F Κριτική: Ο Κύριος & το Όπλο - The Old Man & the Gun (2018) - FilmBoy Κριτική: Ο Κύριος & το Όπλο - The Old Man & the Gun (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ο Κύριος & το Όπλο - The Old Man & the Gun (2018)



    Με την ταινία The Old Man & The Gun αποφάσισε να κλείσει την υποκριτική του καριέρα ο καταξιωμένος ηθοποιός Robert Redford, μια καριέρα που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 με αρκετές σημαντικές ταινίες στο βιογραφικό του ως ηθοποιός που θα μείνουν στην ιστορία του κινηματογράφου. 

    Ο σκηνοθέτης που ανέλαβε αυτή την ταινία είναι ο David Lowery, που είναι γνωστός για τις ταινίες ‘Ain't Them Bodies Saints’ (2013) και ‘Pete's Dragon’ (2016). 
    Ο ίδιος έγραψε και το σενάριο που βασίζεται στο ομώνυμο άρθρο του δημοσιογράφου David Grann που δημοσίευσε το 2003 και υπάρχει στο βιβλίο του με τίτλο ‘The Devil and Sherlock Holmes’ που κυκλοφόρησε το 2010. 

    Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Forrest Tucker (Robert Redford, The Truth), ενός επίδοξου ληστή τραπεζών που ξεκίνησε την παράνομη δράση από τη νεαρή ηλικία, φυλακίστηκε αρκετές φορές και απέδρασε άλλες τόσες. 
    Ο μεγάλος σε ηλικία Tucker συνεχίζει στην αρχή της δεκαετίας του ’80 να οργανώνει ληστείες τραπεζών με μια μικρή ομάδα συνεργατών ακολουθώντας πάντα απλό και κομψό σχέδιο ώστε να μη γίνεται εύκολα αντιληπτός από τις αρχές. 

    Τα δύο πρόσωπα που θα εμπλακούν στο τελείωμα της εγκληματικής του καριέρας είναι ο αστυνόμος John Hunt (Casey Affleck, Triple 9), ο οποίος ‘θαυμάζει’ την μεθοδικότητα του Tucker και η Jewel (Sissy Spacek, Deadfall), η γυναίκα που του κλέβει την καρδιά.


    Πιθανό να αποτελεί ο,τι πιο ταιριαστό για να κλείσει ένας μεγάλος κύκλος για τον Redford που δίνει ένα πολύ καλό εαυτό σε όλη τη διάρκεια του έργου. 
    Ο ήρωας του είναι ένας χαρακτήρας που αψηφάει μονίμως τον κίνδυνο, ζει την κάθε στιγμή, έχει ένα χαμόγελο που δεν χάνεται ποτέ. 
    Η ιστορία ίσως έρχεται σε δεύτερη μοίρα γιατί πολύ απλά ο ίδιος ο ηθοποιός δήλωσε πως πρόκειται για την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση και αυτό και μόνο κάνει την ταινία να στηρίζεται γερά στα πόδια της. 

    Ακόμα, η ερμηνεία της Sissy Spacek και του Casey Affleck είναι μια όμορφη πινελιά μέσα σε αυτό το εύθυμο και ήρεμο έργο που δεν επιθυμεί να χαρακτηρίσει την παράνομη ζωή ως κάτι το ευχάριστο, ούτε βέβαια να την εξωραΐσει. 
    Απλά αφηγείται μια ιστορία που πράγματι συνέβη με τα πιο απλά μέσα.

    Υπάρχουν μερικές ωραία σκηνοθετημένα σκηνές από τον Lowery, ενδιαφέρουσα η διεύθυνση φωτογραφίας από τον Joe Anderson και τέλος, ο Robert Redford έρχεται να σου θυμίσει πως μετά από τόσα χρόνια καριέρας – ή παράνομης δράσης αν σκεφτούμε τον χαρακτήρα της ταινίας – είναι καλό να συνεχίσεις να χαμογελάς.

    Στους κινηματογράφους από 4 Οκτωβρίου.

    Πάνος Μουζάκης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ο Κύριος & το Όπλο - The Old Man & the Gun (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top