F 15+1 Ντετέκτιβ στον κινηματογράφο - FilmBoy 15+1 Ντετέκτιβ στον κινηματογράφο - FilmBoy
  • Latest News

    15+1 Ντετέκτιβ στον κινηματογράφο


    Οι ταινίες μυστηρίου με επίκεντρο την εξιχνίαση ενός εγκλήματος αποτελούσαν πάντα ένα από τα δυνατά χαρτιά για μια ενδιαφέρουσα πλοκή στο κινηματογραφικό πανί. 
    Πολλές φορές η ιστορία εστιάζει στην προσπάθεια ενός ντετέκτιβ να καταφέρει να αποδώσει δικαιοσύνη συλλαμβάνοντας τους ενόχους ειδεχθών εγκλημάτων. 
    Με αυτή τη θεματική έχουν δημιουργηθεί επιτυχημένες περιπέτειες καταδίωξης και χαρακτηριστικοί κινηματογραφικοί ήρωες που έχουμε παρακολουθήσει στο cinema εδώ και πολλές δεκαετίες.

    Τελευταία προσθήκη στην κατηγορία αποτελεί το φιλμ neo-noir Destroyer, το οποίο παρουσιάζει την αστυνομικό Erin Bell (Nicole Kidman, The Upside) να προσπαθεί ετεροχρονισμένα να αποδώσει δικαιοσύνη σε ένα έγκλημα ύστερα από 17 χρόνια, υποκινούμενη περισσότερο από προσωπικά κίνητρα.

    Στοιχειωμένη από τύψεις και ενοχές, εμφανώς παραιτημένη, με κατεστραμμένη ψυχολογία, θα βρει την δύναμη να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του παρελθόντος και θα εντοπίσει τους ενόχους σαν ένας άλλος άγγελος τιμωρός εφάμιλλος εκείνου του Travis (Robert De Niro) στον Ταξιτζή του Martin Scorsese
    Κατά την διάρκεια της πλοκής οι δρόμοι του Λος Άντζελες φωτίζονται με διαφορετικό τρόπο μέσα από τα μάτια της ηρωίδας, όπως αντίστοιχα είχαν εξίσου προβληθεί οι δρόμοι της Νέα Υόρκης από τον φακό του Scorsese στην ταινία του 1976.

    Οι δημιουργοί του Destroyer εμπνεύστηκαν από τα cop thrillers των 70's όπως το Σέρπικο και το Ο Άνθρωπος από την Γαλλία, μεταφέροντας παρόμοια αίσθηση, τοποθετώντας όμως μια γυναικεία φιγούρα στον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα είδος ταινίας που αποτελεί κατεξοχήν ανδρική υπόθεση, επιτυγχάνοντας ωστόσο να δημιουργήσουν έναν ακόμα ολοκληρωμένο και περίπλοκο κινηματογραφικό χαρακτήρα.

    Σήμερα θα θυμηθούμε 15+1 ντετέκτιβ που έχουν δώσει το δικό τους ξεχωριστό στίγμα στην μεγάλη οθόνη, μέσα από επιτυχημένα αστυνομικά θρίλερ.


    Jimmy Doyle (Gene Hackman) – The French Connection (1971)


    Δύο χρόνια πριν προκαλέσει παγκόσμια ανατριχίλα με τον Εξορκιστή, ο William Friedkin είχε δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα crime thriller αποσπώντας Οσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.
    Πρόκειται για ένα αγωνιώδες αστυνομικό θρίλερ με ένταση και ανατροπές, το οποίο ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του λόγω του πρωταγωνιστικού ήρωα, ο οποίος αποχωρίζεται την clean and cut εικόνα του καλού αστυνόμου-διώκτη του εγκλήματος που μέχρι τότε είχε θεσπιστεί στις ταινίες του είδους.

    Το φιλμ παρουσιάζει τον έμπειρο και σκληρό αστυνομικό Jimmy Doyle (Gene Hackman) και τον συνεργάτη του Cloudy (Roy Scheider), ο οποίοι προσπαθούν να ξεσκεπάσουν τα μέλη μιας σπείρας εμπόρων ναρκωτικών που διακινεί ηρωίνη από την Γαλλία.
    Ο Doyle χρησιμοποιεί ανορθόδοξες μεθόδους για την εξάρθρωση της συμμορίας και αποτελεί έναν από τους πιο αντισυμβατικούς κινηματογραφικούς ήρωες. 
    Ο Hackman είναι απόλυτα δυναμικός στον ρόλο του και αποκτά το Οσκαρ καλύτερης ερμηνείας εκείνη την χρονιά.


