F Αύριο η Τελετή λήξης 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - FilmBoy Αύριο η Τελετή λήξης 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - FilmBoy
  • Latest News

    Αύριο η Τελετή λήξης 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου


    Η αυλαία του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πέφτει την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 20.30 στον κινηματογράφο Τριανόν με την προβολή της πολυαναμενόμενης ταινίας «Ayka», την απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος και τη βράβευση των τιμώμενων προσώπων της 31ης διοργάνωσης. 
    Με το ειδικό βραβείο του Πανοράματος θα τιμηθούν για τη συνεισφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη: ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο συνθέτης Νίκος Πλάτανος, ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης και η ηθοποιός Βέρα Κρούσκα.


    Η ταινία λήξης

    Δέκα χρόνια μετά το «Tulpan» που κέρδισε εντυπώσεις και βραβεία στις Κάνες, ο καζάκος σκηνοθέτης Σεργκέι Ντβορτσεβόι και η ηθοποιός Σαμάλ Γεσλιάμοβα, συνεργάζονται ξανά στην ταινία «Ayka» με θέμα μία μετανάστρια που αντιμετωπίζει διλήμματα ζωής και θανάτου. 
    Η Άικα, μετανάστρια από το Κιργιστάν, χωρίς άδεια παραμονής στη Ρωσία, έχει μόλις γεννήσει. 
    Δεν διαθέτει οικονομική δυνατότητα για να μεγαλώσει το παιδί της, δεν έχει δουλειά, έχει μόνο χρέη, δεν έχει καν δικό της μέρος να μείνει, αλλά δεν υπάρχει και τρόπος να καταπνίξει τα φυσικά ένστικτά της. 
    Η ταινία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών 2018 και χάρισε Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στην Samal Yeslyamova

    Εισιτήρια για την τελετή λήξης προπωλούνται στον κινηματογράφο Τριανόν.


    Η απονομή

    Η έναρξη  του διαγωνιστικού τμήματος πραγματοποιήθηκε με την ταινία «Μύγες του χειμώνα», ένα road-trip ενηλικίωσης του σλοβένου σκηνοθέτη Olmo Omerzu
    Ακολούθησαν οι προβολές άλλων έξι ευρωπαϊκών ταινιών που διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού και προβλήθηκαν σε πανελλήνια πρεμιέρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ: «Αγάπη» του βετεράνου Κροάτη Branko Schmidt, «Μόνη στο γάμο μου», το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ρουμάνας Marta Bergman, το «Jumpman» του Ρώσου Ivan I. Tverdovsky, το γοητευτικό «Suleiman Mountain» της Ρωσίδας Elizaveta Stishova, «Η τέχνη καταστρέφει» του Νίκου Κορνήλιου, «The summer house» της γνώριμής μας στην Ελλάδα Valeria Bruni Tedeschi. 

    Έως το τέλος του φεστιβάλ, ακολουθούν άλλες 4 προβολές του διαγωνιστικού τμήματος: «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή, «Μια ιστορία χωρίς όνομα» του καυστικού Roberto Andò, «Η ευγενική αδιαφορία του κόσμου» του ανεξάρτητου σκηνοθέτη Adilkhan Yerzhanov και το ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου δημιουργού Sergey Loznitsa «Η δίκη/Process».
    Τα φετινά βραβεία θα απονείμουν οι επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ) και την επιτροπή σκηνοθετών του Πανοράματος, ενώ το βραβείο κοινού θα απονείμει επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα».  

    Την κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζουν οι: Mariola Wiktor από την Πολωνία (Kino, Magazyn Filmowy), Maksim Kaziuchits από τη Ρωσία (Telecinet, Iskusstvo Kino) και Νέστορας Πουλάκος (αρχισυντάκτης Vakxikon.gr). 
    Τα μέλη της κριτικής επιτροπής Επιτροπή της ΠΕΚΚ είναι οι κριτικοί κινηματογράφου: Γιάγκος Αντίοχος, Κώστας Ζαλίγκας, Γιάννης Παπαδόπουλος
    Η επιτροπή του Πανοράματος αποτελείται από τους σκηνοθέτες: Βασίλης Βαφέας, Μαρίνα Δανέζη και Τώνης Λυκουρέσης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Αύριο η Τελετή λήξης 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top