F Η Τέχνη Καταστρέφει του Νίκου Κορνήλιου - FilmBoy Η Τέχνη Καταστρέφει του Νίκου Κορνήλιου - FilmBoy
  • Latest News

    Η Τέχνη Καταστρέφει του Νίκου Κορνήλιου


    Με την υπογραφή ενός από τους πλέον δραστήριους επαγγελματίες της εγχώριας κινηματογραφίας, που καταφέρνει αδιαλείπτως κάθε χρόνο –παράλληλα με τις θεατρικές του δράσεις- να καταθέτει και μία ταινία, η νέα κινηματογραφική «σοδειά» του Νίκου Κορνήλιου επιχειρεί για άλλη μια φορά να ανιχνεύσει μικρά μυστήρια της ζωής και της τέχνης. 
    Αυτή τη φορά επικεντρώνει το φακό του σε έναν βετεράνο ηθοποιό, που βιώνει το τραύμα της αποξένωσης από τις δυο του κόρες.

    Με πολύχρονη θητεία σε θεατρικές, κινηματογραφικές και ουκ ολίγες τηλεοπτικές παραγωγές, ένας πολυδιάστατος και ακούραστος ηθοποιός, ο Κώστας Αρζόγλου επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν αντίστοιχα σπουδαίο ηθοποιό του θεάτρου στη νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου «Η τέχνη καταστρέφει». 
    Η εκφραστική δύναμη της υποκριτικής του, το πλούσιο βιογραφικό του και βέβαια η φύση ενός …γνώριμου για τον ίδιο ρόλου, ενθάρρυναν την επιλογή αυτή στο γνωστό πρωταγωνιστή.

    Κινηματογραφική κόρη του Κώστα Αρζόγλου, αλλά και κόρη στην πραγματική ζωή, η ανερχόμενη ηθοποιός Ωρόρα Μαριόν, που μετράει σημαντικές συμμετοχές στο θεατρικό σανίδι και στον κινηματογράφο, όπως στην ταινία «A wedding», για την οποία κέρδισε το β’ βραβείο γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ «Les Magritte du Cinema» στις Βρυξέλλες. 
    Η Γαλλίδα ηθοποιός Κάτια Λεκλέρκ Ο’ Γουόλις, που συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Νίκο Κορνήλιο μετά τη «Μητριαρχία», υποδύεται τη μεγαλύτερη κόρη του Κώστα Αρζόγλου
    Στην ταινία συμμετέχει επίσης και η μητέρα της Ωρόρα, Εστέλ Μαριόν, σημαντική ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου του Βελγίου και καθηγήτρια υποκριτικής. 

    Η ταινία συμμετείχε στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ του Sao Paulo, στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου έλαβε ομόφωνα Βραβείο Κοινού της επιτροπής αναγνωστών του «Αθηνοράματος» για τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ανατρεπτική ματιά και τιμητική διάκριση από την επιτροπή σκηνοθετών του Πανοράματος.


    Σύνοψη
    Ένας διάσημος ηθοποιός του θεάτρου, μετά από ένα έμφραγμα, καλεί κοντά του τις δύο κόρες του, από το Βέλγιο και τη Γαλλία. 
    Προσπαθώντας να τις κρατήσει δίπλα του, τους προτείνει να ανεβάσουν μαζί έναν «Μάκβεθ για τρεις». 
    Στη διάρκεια των προβών έρχονται στην επιφάνεια σκληρές αλήθειες για το παρελθόν, πικρίες και θυμοί απέναντι σε έναν πατέρα απόντα, δοσμένο ολοκληρωτικά στην τέχνη του. 
    Εκείνος προκαλεί τις ηθοποιούς-κόρες τους να χρησιμοποιήσουν το τραυματικό αυτό παρελθόν στην ερμηνεία των ρόλων. 
    Μέσα από την εγγύτητα των διαδοχικών προβών τα ψυχικά ρήγματα βαθαίνουν.

    Σημείωμα σκηνοθέτη
    Η Τέχνη,  ως γνωστόν,  σώζει.  
    Επίσης, πίσω από την Τέχνη -  την ισχυρότερη μορφή εξουσίας, τη λεγόμενη «πνευματική»  -  έχουν καλυφθεί εγκλήματα κατά της ζωής, της ζωής ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στους καλλιτέχνες. 
    Ιδιαίτερα οι «μεγαλοφυείς» καλλιτέχνες χαίρουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, της ασυλίας του Ωραίου. 
    Η επικαιρότητα έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές τέτοιες καταστάσεις – η λίστα διαχρονικά είναι ατελείωτη – και η κοινωνία δείχνει να ανακαλύπτει αυτήν την  «πίσω αυλή» της τέχνης. 
    Αυτή η αντίφαση -  να δημιουργείς ομορφιά σκορπίζοντας γύρω την καταστροφή -  είναι το θέμα  αυτής  της ταινίας  μέσα από τις σχέσεις μιας οικογένειας ηθοποιών κατά τη διάρκεια των προβών του «Μάκβεθ», ενός έργου που έχει στον πυρήνα του τη δίψα για την εξουσία.   

    Στους κινηματογράφους από 11 Απριλίου.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Η Τέχνη Καταστρέφει του Νίκου Κορνήλιου Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top