F Κριτική: Ο Πόλεμος των Άστρων: Σκαϊγουόκερ, Η Άνοδος - Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019) - FilmBoy Κριτική: Ο Πόλεμος των Άστρων: Σκαϊγουόκερ, Η Άνοδος - Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019) - FilmBoy
 • Latest News

  Κριτική: Ο Πόλεμος των Άστρων: Σκαϊγουόκερ, Η Άνοδος - Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)  Το Επεισόδιο 9 σηματοδοτεί το τέλος ενός από τα μεγαλύτερα saga στην ιστορία του κινηματογράφου. 
  Σε πολιτισμικά φαινόμενα τέτοιου βεληνεκούς, των οποίων η ιστορία  πάει κυριολεκτικά δεκαετίες πίσω, καθίσταται υπερβολικά δύσκολη η πλήρης ευθυγράμμιση όλων των στοιχείων για ένα απόλυτα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. 
  Και με τον J. J. Abrams να κρατάει τα ηνία, δεν ήμουν σίγουρος τι θα ήταν αυτό. 
  Οι απόψεις γύρω από την ταινία είναι μικτές. 
  Προσωπικά, θεωρώ πως το Επεισόδιο 9 αποτελεί ικανοποιητικό επίλογο, αυτό όμως, το γράφω επιφυλακτικά.

  Το Επεισόδιο 9 περιβάλλεται από μια πληθώρα διακειμενικών αναφορών στις προηγούμενες ταινίες, όχι όμως πάντοτε ως φόρο τιμής ή ως απαραίτητο στοιχείο για την εξέλιξη της ιστορίας. 
  Βλέπουμε συχνά την έλλειψη μιας πραγματικής διηγηματικής κατάληξης προς μια έντονα φορτισμένη συναισθηματική σκηνή, αφού το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με την εμφάνιση είτε ενός γνωστού μας χαρακτήρα, είτε μιας γνωστής μας μουσικής μελωδίας, κτλ. 

  Αυτό, φυσικά, είναι και ένα στοιχείο το οποίο θα ικανοποιήσει αναρίθμητους φαν, αφού με τον τρόπο αυτό η νέα ταινία κρατάει ζωντανούς τους συνδέσμους με τις παλαιότερες, και είναι λογικό πως θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε τέτοιες περιπτώσεις. 
  Εντούτοις, στο πρώτο μέρος της ταινίας οι αναφορές ήταν βιαστικές και χωρίς σημαντικό περιεχόμενο, μοιάζοντας να αναζητούν από το κοινό τους εύκολο ενθουσιασμό. 
  Για μένα αυτό αποτελεί μια εύκολη μέθοδο που δεν έχει θέση σε αυτή την ταινία.


  Κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο τον ενθουσιασμό από το κοινό του, ο Abrams δεν φαίνεται να ξεφεύγει ιδιαίτερα από τα πιο ασφαλή διηγηματικά μοτίβα, και η ιστορία υφίσταται μερικές φορές λίγο αναμενόμενη. 
  Μπορούσες να καταλάβεις, ωσάν να χρησιμοποιούσες την Δύναμη, πως θα εξελιχθούν κάποιες καταστάσεις αρκετά εύκολα. 
  Και αυτό μάλιστα σε κρίσιμα σημεία της ταινίας.

  Αυτό που όντως καταφέρνει ο Abrams, είναι να δημιουργήσει την απαραίτητη ατμόσφαιρα για να τιμήσει αυτό το Franchise αλλά και τους φαν του. 
  Η συνεκτική ενέργεια της Δύναμης βγαίνει από την οθόνη και διαπερνά όλους τους θεατές στην αίθουσα, κάνοντας τους να νιώθουν πως μοιράζονται αυτή την εμπειρία. 
  Χαρακτηριστικά, σε ένα από τα τελευταία μέρη της ταινίας, ο ηρωισμός κάποιων προσώπων μέσα στα πλαίσια του ολικού φαινομένου του Star Wars προκαλεί στην αίθουσα μια σχεδόν πανηγυρική ατμόσφαιρα.  
  Κερασάκι στην τούρτα έρχεται να προσθέσει η μουσική, όπου τα θρυλικά leitmotifs του John Williams σε κρατούν στην ιδανική ψυχική κατάσταση (όταν αυτά χρησιμοποιούνται σωστά).

  Το έργο του Επεισοδίου 9 σίγουρα δεν είναι εύκολο και η πίεση μεγάλη. 
  Η πίστη και ο σεβασμός στο προηγούμενο υλικό, ενώ ταυτόχρονα η ανάγκη για δημιουργικότητα, και ας μην ξεχνάμε και την ικανοποίηση των φαν, μοιάζουν σχεδόν αδύνατα να συνυπάρξουν. 
  Η επιτυχία στην ισορρόπηση όλων αυτών προκαλεί αναμφίβολα εφιάλτες στον κάθε σκηνοθέτη, και ο Abrams κερδίζει, κατά την άποψη μου, κάποιο σεβασμό με το αποτέλεσμα του. 
  Η άρνηση του όμως να ξεφύγει από το δικό του, λίγο αναμενόμενο στυλ, προκαλεί κάποια ζημία στην ταινία χωρίς να υπάρχει λόγος.

  Στους κινηματογράφους από 19 Δεκεμβρίου.

  Αντριάν Σαλτέ.
  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Κριτική: Ο Πόλεμος των Άστρων: Σκαϊγουόκερ, Η Άνοδος - Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top