F Κριτική: Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι - The New Mutants (2020) - FilmBoy Κριτική: Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι - The New Mutants (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι - The New Mutants (2020)



    Πριν περίπου δυόμιση χρόνια, ο Josh Boone (The Fault in Our Stars) παρέδωσε στους παραγωγούς της τότε Fox το πρώτο cut του The New Mutants, μιας “μικρής” stand-alone ταινία του X-Men franchise που είχε την ιδιαιτερότητα να εμπεριέχει το στοιχείο του horror. 
    Τα δημοσιεύματα έλεγαν πως οι πρώτες αντιδράσεις από τα test screenings ήταν ανάλογα ενθουσιώδεις με εκείνες του Deadpool, κάτι που έπεισε την Fox να δεχτεί το αρχικό αίτημα του σκηνοθέτη και να του επιτρέψει να προχωρήσει σε reshoots ώστε να τονίσει τον τρόμο.

    Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με την εταιρία να αλλάζει συνέχεια απόψεις για το τι ακριβώς θα επέτρεπε στον Boone να κάνει και πόσο εκτεταμένα θα ήταν τα reshoots, ήρθε και η εξαγορά από την Disney που έβαλε όλα τα projects της εταιρίας στον πάγο, έσκασε και ο κορωνοϊός, και φτάσαμε στο φθινόπωρο του 2020, με το όποιο hype υπήρχε τότε να έχει γυρίσει μπούμερανγκ, τη ταινία να παραμένει τελικά χωρίς καμία αλλαγή, και τις αίθουσες να είναι ακόμα... μισάνοιχτες, για να δούμε επιτέλους τι είναι αυτό το The New Mutants.

    Η 16χρονη Dani (Blu Hunt) ξυπνάει μέσα στη νύχτα από τον πατέρα της που την τραβάει από το κρεβάτι της για να την σώσει από έναν καταστροφικό τυφώνα (;) που πλήττει τον καταβολισμό τους. 
    Η κοπέλα είναι η μόνη που βγαίνει ζωντανή και σα να μην έφτανε αυτό, ξυπνάει σε μια μυστηριώδη κλινική. 
    Όπως μαθαίνει από την γιατρό Reyes (Alice Braga, The Shack), αυτή είναι μια κλινική για νέους μεταλλαγμένους, που τους βοηθάει να διαχειριστούν τις δυνάμεις τους ώστε να μην είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Εκεί γνωρίζει τέσσερις συνομήλικούς της, την Rahne (Maisie Williams, Mary Shelley) που μπορεί να μεταμορφωθεί σε λύκο, τον Sam (Charlie Heaton, Marrowbone) που εκτοξεύει τον εαυτό του σαν πύραυλο, τον Roberto (Henry Zaga) που αυταναφλέγεται και την Iliana (Anya Taylor-Joy, Emma), μια ικανότατη δολοφόνο που τηλεμεταφέρεται (σ.σ και αδερφή του Colossus, σύμφωνα με τα κόμικς). 
    Οι σχέσεις δεν είναι ιδιαίτερα αρμονικές με όλους, όμως πιστεύοντας πως βρίσκονται εκεί ώστε στη συνέχεια να ενταχθούν στους X-Men, παραμένουν υπακούοντας την Reyes.
    Ο ερχομός της Dani όμως, οι δυνάμεις της οποίας δεν είναι ακόμα γνωστές, συμπίπτει με την εμφάνιση περίεργων και τρομακτικών φαινομένων που οδηγούν στην αποκάλυψη της αλήθειας.



    Όταν παραγωγοί, συντελεστές και μαρκετίστες πλάσαραν το The New Mutants ως το πρώτο X-Men τρόμου, ξέχασαν μια μικρή λεπτομέρεια… ότι μιλούσαν για εφηβικό τρόμο! 
    Με εξαίρεση τα πολύ καλά (αλλά λίγα) εφέ και το -σχετικά- δυνατό cast, όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της ταινίας “βρωμάνε” παραγωγή του CW
    Σαχλοί διάλογοι με δόσεις σαπουνόσκονης, πλοκή γεμάτη τρύπες, μετριότατες ερμηνείες από ολόκληρο το cast και με λιγοστές “τρομακτικές” σκηνές που είναι αδύνατο να τρομάξουν οποιονδήποτε άνω των 12, το The New Mutants θα λειτουργούσε σίγουρα καλύτερα ως πρώτη σεζόν τηλεοπτικής σειράς.

    Εκτός όμως των προαναφερόμενων προβλημάτων που θα ίσως μπορούσαμε να τα δεχτούμε και να τα ανεχτούμε αν η ταινία είχε την ταμπέλα της teen movie που της αναλογεί, έχει ένα επιπλέον πρόβλημα που δεν χωνεύεται με τίποτα και αυτό είναι το μοντάζ. 
    Μπορεί ο Boone να μην είναι κάποιος έμπειρος σκηνοθέτης, είναι μόλις η 3η του ταινία άλλωστε, αλλά αυτό το αίσχος με τις ατάκτως ερριμμένες σκηνές δεξιά κι αριστερά, χωρίς καμία συνέχεια και λογική, χωρίς κανένα ρυθμό, και ενώ είχε 2 ολόκληρα χρόνια να το διορθώσει, δεν συγχωρείται.

    Το The New Mutants δεν είναι απλά μια super-hero ταινία αποκλειστικά για εφήβους, είναι μια πολύ μέτρια super-hero ταινία ακόμα και για εφήβους. 
    Με τον σκηνοθέτη να δηλώνει με περηφάνια πως η ταινία που είδαμε είναι το δικό του αρχικό cut, είναι από τις ελάχιστες φορές που μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως η 20th θα έπρεπε να επέμβει για να σώσει… οτιδήποτε αν σώζεται. 
    Προτείνεται μόνο σε γυμνασιόπαιδα που θέλουν μια ταινία για να γεμίσουν το χρόνο τους μεταξύ Riverdale και Supernatural, οι λοιποί μακριά.

    Στους κινηματογράφους από 3 Σεπτεμβρίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Οι Νέοι Μεταλλαγμένοι - The New Mutants (2020) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top