    Frank Serpico (Al Pacino) – Serpico (1973)


    Ο Al Pacino δημιούργησε μία από τις πλέον αξιομνημόνευτες κινηματογραφικές μορφές στην ταινία του Sidney Lumet, με το καλογραμμένο σενάριο και την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη
    Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αφορά ένα υπαρκτό πρόσωπο που είχε την δύναμη να ξεσκεπάσει ένα κύκλωμα διεφθαρμένων αστυνομικών.
    Ο Pacino υποδύεται τον ασυμβίβαστο ντετέκτιβ Frank Serpico, ο οποίος αναλαμβάνει υποθέσεις ως μυστικός αστυνομικός και διαπρέπει στην κάθε αποστολή που του ανατίθεται. 

    Σταδιακά ανακαλύπτει τις παράνομες ενέργειες αστυνομικών, με αποτέλεσμα να αποκαλύψει την δράση τους και να έρθει αντιμέτωπος με τους συναδέλφους του.
    Ένας άνθρωπος που έμεινε ανεπηρέαστος από τη διαφθορά γύρω του, διατήρησε την ακεραιότητά του και πολέμησε την εγκληματική δράση από όποιο στρατόπεδο και αν προήλθε. 
    Ο Pacino με σαρωτική ενέργεια πραγματοποίησε μια καθηλωτική ερμηνεία, όντας ακόμα στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.


    Jake J.J. Gittes (Jack Nicholson) – Chinatown (1974)


    Το αριστουργηματικό film noir του Roman Polanski συνδυάζει το ψυχολογικό θρίλερ με την αστυνομική περιπέτεια. 
    Η υπόθεση διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του ’30 κατά την περίοδο του πολέμου για το νερό της Νότιας Καλιφόρνιας λόγω της εκμετάλλευσής του από μεγαλοεπιχειρηματίες.
    Ο Jack Nicholson υποδύεται τον Gittes έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο οποίος ειδικεύεται σε υποθέσεις μοιχείας. 
    Μια φαινομενικά απλή υπόθεση που αναλαμβάνει θα πάρει λίγο αργότερα πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
    Μια γυναίκα του αναθέτει την παρακολούθηση του συζύγου της, επειδή έχει υποψίες για εξωσυζυγικές σχέσεις εκείνου. 

    Τίποτα όμως δεν είναι αυτό που φαίνεται, καθώς ο ερευνητής μπλέκεται σε μια υπόθεση συνωμοσίας, της οποίας το νήμα αρχίζει να ξετυλίγεται, έπειτα από την δολοφονία του υποτιθέμενου συζύγου, ο οποίος συμπίπτει να είναι και ο υπεύθυνος για την κατασκευή του συστήματος ύδρευσης της πόλης.
    Ο Nicholson πραγματοποιεί μια εξαιρετική ερμηνεία που σε συνδυασμό με την μεθυστική γοητεία της συμπρωταγωνίστριας Faye Dunaway και την έξοχη σκηνοθεσία του Polanski, χάρισαν ένα από τους κινηματογραφικούς σταθμούς της ιστορία του cinema, το οποίο απέσπασε και 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ.
    Ο Jack Nicholson επανέλαβε τον ρόλο του στην ταινία The Two Jakes με τον Harvey Keitel στο πλευρό του. 
    Το φιλμ παρουσιάζει την συνέχεια της ιστορίας με τον ίδιο τον Nicholson να την σκηνοθετεί ως φόρο της τιμής στο αρχικό φιλμ, όχι όμως με την ίδια επιτυχία.


