F Οκτώβρης: Οι Δέκα Μέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο - October: Ten Days that Shook the World (1927) - FilmBoy Οκτώβρης: Οι Δέκα Μέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο - October: Ten Days that Shook the World (1927) - FilmBoy
  • Latest News

    Οκτώβρης: Οι Δέκα Μέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο - October: Ten Days that Shook the World (1927)


    Το χρονικό της Οκτωβριανής Επανάστασης ιδωμένο μέσα από την πρωτοποριακή αισθητική του Αιζενστάιν.

    O "Οκτώβρης" του Σ. Αϊζενστάiν (1927) γυρίστηκε αμέσως μετά το "Θωρηκτό Ποτέμκιν" (1925), με αφορμή τα δέκα χρόνια από την ρωσική Επανάσταση του 1917.
    Η ταινία στέκεται σε κρίσιμες καμπές  της πορείας προς την επανάσταση.

    Ο Αϊζενστάιν και ο συν-σεναριογράφος του Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ χρησιμοποίησαν εκατοντάδες προσωπικές μαρτυρίες, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, έντυπα παντός είδους, καθώς και το βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζον Σάιλας Ριντ με τίτλο «Δέκα Ημέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο» συνθέτοντας ένα λεπτομερέστατο σενάριο με τον τίτλο «Οκτώβρης» το οποίο, αρχικά, κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της Επανάστασης.


    Μια πειραματική ταινία τεραστίων διαστάσεων, το «εργαστήρι» που ανέλαβε την πρακτική εφαρμογή των θεωριών του διανοητικού μοντάζ, τις οποίες θεωρίες ο Αϊζενστάιν δοκιμάζει πια μπροστά σε πλατείες κατάμεστες από ένα ζωντανό, σύγχρονο και απαιτητικό κοινό.

    Ουδέποτε, πριν ή μετά, ο κινηματογράφος δεν πραγμάτωσε τον κοινωνικό του ρόλο, όσο μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση και το χτίσιμο του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στην Ιστορία. 
    Ουδείς, πλέον, αμφισβητεί το γεγονός, ότι μετά το μεγάλο Οχτώβρη, ο κινηματογράφος εκτινάχθηκε ως Τέχνη τόσο, που πια δεν θα ήταν ο ίδιος.

    Στους κινηματογράφους από 29 Αυγούστου.

    ΔΤ από την NEW STAR.

      

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Οκτώβρης: Οι Δέκα Μέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο - October: Ten Days that Shook the World (1927) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top