F Η τελετή Έναρξης για το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους - FilmBoy Η τελετή Έναρξης για το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους - FilmBoy
 • Latest News

  Η τελετή Έναρξης για το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους


  Στον κατάμεστο «Απόλλωνα», στον Πύργο, την καρδιά του Φεστιβάλ Ολυμπίας, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η έναρξη του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του μόνου φεστιβάλ της Ελλάδας στο οποίο πρωταγωνιστούν παιδιά και νέοι μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες. 
  Ένα φεστιβάλ, που, όπως τόνισε ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρης Σπύρου, προσεγγίζει τα πιο συνταρακτικά γεγονότα των ημερών μας μέσα από τα ευαίσθητα μάτια των παιδιών.

  Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος καλωσόρισε τους νεαρούς θεατές: 
  «Είστε τα μάτια μας, η ψυχή μας, ο φάρος αυτής της πόλης στην ευλογημένη Ολυμπιακή γη». 
  Και μίλησε με θέρμη για τους τρεις πρωτεργάτες του Φεστιβάλ, τον Δημήτρη Σπύρου, το Νίκο Θεοδοσίου και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο, «τους οποίους, πριν δύο δεκαετίες, κάποιοι θεώρησαν ονειροπαρμένους, αλλά  εκείνοι κατάφεραν και έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα».

  Τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο Δημήτρης  Σπύρου, «θα δούμε πόλεις του κόσμου όπως μόνο ο κινηματογράφος μπορεί να δείξει, θα δούμε γλώσσες και παραδοσιακά επαγγέλματα να εξαφανίζονται, ανθρώπους να αγωνίζονται, και παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. 
  Σαν ένα προσχέδιο του μέλλοντος που ονειρευόμαστε…». 
  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως «ένα απέραντο σχολείο μη τυπικής γνώσης που όμως συνεργάζεται με το επίσημο σχολείο». 
  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που και φέτος την τελετή έναρξης παρουσίασαν δύο εκπαιδευτικοί από τον Πύργο, η Γκόλφυ Γαβριλιάδη και η Εύη Αναστοπούλου
  «Το φεστιβάλ Ολυμπίας άλλωστε, εκτός από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του, είναι ένα πρωτίστως παιδαγωγικό γεγονός και αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την βοήθεια των παιδαγωγών».


  Ο Δημήτρης Σπύρου καλωσόρισε θερμά τους θεατές και τους δεκάδες προσκεκλημένους του Φεστιβάλ απ’ όλον τον κόσμο -ανάμεσά τους και το συνθέτη Νίκο Κυπουργό, τον άνθρωπο που χάρισε στο Φεστιβάλ τη μουσική που έγινε το σήμα κατατεθέν του, «μια μουσική που πριν από 22 χρόνια προσέφερε αφιλοκερδώς στο φεστιβάλ», αλλά και τον Κώστα Φέρρη, το φετινό τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης, ο οποίος εκτός από καταξιωμένος σκηνοθέτης είναι και ένας σημαντικός δάσκαλος ο οποίος τις ερχόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει 5 σεμινάρια για τα παιδιά. 
  «Το μόνο που με νοιάζει είναι να προλάβω να μεταδώσω στους νέους αυτά που ξέρω», είπε ο Κ.Φέρρης
  «Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ», είπε, προσθέτοντας πως «το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι ο, τι σοβαρότερο γίνεται ατή τη στιγμή στα κινηματογραφικά πράγματα, σε αυτόν τον τόπο».

  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής υπογράμμισε την σημασία που δίνει το φεστιβάλ στην προσπάθεια ανάπτυξης της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, «κάτι που γνωρίζουν καλά άνθρωποι όπως ο Κώστας Φέρρης, μέλος σήμερα του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 
  Τα παιδιά θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους στην μεγάλη οθόνη, θέλουν να απεικονίζεται η ηλικία τους και τα δικά τους προβλήματα». 
  Ο Δ.Σπύρου αναφέρθηκε επίσης στο 2ο Olympia Creative Ideas Pitching Lab (θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6/12) το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε 11 νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για την δημιουργία νεανικών και παιδικών ταινιών.
  Τις επόμενες μέρες, εκτός από εκατοντάδες παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, στον Πύργο θα βρεθούν 100 έφηβοι από άλλες χώρες του κόσμου.

  Παίρνοντας τον λόγο, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και τουρισμού Νίκος Κοροβέσης είπε πως αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, το Φεστιβάλ Ολυμπίας ήταν ο πρώτος φορέας με εκπροσώπους του οποίου συναντήθηκε. 
  «Αν είχα την οποιαδήποτε αμφιβολία για το κατά πόσον αξίζει τον κόπο η Περιφέρεια να χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ, αυτή εξαφανίστηκε –αρκεί να μπει κανείς σε αυτήν την αίθουσα για να πειστεί», είπε χαρακτηριστικά. 
  «Θα είμαστε δίπλα σας στην πράξη».


  Ο οργανωτικός υπεύθυνος  και πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Φεστιβάλ Ολυμπίας» Χρήστος Κωνσταντόπουλος χαιρέτησε με τη σειρά του το κοινό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον μαθητικό διαγωνισμό «Το φύλο σε πρώτο πλάνο», μια συνδιοργάνωση  του Φεστιβάλ με  τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. 
  «Είναι ένας διαγωνισμός που καθιερώνεται σε ετήσια βάση με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων που σχετίζονται με το φύλο», υπογράμμισε ο κ.Κωνσταντόπουλος, πριν προχωρήσει στην απονομή των βραβείων. 
  «Θέλουμε να κάνουμε τέτοια πιλοτικά προγράμματα –ιδιαίτερα εν όψει της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας που θα στεγαστεί στον ΑΣΟ».

  Ακολούθησε η παρουσίαση των κριτικών επιτροπών, αλλά και των κριτικών επιτροπών των παιδιών (φέτος θα συμμετάσχουν 41 παιδιά).
  Η βραδιά έκλεισε με το νέο αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και πρόεδρο του  Φεστιβάλ Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της 22ης διοργάνωσης. 
  Μιλώντας με θέρμη για το Φεστιβάλ, ο κύριος Γιαννόπουλος το χαρακτήρισε «ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός το οποίο πλέον συγκαταλέγεται σε ένα από τα κορυφαία του είδους του στον κόσμο. 
  Ξεκίνησε με πενιχρά μέσα αλλά χάρη στο όραμα και τον προσωπικό αγώνα του Δημήτρη Σπύρου, του πατέρα του φεστιβάλ, και των στενών συνεργατών του, εκτοξεύτηκε. 
  Το ζητούμενο είναι ένα: ο θεσμός αυτός να αποκτήσει επιτέλους το δικό του σπίτι, τον χώρο όπου θα στεγάσει τις δράσεις του. 
  Αυτός ο χώρος είναι οι αποθήκες του ΑΣΟ στον Πύργο. 
  Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα νέα μας καθήκοντα, ξεκινήσαμε όλες τις διαδικασίες ώστε το όραμα αυτό να υλοποιηθεί. 
  Και έχουμε προχωρήσει».

  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Η τελετή Έναρξης για το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top