    Eliot Ness (Kevin Costner) & Jimmy Malone (Sean Connery) – The Untouchables (1987)


    Η κλασική ταινία του Brian De Palma σκηνοθετεί μια γκανγκστερική περιπέτεια με γρήγορους ρυθμούς και έντονη δράση. 
    Ο σκηνοθέτης δεν φοβάται να δείξει ωμή βία στην οθόνη όπως άλλωστε είχε κάνει στα επίσης αριστουργηματικά Carrie (1976) και Scarface (1983).
    Η υπόθεση αφηγείται τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στην σύλληψη του Al Capone, καθώς η ιστορία τοποθετείται στο Σικάγο του 1920 την εποχή της ποτοαπαγόρευσης όπου ο διαβόητος κακοποιός κινούσε τα νήματα της πόλης, ελέγχοντας ακόμα και τις αστυνομικές αρχές.
    Μια ομάδα ανθρώπων θα έρθουν ενάντια στην διαφθορά που επικρατεί γύρω τους και θα αντιμετωπίσουν το μεγαθήριο Capone. 

    Αρχηγός είναι ο κυβερνητικός πράκτορας Eliot Ness (Kevin Costner), ο οποίος είναι αποφασισμένος να συλλάβει τον διάσημο εγκληματία, έχοντας στον πλευρό του τον έμπιστο και τίμιο αστυνομικό Jimmy Malone (Sean Connery), με τον οποίο θα στρατολογήσει μια ομάδα αδιάφθορων συναδέλφων με σκοπό την οριστική διακοπή της εγκληματικής δράσης που μαστίζει την πόλη. 
    Εν τέλει καταφέρνουν να γκρεμίσουν την αυτοκρατορία του αρχιμαφιόζου λόγω φοροδιαφυγής.
    Ο Kevin Costner αποδίδει επάξια τον πρωταγωνιστικό ρόλο, η εμπειρία του Sean Connery τον βοηθά στον ρόλο του βετεράνου αστυνομικού, αποσπώντας το Οσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε β’ ρόλο. 
    Ο Robert De Niro γίνεται ο Al Capone και σε μικρότερους ρόλους συναντάμε τους Andy Garcia και Patricia Clarkson, με τον Ennio Morricone να ντύνει μουσικά άψογα την ταινία.


    Harry Angel (Mickey Rourke) - Angel Heart (1987)


    Ένα σκοτεινό, μυστηριώδες μεταφυσικό θρίλερ που ξεκινά ως φιλμ neo-noir για να καταλήξει στον ψυχολογικό τρόμο. 
    Ο Alan Parker δημιουργεί μια τρομακτική ατμόσφαιρα που αρχίζει στην πόλη της Νέας Υόρκης και συνεχίζει στην Νέα Ορλεάνη, με εξαιρετική φωτογραφία και υποβλητική μουσική.
    Βρισκόμαστε το έτος 1955 όπου ένας διαφορετικός ιδιωτικός ντετέκτιβ, ατημέλητος, παραιτημένος, με πάθη και εθισμούς πρόκειται να βουτήξει σε άγνωστα και επικίνδυνα νερά για την εξιχνίαση της νέας του υπόθεσης.
    Ο Harry Angel (Mickey Rourke) αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο, όταν ο ιδιόρρυθμος Louis Cyphre (Robert De Niro) του αναθέτει την εντοπισμό ενός εξαφανισμένου τραγουδιστή, ο οποίος του χρωστάει κάτι περισσότερο από χρήματα.

    Τότε ο Harry αρχίζει ένα ταξίδι για την εύρεση του, αλλά παράλληλα εγκλωβίζεται όλο και πιο πολύ όσο έρχεται πιο κοντά στην αποκάλυψη της ταυτότητας του εξαφανισμένου και στην ανακάλυψη της αλήθειας, που σχετίζεται με αποκρυφισμό, σατανικές τελετουργίες και voodoo.
    Ο Mickey Rourke στον καλύτερο ίσως ρόλο της καριέρας του, μετά τον «Παλαιστή» του Darren Aronofsky το 2008. 
    Επιβλητικός ο Robert De Niro, απόλυτα δαιμονικός στον ρόλο του, με καθηλωτικό βλέμμα, προσφέρει επίσης μια από τις καλύτερες ερμηνείες του. 
    Σημαντική και η συμβολή των δύο γοητευτικών ηθοποιών, της πανέμορφης και σπουδαίας Charlotte Rampling καθώς επίσης και της αισθαντικής Lisa Bonet στον πρώτο κινηματογραφικό της ρόλο.


