F Ελεύθερο Θέμα της Στέλλας Θεοδωράκη - FilmBoy Ελεύθερο Θέμα της Στέλλας Θεοδωράκη - FilmBoy
  • Latest News

    Ελεύθερο Θέμα της Στέλλας Θεοδωράκη


    Η One from the Heart σε συνεργασία με τη Φαντασία Οπτικοακουστική παρουσιάζει τη νέα ταινία της Στέλλας Θεοδωράκη Ελεύθερο Θέμα (Sujet Libre / Free Subject), μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Γαλλίας. 
    Η ταινία έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της στο περασμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
    Πρωταγωνιστούν η Θεοδώρα Τζήμου και ο Δημήτρης Κίτσος, πλαισιωμένοι από μια μεγάλη ομάδα ηθοποιών νέων αλλά και καταξιωμένων όπως ο Αντώνης Καρυστινός, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, η Σοφία Σεϊρλή, ο Γιώργος Συμεωνίδης και η Ορνέλα Καπετάνι.

    Η ταινία Ελεύθερο Θέμα θέτει εκ νέου με το δικό της τρόπο το ερώτημα της ατομικής ελευθερίας στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. 
    Η Ίρις (Θεοδώρα Τζήμου), καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών, δίνει στους οκτώ φοιτητές της μια άσκηση με ελεύθερο θέμα με σκοπό την ωρίμανσή τους σε μια περίοδο αμφισβήτησης των κοινωνικών αξιών. 
    Η ομάδα ενθουσιάζεται με την ιδέα της ελεύθερης επιλογής και δημιουργεί ένα «εργαστήριο φαντασίας» χωρίς όρια.

    Η Στέλλα Θεοδωράκη μετά τα Ημερολόγια Αμνησίας επιστρέφει στη μυθοπλασία ανατέμνοντας μια ολότελα διαφορετική, αλλά συμπληρωματική πλευρά της ελληνικής -και όχι μόνο- κρίσης. 
    Στη συντηρητική στροφή μιας ολόκληρης κοινωνίας και μαζί της ίδιας της καλλιτεχνικής έκφρασης που μοιάζει να παραδίνεται και η ίδια στον εκφραστικό κομφορμισμό. 



    Με βασικό άξονα τις ερμηνείες και την ενέργεια ενός κατά βάση νεανικού, πρωτοεμφανιζόμενου στην πλειοψηφία του, καστ το Ελεύθερο Θέμα αντλεί από το σινεμά του Γκοντάρ και του Ρενέ, αλλά και το μιούζικαλ και την ελευθεριακή αύρα του σινεμά της αμφισβήτησης άλλων δεκαετιών που μοιάζει πια να έχει χαθεί, για να παραδώσει το καλειδοσκοπικό πορτρέτο μιας νέας γενιάς που μοιάζει έτοιμη να βάλει τις δικές της ερωτήσεις απέναντι στη σημερινή εικόνα του κόσμου μας.

    Αξίζει να αναφέρουμε τους νέους ηθοποιούς που έχουν τους ρόλους των φοιτητών μαζί με τον Δημήτρη Κίτσο, που γνωρίσαμε από την ταινία Park, τους Κωνσταντίνο Ελματζιόγλου, Δημήτρη Θεοδωρίδη, Πάνο Κούγια, Μάρθα Λαμπίρη, Ιωάννα Μούσουρα, Φραγκίσκη Μουστάκη και Ναταλία Ρήγα
    Ο Γάλλος ηθοποιός Laurent Sauvage έχει τον ρόλο του εραστή από απόσταση και μαζί με τη Θεοδώρα Τζήμου μοιράζονται μια μοναδική σκηνή μπροστά στη Νίκη της Σαμοθράκης στο Μουσείο του Λούβρου. 

    Στα σκηνικά όπως πάντα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο έμπειρός Αντώνης Δαγκλίδης ενώ στη μουσική που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ταινία η Στέλλα Θεοδωράκη συνεχίζει τη γόνιμη συνεργασία της με τον Χρήστο Δεληγιάννη που είχε γράψει τη μουσική και στα Ημερολόγια Αμνησίας

    Στη διεύθυνση φωτογραφίας συναντούμε τους Ηλία Κωνσταντακόπουλο και Ηλία Αδάμη και στο μοντάζ τον Χρήστο Γιαννακόπουλο.

    Στους κινηματογράφους από 28 Μαρτίου.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ελεύθερο Θέμα της Στέλλας Θεοδωράκη Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top