεί από πραγµατική περιοχή της Κολοµβίας, την λεγόµενη περιοχή του καφέ (Eje Cafetero). Η περιοχή φηµίζεται για τους πιο ψηλούς φοίνικες του κόσµου, που ζουν για εκατοντάδες χρόνια. Είναι τεράστιοι και εµβληµατικοί.
    Η ταινία εµπνέεται από το στοιχείο του µαγικού ρεαλισµού, που είναι το σήµα κατατεθέν του Κολοµβιανού συγγραφέα Gabriel Garcia Marquez. Έτσι, στην ταινία κάνει την εµφάνισή του το µοτίβο της πεταλούδας που είναι, άλλωστε, άµεσα συνδεδεµένο µε την κουλτούρα της Κολοµβίας.


    Σενάριο: Jared Bush, Charise Castro
    Σκηνοθεσία: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith
    Ακούγονται: María Cecilia Botero, Angie Cepeda, Wilmer Valderrama, Stephanie Beatriz, Diane Guerrero, Jessica Darrow, Carolina Gaitán, Mauro Castillo, Adassa, Rhenzy Feliz, RaviCabot-Conyers, John Leguizamo
    Στην ελληνική µεταγλώττιση ακούγονται: Έλενα ∆ελακούρα, Κωνσταντίνα Κορδούλη, Νίνα Μαζάνη, Θάνος Λέκκας, Μαρία Κοσµάτου, Αποστόλης Ψυχράµης, Βίνα Παπαδοπούλου, Ερασµία Μαρκίδη, Κωνσταντίνος Ρεπάνης


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός - Encanto (2021) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top