    Samuel Gerard (Tommy Lee Jones) - The Fugitive (1993)


    Ο Φυγάς γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, προτάθηκε για 7 Οσκαρ και θεωρείται πλέον ως μία από τις κλασικές ταινίες της δεκαετίας του ‘90. 
    Το φιλμ οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του στην δυναμική των δύο πρωταγωνιστών του.
    Ο γιατρός Richard Kimble (Harrison Ford) ενοχοποιείται για τον θάνατο της πλούσιας συζύγου του, καθώς παγιδεύεται στην σκηνή του φόνου. 
    Κανείς δεν πιστεύει την αθωότητα του και την ύπαρξη του πραγματικού δολοφόνου. 
    Καταδικάζεται άδικα σε θανατική ποινή, αλλά δραπετεύει ύστερα από αυτοκινητιστικό ατύχημα του λεωφορείου μεταφοράς του. 
    Έπειτα ξεκινά ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του φυγά από τον σκληροτράχηλο αστυνομικό Samuel Gerard (Tommy Lee Jones).

    Ο Harrison Ford είναι εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, την παράσταση όμως κλέβει ο Tommy Lee Jones που για την ερμηνευτική απεικόνιση του σκληρού και πολυμήχανου αστυνομικού τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου. 
    Σε cameo εμφάνιση βλέπουμε και την Julianne Moore στα πρώτα βήματα της καριέρας της.


    David Mills (Brad Pitt) & William Somerset (Morgan Freeman) – Seven (1995)


    Ένα από τα καλύτερα αστυνομικά θρίλερ στην ιστορία του κινηματογράφου αποτελεί αυτό το σκοτεινό αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ του David Fincher
    Οι σκηνές των φόνων δεν εκτυλίσσονται στην μεγάλη οθόνη, με τους δύο ντετέκτιβ να εμφανίζονται στις σκηνές των εγκλημάτων που είναι εμπνευσμένες από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.
    Η λαιμαργία, η απληστία, η οκνηρία, η περηφάνια, η λαγνεία, ο φθόνος και η οργή θα αποτελέσουν την αιτία θανάτου των θυμάτων, όπως υποστηρίζει ο κατά συρροή δολοφόνος της ταινίας, καθώς ο άνθρωπος υπόκειται στα πάθη του και δεν μπορεί να υπερβεί αυτών, καταλήγοντας στο ανατριχιαστικό φινάλε και την εκπλήρωση του 7ου αμαρτήματος.

    Η ιστορία παρουσιάζει τον ντετέκτιβ William Somerset (Morgan Freeman), ο οποίος διανύει την τελευταία εβδομάδα στην καριέρα του, πριν την συνταξιοδότηση του, όταν έρχεται ο αντικαταστάτης του, ο νεαρός και άπειρος ντετέκτιβ David Mills (Brad Pitt).
    Οι δυο τους γίνονται συνεργάτες για την διαλεύκανση σοκαριστικών φόνων που πραγματοποιούνται με μαθηματική ακρίβεια, ο ένας μετά τον άλλο. 
    Τα θύματα είναι άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και οδηγούνται στον θάνατο από έναν μανιακό δολοφόνο.
    Εξαιρετικό το δίδυμο Brad Pitt και Morgan Freeman στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αξιοπρεπή παρουσία της Gwyneth Paltrow στο ρόλο της συζύγου του Pitt και ένας απόλυτα τρομακτικός Kevin Spacey στο ρόλο του διεστραμμένου δολοφόνου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή νοσηρότητα και αποστομωτική ψυχραιμία.


    Vincent Hanna (Al Pacino) - Heat (1996)


    Ένα από τα καλύτερα φιλμ του είδους προέκυψε από την σύμπραξη των δύο μεγάλων ηθοποιών Robert De Niro και Al Pacino
    Στην ταινία του Michael Mann δεν συναντάμε σεναριακές ανατροπές, καθώς έχουμε μια κλασική ιστορία καταδίωξης, όμως παρουσιάζεται δεξιοτεχνικά από τον σκηνοθέτη και υποστηρίζεται μοναδικά από τις δυνατές ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου.
    Οι δύο ηθοποιοί αντιπροσωπεύουν τις δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. 
    Το καλό και το κακό. 
    Ο καθένας έχει την δική του ηθική που ακολουθεί πιστά μέχρι το τέλος. 
    Έτσι δημιουργείται ένταση όπως προμηνύει και ο τίτλος της ταινίας και μεγάλη αγωνία για την τελική κατάληξη της ιστορίας.

