F Κριτική: Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη - My Salinger Year (2020) - FilmBoy Κριτική: Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη - My Salinger Year (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη - My Salinger Year (2020)



    Πριν μια δεκαετία, το Monsieur Lazhar του έδωσε την ευκαιρία να περάσει τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ και να δοκιμάσει την τύχη του στο γυαλιστερό Hollywood.
    Παρότι καμία από τις επόμενες ταινίες του δεν ήταν κακές, o Philippe Falardeau μοιάζει στάσιμος, αδύναμος να κάνει το κάτι παραπάνω, έστω να “ισοφαρίσει” τον Lazhar.
    Τέσσερα χρόνια μετά το The Bleeder, μας παρουσιάζει το νέο του πόνημα, My Salinger Year.

    1995. Η Joanna είναι μια νεαρή κοπέλα από ένα προάστιο της Νέας Υόρκης. 
    Είναι τελειόφοιτη στην Αγγλική λογοτεχνία όμως το όνειρό της δεν είναι να γίνει δασκάλα αλλά συγγραφέας και ποιήτρια.
    Όταν επισκέπτεται για λίγες ημέρες μια φίλη της στη πόλη, αποφασίζει να δοκιμάσει να το πραγματοποιήσει, βάζει στον πάγο τις σπουδές της, αφήνει πίσω τον φίλο της και πιάνει δουλειά στο γραφείο της θρυλικής αλλά και διαβόητης για την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά της, ατζέντιδας λογοτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο J.D. Salinger.
    Πιστεύει πως αυτή θα είναι μια καλή αρχή για την καριέρα της, όμως δεν αργεί να συνειδητοποιήσει πως είναι μια απλή γραμματέας και μάλιστα με πολύ, με πάρα πολύ και καθόλου δημιουργική δουλειά.
    Το πόσο θα αντέξει, μας το αποκαλύπτει ο τίτλος, μένει να δούμε τί θα ζήσει μέσα σε αυτόν τον χρόνο…

    Η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Joanna Rakoff και πρέπει εξ αρχής να ξεκαθαρίσω ότι αν απλά δείτε το trailer και διαβάσετε τον τίτλο, την έχετε ήδη τυπικά δει ολόκληρη, έστω και σε τίτλους.
    Το My Salinger Year θεματικά δυστυχώς δεν κρύβει κανέναν άσσο στο μανίκι, κάνοντας αυτό ακριβώς που υπόσχεται, χρονογραφώντας τα πρώτα βήματα μια έξυπνης και ταλαντούχας νεαρής κοπέλας στη λογοτεχνική βιομηχανία.



    Μπορεί σε συνταρακτικά συμβάντα η ταινία να είναι φτωχή, για να μην πω πως δεν υπάρχουν καν τέτοια, όμως ο Falardeau ξέρει ακριβώς πως να ξεδιπλώσει την ιστορία της Joanna, την ιστορία μιας κοπέλας εγκλωβισμένης μεταξύ της δημιουργικής, της ρομαντικής και της εμπορικής πλευράς της λογοτεχνίας.
    Το πολύ ωραίο σενάριο μας βάζει κυριολεκτικά στα παπούτσια της και χωρίς ίχνος exposition, μας ενηλικιώνει μαζί της, μας περνάει από την περίοδο της πρώτης νιότης, του ρομαντισμού και των ονείρων, στη πραγματικότητα του εμπορίου, της απομυθοποίησης και των χαμένων ερώτων.

    Μια αμφιλεγόμενη ιδιαιτερότητα του My Salinger Year είναι το γεγονός πως η ιστορία μοιάζει να καταπιάνεται αποκλειστικά και μόνο με ένα άτυπα δεύτερο κεφάλαιο μιας βιογραφίας, αγνοώντας τελείως το πρώτο (αλλά και τα επόμενα) με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ουσιαστικά τίποτα για την προσωπικότητα της Joanna, κάτι που δυσκολεύει την ενσυναίσθηση.

    Πλημμυρισμένη με παλ χρώματα και μια γενικότερη αισθητική που θυμίζει περισσότερο τη δεκαετία του ’50 παρά του ’90, η σκηνοθεσία του Falardeau μπορεί να είναι κάπως αναχρονιστική όμως πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο της, βάζοντας μας στη καρδιά της ιστορίας, με την πολύ καλή φωτογραφία και μουσική να βοηθούν.

    Η ταλαντούχα Margaret Qualley (IO) παρότι είναι άκρως ικανοποιητική στον πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν μπορώ να πω πως εντυπωσιάζει, με την Sigourney Weaver (A Monster Calls) να κλέβει την παράσταση σε έναν ρόλο που περιμέναμε να θυμίζει κάτι σε Cruella αλλά για το δικό του καλό είναι πολύ πιο low-key και η ηθοποιός τον απογειώνει.

    Το My Salinger Year θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ολοκληρωμένο έχοντας περισσότερο backstory, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο δυναμικό, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο μοντέρνο… πολλά θα μπορούσε που ενώ ο θεατής παρακολουθεί την ταινία νοιώθει πως θα λειτουργούσαν ευεργετικά, όμως δεν μπορώ να αρνηθώ πως η ταινία “λειτουργεί”.
    Μπορεί να μην ενθουσιάζει, να μην προκαλεί, να μην ρισκάρει αλλά αυτή η μικρή ιστορία είναι τόσο γοητευτική και κρύβει έναν τόσο σκληρό αλλά και ταυτόχρονα γλυκό ρεαλισμό, που αρκεί. 
    Μια αξιοπρεπέστατη επιλογή για θερινό.

    Αλέξανδρος Κυριαζής


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη - My Salinger Year (2020) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top