F Κριτική: Που Χάθηκες, Μπερναντέτ; - Where'd You Go, Bernadette (2019) - FilmBoy Κριτική: Που Χάθηκες, Μπερναντέτ; - Where'd You Go, Bernadette (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Που Χάθηκες, Μπερναντέτ; - Where'd You Go, Bernadette (2019)



    Μπορεί να έχει περπατήσει στο κόκκινο χαλί αρκετές φορές στη καριέρα του, όμως ο Richard Lnklater παραμένει ένας πιστός indie filmmaker που απλά θέλει να μεταφέρει στο κοινό όμορφες ιστορίες, ανεξαρτήτως αν αυτές έχουν τα φόντα να φτάσουν ψηλά. 
    Δύο χρόνια μετά το υποτιμημένο Last Flag Flying, ο Αμερικάνος σκηνοθέτης επιστρέφει με ακόμα μία τέτοια μικρή όμορφη ιστορία, το Where'd You Go, Bernadette.

    Σε μια παλιά έπαυλη του Seattle ζουν εδώ και μερικά χρόνια η Bernadette Fox (Cate Blanchett, The House With a Clock in its Walls) μαζί με τον σύζυγό της Elgie (Billy Crudup, Alien: Covenant) και την έφηβη κόρη της Bee (Emma Nelson). 
    Η Bernadette ήταν ένα λαμπερό ανερχόμενο αστέρι στο χώρο της αρχιτεκτονικής στο Λος Άντζελες μέχρι που μια αναποδιά αλλά και η γέννηση της κόρης της την έκαναν να τα παρατήσει όλα. 
    Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε και η Bernadette δεν είναι και ο πιο… ευχάριστος άνθρωπος. 
    Είναι λίγο ξινή, λίγο αντικοινωνική, λίγο μισάνθρωπος και η κατάστασή της όλο και επιδεινώνεται. 
    Ένα οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει, όμως το έχει τάξει στη λατρεμένη της κόρη και δε μπορεί να αρνηθεί. 
    Μέχρι που λίγες ημέρες πριν φύγουν, η Bernadette φεύγει χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος…

    Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Maria Semple, τα δικαιώματα του οποίου αγόρασε το 2013 η Annapurna Pictures, δίνοντας (τελικά) τα ηνία της διασκευής στον Linklater.
    Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως ο τίτλος είναι κάπως παραπλανητικός μιας και το φιλμ αποκαλύπτει το που πήγε η Bernadette κυριολεκτικά στη πρώτη του σκηνή. 
    Όσοι λοιπόν περιμένατε κάποιο μυστήριο και αναζήτηση μιας εξαφανισμένης, λυπάμαι χάσατε, το Where'd You Go, Bernadette δεν είναι μια τέτοια ταινία.


    Το φιλμ είναι ξεκάθαρα χωρισμένο σε δύο πράξεις. 
    Η πρώτη είναι εκείνη με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εκείνη στην οποία ο Linklater κάνει τα μαγικά του και μας παραδίδει μια σεμιναριακή παρουσίαση ενός πολυεπίπεδου χαρακτήρα, αποκαλύπτοντας με άψογο τρόπο ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ της ζωής της Bernadette. 
    Γεμάτο ευαισθησία, χιούμορ αλλά και κρυμμένο πόνο, το σενάριο, μέχρι αυτό το σημείο, θα άξιζε να βρεθεί στη πεντάδα των Όσκαρ.

    Κάπου εκεί όμως, γίνεται η μεγάλη φυγή και αρχίζουν τα προβλήματα. 
    Η πλοκή είναι άναρχη και δεν ακολουθεί, σχεδόν αγνοεί τολμώ να πω τα όσα μας είπε νωρίτερα για το χαρακτήρα της ηρωίδας. 
    Δεν υπάρχει καμία έκπληξη, κανένα ενδιαφέρον αφού ο θεατής ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει ένθεν κι ένθεν και απλά περιμένει το αναμενόμενο γλυκερό φινάλε.

    Στη βάση του το Where'd You Go, Bernadette δεν είναι παρά μια τυπική ιστορία μιας γυναίκας που λανθασμένα πιστεύει ότι η οικογένεια είναι τα πάντα στη ζωή της, με την παρουσίαση του χαρακτήρα αυτής της γυναίκας όμως να κάνει όλη τη διαφορά. 
    Μπορεί το δεύτερο μέρος να χαλάει τη συνταγή, όμως το τελικό ισοζύγιο είναι ξεκάθαρα θετικό, κάτι στο οποίο συμβάλει φυσικά και η πάντα καταπληκτική Cate Blanchett.

    Στους κινηματογράφους από 5 Σεπτεμβρίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Που Χάθηκες, Μπερναντέτ; - Where'd You Go, Bernadette (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top