    Ο Robert De Niro υποδύεται εδώ έναν εγκληματία, ο οποίος είναι αρχηγός μιας συμμορίας, οι οποίοι πραγματοποιούν μια ληστεία που όμως δεν πηγαίνει όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. 
    Ο Al Pacino είναι ο αστυνομικός που αναλαμβάνει την υπόθεση εξιχνίασης της ληστείας και τον εντοπισμό τον δραστών. 
    Καταδιώκει το έτερον του ήμισυ μέχρι τέλους σε μια προσπάθεια επιβολής του δυνατότερου.
    Οι δυο ηθοποιοί δίνουν ερμηνείες αντίστοιχες του βάρους των ονομάτων τους και πλαισιώνονται από ένα εντυπωσιακό cast ηθοποιών, ανάμεσά τους οι Val Kilmer, Diane Venora, John Voight, Amy Brenneman, Ashley Judd και η μικρή τότε Natalie Portman
    Ξανασυναντήθηκαν στο Righteous Kill του 2008 εκείνη την φορά σε ρόλο ντετέκτιβ και οι δύο, όχι όμως με την ίδια επιτυχία.


    Wendell White (Russell Crowe), Edmund Exley (Guy Pearce) & Jack Vincennes (Kevin Spacey) – L .A. Confidential (1997)


    Στην δεκαετία του 1950, τρεις ντετέκτιβ απαρτίζουν τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, που μάχονται για το δίκαιο υποκινούμενοι από διαφορετικά κίνητρα. 
    Ο Ed Exley (Guy Pearce) επιθυμεί να ανελιχτεί γρήγορα, τιμώντας την φήμη του πατέρα του, ο οποίος ήταν επίσης αστυνομικός, ενώ ο Jack Vincennes (Kevin Spacey) επιζητά κυρίως την δημοσιότητα και ο Wendell White (Russell Crowe) εφαρμόζει τους κανόνες του δικαίου με το δικό του τρόπο.
    Ένα πολλαπλό φονικό θα μπλέξει τις πορείες των τριών ντετέκτιβ. 
    Ο Exley γίνεται αντιπαθής στους συναδέλφους του και έρχεται σε σύγκρουση με τον οξύθυμο White, στην συνέχεια όμως συμπράττουν απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, την πολιτική διαφθορά, το εμπόριο ναρκωτικών και την πορνεία με ένα πρακτορείο συνοδών να κάνει πλαστικές επεμβάσεις στα call girls, έτσι ώστε να μοιάζουν με διάσημες ηθοποιούς του Hollywood. 

    Μήλον της έριδος μεταξύ τους θα αποτελέσει η συνοδός πολυτελείας Lynn Bracken (Kim Basinger).
    Ένα ατόφιο ατμοσφαιρικό film noir, με έξυπνο σενάριο και εξαιρετικές ερμηνείες από ένα εξαιρετικό cast. 
    Οι Crowe, Pearce και Spacey αποδεικνύονται οι καλύτερες επιλογές για τους ρόλους τους, με τους James Cromwell και Danny DeVito να βρίσκονται σε μικρότερους ρόλους και την εκθαμβωτική ομορφιά της Kim Basinger να κλέβει την παράσταση.
    Η ταινία προτάθηκε για εννέα Οσκαρ, κερδίζοντας αυτό του σεναρίου και της καλύτερης ηθοποιού σε β’ ρόλο για την Basinger.


    Jake Hoyt (Ethan Hawke) – Training Day (2001)


    Η Ημέρα εκπαίδευσης συνιστά ακόμη μια ιστορία διεφθαρμένων αστυνομικών που ξεχωρίζει όμως λόγω των δυνατών ερμηνειών από τους πρωταγωνιστές της.
    Ένας νεαρός αστυνομικός ο Jake Hoyt (Ethan Hawke) εντάσσεται στο σώμα του Λος Άντζελες όπου συζητιέται το όνομα του για προαγωγή. 
    Τότε θα πρέπει να μαθητεύσει δίπλα σε έναν έμπειρο και καταξιωμένο αστυνομικό για να γνωρίσει λίγο καλύτερα τους δρόμους που καλείται να προστατεύσει. 
    Ο ντεντέκτιβ Alonzo Harris (Denzel Washington) έχει χρόνια εμπειρίας ως μυστικός αστυνομικός και διαθέτει γνώσεις που φαινομενικά θέλει να μεταλαμπαδεύσει στον νεαρό συνάδελφό του.

