F Κριτική: Ο Εξαφανισμένος Φάκελος - Fleuve Noir (2018) - FilmBoy Κριτική: Ο Εξαφανισμένος Φάκελος - Fleuve Noir (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ο Εξαφανισμένος Φάκελος - Fleuve Noir (2018)




    Ο Γάλλος σκηνοθέτης Erick Zonca των ταινιών ‘The Dream Life Of Angels’ (1998), ‘The Little Thief’ (2000) και ‘Julia’ (2008) επιστρέφει μετά από δέκα χρόνια απουσίας από τη μεγάλη οθόνη με την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του και μας παραδίδει σε ένα σκοτεινό θρίλερ γεμάτο ένταση στο οποίο ο πρωταγωνιστής Vincent Cassel δίνει και μία από τις καλύτερες ερμηνείες του. 

    Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα ‘A Disturbing Disappearance’ του συγγραφέα Dror Mishani και το σενάριο υπογράφουν οι Erick Zonca και Lou de Fanget Signolet.

    Ο Vincent Cassel (Jason Bourne) υποδύεται τον François Visconti, ένα αστυνόμο που είναι αντιμέτωπος με τον εθισμό του στο αλκοόλ και έχει μια δύσκολη και προβληματική σχέση με τον έφηβο γιο του. 
    Ο Visconti ερευνά την υπόθεση ενός εξαφανισμένου αγοριού καθώς ο ίδιος παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. 

    Ένας από τους καθηγητές του εξαφανισμένου παιδιού, ο Jan, μένει στην ίδια πολυκατοικία με τον αγνοούμενο και προσφέρει στον αστυνόμο την βοήθεια του στην υπόθεση. 
    Ο αστυνόμος τον θεωρεί βασικό ύποπτο της υπόθεσης. 
    Παράλληλα ο Visconti αρχίζει και ερωτεύεται τη μητέρα του αγνοούμενου παιδιού…

    Σκοτεινή ατμόσφαιρα, διπρόσωποι χαρακτήρες και ένα σενάριο γεμάτο ένταση και υπονοούμενα, όλα αυτά συνθέτουν έναν ιδανικό συνδυασμό στο θρίλερ του Zonca



    Ο ήρωας που υποδύεται έξοχα ο Vincent Cassel τηρεί αποστάσεις από το να τον συμπαθήσουμε σαν χαρακτήρα, όμως ταυτόχρονα παρατηρούμε την καθημερινότητα του και την ιδιαίτερα προβληματική σχέση που έχει με το γιο του και σταδιακά τον καταλαβαίνουμε γιατί παρουσιάζει τόσο εχθρική συμπεριφορά προς όλο το κοντινό του περιβάλλον. 

    Η αφοσίωση του στη διαλεύκανση της υπόθεσης που έχει αναλάβει έχει εμπόδια για τον ίδιο τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά του. 
    Όσο για την πλοκή και τη δομή του σεναρίου και σκηνοθετική ματιά, η ταινία δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της και δεν προσπαθεί καν να είναι κουραστική ή ανιαρή. 
    Ξεχωρίζει η ερμηνεία του Cassel, άνετα στις καλύτερες του στιγμές μέχρι σήμερα.

    Ο σκηνοθέτης στήνει ένα σκοτεινό παιχνίδι στο οποίο η διαφθορά χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις. 
    Ο αστυνόμος Visconti είναι δύσκολος άνθρωπος και έχει αδυναμίες που δεν φοβάται να κρύψει σε αντίθεση με αρκετούς διφορούμενους χαρακτήρες που αρχικά δείχνουν άκακοι και δεν δείχνουν να λειτουργούν εναντίον του αστυνόμου που ερευνά την υπόθεση. 

    Και ταυτόχρονα, ο αστυνόμος που εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις σκηνές του έργου, καταφέρνει να αποστασιοποιηθεί από το κοινό του αλλά και να τον κατανοήσει ως άνθρωπο που διανύει μια πορεία – πρόκληση για τον ίδιο, ένα αληθινό στοίχημα. 
    Πολύ καλή δουλειά από όλους τους συντελεστές.

    Στους κινηματογράφους από 4 Οκτωβρίου.

    Πάνος Μουζάκης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ο Εξαφανισμένος Φάκελος - Fleuve Noir (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top