    Αλλά οι προθέσεις του δεν είναι αυτές που ο αθώος Hoyt θα υπέθετε για τον συνάδελφο και τότε ξετυλίγεται ο πραγματικός χαρακτήρας και η δράση του Harris σε ένα 24ωρο με περιπετειώδεις ρυθμούς, έντονο σασπένς, έκρηξη βίας και ηθικά διλήμματα για τους δύο ήρωες.
    Ο Denzel Washington βραβεύτηκε με Οσκαρ για την ερμηνεία του και ο Ethan Hawke βρέθηκε υποψήφιος στην κατηγορία καλύτερου β’ ρόλου. 
    Και φέτος ο Hawke έρχεται ξανά στο επίκεντρο των Οσκαρ, με την ερμηνεία του στο επικείμενο First Reformed να τον φέρνει ανάμεσα στις προβλέψεις για την πεντάδα καλύτερης ερμηνείας α’ ρόλου.


    Will Dormer (Al Pacino) – Insomnia (2002)


    Τρίτη φορά που συναντάμε τον Al Pacino σε αυτή τη λίστα, διόλου περίεργου, αφού ο ηθοποιός έχει διαπρέψει στο συγκεκριμένο είδος. 
    Ο Christopher Nolan δημιουργεί ένα αγωνιώδες αστυνομικό ψυχολογικό θρίλερ με κορυφαίους ηθοποιούς που συνθέτουν ένα πάζλ από πολύπλευρους χαρακτήρες.
    Ο διάσημος ντετέκτιβ Will Dormer (Al Pacino) και ο συνεργάτης του Hap Eckhart (Martin Donovan) φτάνουν εσπευσμένα από το Λος Άντζελες σε μια μικρή πόλη της Αλάσκας για να εξιχνιάσουν την δολοφονία μιας 17χρονης κοπέλας. 
    Εκεί τους υποδέχεται η νεαρή ντετέκτιβ της τοπικής κοινότητας Ellie Burr (Hilary Swank), η οποία τρέφει απεριόριστο θαυμασμό για τον θρυλικό αστυνομικό.

    Οι αϋπνίες του Dormer εντείνονται σημαντικά με το συνεχές έντονο φως της πόλης, εκείνος κουράζεται σταδιακά όλο και περισσότερο και το μυαλό και η κρίση του θολώνει σε κλιμακούμενο βαθμό. 
    Με ψυχολογικές μεταπτώσεις και σκοτεινά μυστικά ο αναγνωρισμένος ντετέκτιβ καλείται να αντιμετωπίσει έναν ευφυή δολοφόνο, ο οποίος θα τον εκβιάσει και θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι γάτας-ποντικιού, όπου οι ρόλοι του κυνηγού και του θηράματος εναλλάσσονται.
    Ακόμη μια φορά μια σπουδαία ερμηνεία από τον Pacino, αλλά και μια σκοτεινή ερμηνεία έκπληξη από τον Robin Williams στον ρόλο του δολοφόνου.


    Sean Devine (Kevin Bacon) – Mystic River (2003)


    Η σκοτεινή, ψυχρή αίσθηση που φέρνει μοναδικά ο Clint Eastwood στην μεγάλη οθόνη, δένει ιδανικά με την θεματολογία του συγκεκριμένου αστυνομικού θρίλερ που αποτελεί κυρίως ένα δράμα χαρακτήρων και γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό λόγω της βαναυσότητας για την οποία η ανθρώπινη φύση είναι ικανή.
    Τρεις παιδικοί φίλοι συναντιούνται έπειτα από 25 χρόνια, όταν ο ντετέκτιβ Sean (Kevin Bacon) καλείται να εξιχνιάσει την δολοφονία της 19χρονης κόρης του Jimmy (Sean Penn).
    Ο Dave είναι ο τρίτος της τότε παρέας, ο οποίος βασανίζεται από τις μνήμες του παρελθόντος, αφού είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά επί ημέρες από δύο παιδεραστές. 

    Και ενώ τα τραύματα του παραμένουν ανοιχτά, γίνεται ο βασικός ύποπτος της δολοφονίας της νεαρής κοπέλας.
    Ο Kevin Bacon καταφέρνει και δίνει την λύση του μυστηρίου, συλλαμβάνοντας τους ενόχους, αλλά παράλληλα ο Jimmy έχει πάρει ήδη τον νόμο στα χέρια του.
    Οι Sean Penn και Tim Robbins τιμήθηκαν με Οσκαρ για τις ερμηνείες τους, με τους, Laurence Fishburne, Laura Linney και την εκπληκτική εσωτερική ερμηνεία της Marcia Gay Harden να προσφέρουν την καλύτερη υποκριτική υποστήριξη στο φιλμ.


    Keith Frazier (Denzel Washington) – Inside Man (2006)


    Ο Spike Lee ενορχηστρώνει αυτή την αστυνομική περιπέτεια, δίνοντας παράλληλα και κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, με εξαιρετικό cast ηθοποιών, όπου όλοι πραγματοποιούν καλές ερμηνείες.
    Στο επίκεντρο είναι Clive Owen που μαζί με τα μέλη της συμμορίας του διοργανώνει την τέλεια ληστεία μιας τράπεζας στο κέντρο της Νέας Υόρκης, όπου προχωρούν και στην ομηρία των πελατών της. 
    Οι ιδέες για τα βήματα της ληστείας είναι όντως ευφάνταστες με την αστυνομία να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

    Μέχρι που ο έμπειρος ντετέκτιβ Keith Frazier (Denzel Washington) καλείται να διαπραγματευτεί τα αιτήματά τους και να σώσει τους ομήρους, γρήγορα όμως καταλαβαίνει ότι υπάρχουν κρυμμένα μυστικά και συμφέροντα πίσω από αυτή την φαινομενικά απλή περίπτωση ληστείας. 
    Η ιστορία περιπλέκεται με την παρουσία του ιδρυτή της τράπεζας Christopher Plummer και της μεσολαβήτριας που προσλαμβάνει, της Jodie Foster σε έναν διαφορετικό ρόλο από ότι μας έχει συνηθίσει.


    Dwight ‘Bucky’ Bleichert (Josh Hartnett) & Lee Blanchard (Aaron Eckhart) – The Black Dahlia (2006)


    Ένα film noir βγαλμένο από περασμένες δεκαετίας δια χειρός του μετρ Brian De Palma, με την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, την σκοτεινή φωτογραφία και έντονο αισθησιασμό, να απογειώνουν την ταινία.
    Τη δεκαετία του ’40, δύο φιλόδοξοι νεαροί ντετέκτιβ, διάσημοι λόγω των εξαιρετικών τους επιδόσεων στην πυγμαχία, καλούνται εδώ να εξιχνιάσουν ένα φρικιαστικό έγκλημα που σόκαρε την κοινή γνώμη.
    Πρόκειται για τη δολοφονία της νεαρής πανέμορφης άνεργης ηθοποιού Elizabeth Short (Mia Kirshner) που αποκαλέστηκε ως Μαύρη Ντάλια λόγω του μαύρου λουλουδιού που είχε στα μαλλιά. 

    Όταν εντοπίζεται το κατακρεουργημένο σώμα της κοπέλας, οι δύο ντετέκτιβ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των δραστών. 
    Μια υπόθεση καθόλου εύκολη, αφού προς έκπληξή τους θα εισέλθουν σε έναν κόσμο διαφθοράς, προδοσίας, και απόλυτης διαστροφής.
    Ο Josh Hartnett στον πρωταγωνιστικό ρόλο μοιάζει κάπως αδύναμος, αντίθετα ο Aaron Eckhart είναι σταθερός, η ομορφιά της Scarlett Johansson αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο σε αυτή την εποχή που της πάει πολύ και η Hilary Swank δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία ως famme fatale, έχοντας παράλληλα και τον πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα της ταινίας.


    Dave Toschi (Mark Ruffalo) – Zodiac (2007)


    Ο David Fincher σε ένα γνώριμο για εκείνον είδος, βάζει όλη την σκηνοθετική του δεξιοτεχνία για το αστυνομικό ψυχολογικό θρίλερ Zodiac, το οποίο παρουσιάζει όλο το χρονικό της εγκληματικής δράσης του περιβόητου εγκληματία.
    Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ένας μανιακός δολοφόνος έσπειρε τον τρόμο και την παράνοια στους κατοίκους του Σαν Φρανσίσκο σκοτώνοντας σαδιστικά τα θύματά του και στέλνοντας παράλληλα κωδικοποιημένα μηνύματα σε μια τοπική εφημερίδα.
    Η αστυνομία βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς αδυνατεί να εντοπίσει τον ένοχο, αφού τα θύματα μοιάζουν να μην έχουν καμία σύνδεση μαζί του, αλλά αντίθετα από ότι φαίνεται είχαν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο του.

    Οι ντετέκτιβ Dave Toschi (Mark Ruffalo) σε συνεργασία με τον πολιτικό ρεπόρτερ Paul Avery (Robert Downey Jr.) και τον νεαρό σκιτσογράφο Robert (Jake Gyllenhaal), ο οποίος είναι εξπέρ στο λύσιμο γρίφων, θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τα σύμβολα που αποστέλλει ο επονομαζόμενος Zodiac.
    Ο παρανοϊκός δολοφόνος έντεχνα παραπλανεί και αποπροσανατολίζει τις αρχές με τα μηνύματα του και οι τρεις πρωταγωνιστές θα έρθουν ψυχολογικά σε οριακό σημείο. 
    Ο εντοπισμός του ενόχου θα τους γίνει ψύχωση και καθώς τα θύματα αρχίζουν να πληθαίνουν, η σύλληψη του δράστη θα τους γίνει εμμονή.


    Detective Loki (Jake Gyllenhaal) - Prisoners (2013)


    Και κλείνουμε με ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ των τελευταίων ετών σε σκηνοθεσία Denis Villeneuve
    Με το Prisoners πραγματοποίησε το αγγλόφωνο κινηματογραφικό ντεμπούτο του και δημιούργησε ένα αγωνιώδες θρίλερ που καθηλώνει τον θεατή.
    Η ιστορία παρουσιάζει δύο τετραμελής οικογένειας που συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την γιορτή των Ευχαριστιών σε μια πόλη στα προάστια της Πενσυλβάνιας. 
    Όταν οι δύο μικρές κόρες των οικογενειών εξαφανίζονται μυστηριωδώς, τότε αρχίζει ο Γολγοθάς για τους γονείς που θα κάνουν τα πάντα για να τις βρουν σώες και αβλαβείς.

    Ο Detective Loki (Jake Gyllenhaal) αναλαμβάνει την υπόθεση και γρήγορα θα εντοπίσει τον πρώτο ύποπτο, αλλά έχοντας διαφορετικές μεθόδους θα έρθει άμεσα σε σύγκρουση με την εκ διαμέτρου αντίθετη προσωπικότητα του Keller (Hugh Jackman), ο οποίος είναι ο πατέρας μία εκ των κοριτσιών που έχουν απαχθεί. 
    Εν τέλει η λύση του μυστηρίου πραγματοποιείται με τον Keller να βουτάει στα πιο σκοτεινά μέρη του ανθρώπινου ψυχισμού λόγω της απόγνωσής του.
    Εξαιρετικός ο Jake Gyllenhaal, δίνει μια μεστή ερμηνεία, χωρίς υποκριτικές υπερβολές στον ρόλο του ντετέκτιβ, ο οποίος αποτελεί τον πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα που έχει υποδυθεί.
    Την παράσταση όμως κλέβει η σπουδαία ερμηνεία του Hugh Jackman που εμβαθύνει με θάρρος στον εύθραυστο ψυχισμό του ταραγμένου ήρωα του. 
    Έξοχοι στους ρόλους τους και υπόλοιποι ηθοποιοί Maria Bello, Viola Davis, Terrence Howard και η Melissa Leo σε έναν διαφορετικό ρόλο.

    Νάσος Κυριακίδης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 15+1 Ντετέκτιβ στον κινηματογράφο Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top