F Classics: Ο Στοιχειωμένος Πύργος - The Haunted Palace (1963) - FilmBoy Classics: Ο Στοιχειωμένος Πύργος - The Haunted Palace (1963) - FilmBoy
  • Latest News

    Classics: Ο Στοιχειωμένος Πύργος - The Haunted Palace (1963)



    Ο άρχοντας του τρόμου Vincent Price, συναντά έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του είδους σε μία από τις καλύτερες στιγμές της φιλμογραφίας του.

    Παρότι λανσαρίστηκε με τον τίτλο Edgar Allan Poe’s The Haunted Palace πρόκειται για μεταφορά του γνωστού διηγήματος ‘The Case of Charles Dexter Ward’ του ιερού τέρατος της λογοτεχνίας του φανταστικού, H.P. Lovecraft.
    O μετρ του τρόμου Roger Corman επιλέγει σε διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο τον θρυλικό horror star Vincent Price για να ενσαρκώσει τον καλοκάγαθο Charles Dexter Ward και τον διαβολικό πρόγονο του Joseph Curwen. 

    Ο πρώτος  φτάνει με τη μνηστή του σε ένα απομονωμένο χωριό της Νέας Αγγλίας στη Μασαχουσέτη του 18ου αιώνα ως κληρονόμος ενός πύργου. 
    Η άφιξη του εκεί αντιμετωπίζεται με φόβο από τους κατοίκους λόγω της ομοιότητας του με τον πρόγονο του Joseph Curwen καθώς ξυπνά μνήμες ενός αιώνα πριν όπου ο σατανικός Curwen εκτελούσε τελετές μαύρης μαγείας στο πύργο προκαλώντας τον φόβο και την αντίδραση των κατοίκων οι οποίοι έντρομοι τον οδήγησαν μία νύχτα στη πυρά. 

    Ο ανυποψίαστος Dexter αρχικά θα αγνοήσει τις προειδοποιήσεις και την καχυποψία των κατοίκων αλλά κατά τη διαμονή του στο πύργο θα γίνει μέσω ενός ζωγραφικού πορτρέτου το υποχείριο του διαβολικού μάγου, ο οποίος θα καταλάβει το σώμα του για να επιστρέψει από τους νεκρούς και να πάρει την εκδίκηση του 110 χρόνια μετά.


    Όλο το Λαβκραφτιανό σύμπαν μεταφέρεται αριστουργηματικά στη μεγάλη οθόνη από τον Roger Corman
    Αριστοτεχνικά πλάνα και περίτεχνες λήψεις, άκρως υποβλητική ατμόσφαιρα, σασπένς και τρόμος μαζί και η επιβλητική μορφή του Vincent Price σε μια υποδειγματικά δομημένη αφήγηση που κεντά ψιλοβελονιά  ένα καθηλωτικό, από το πρώτο λεπτό μέχρι το επικό φινάλε, σενάριο. 

    Σε όλη τη διαδρομή παρακολουθούμε ένα ρεσιτάλ του δίδυμου Korman - Price όπου ο πρώτος παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας γοτθικού τρόμου και ο δεύτερος σεμινάρια υποκριτικής σε διπλό ρόλο με εντυπωσιακές μεταστροφές από τον καλό Dexter στον διαβολικό Curwen.

    Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της χρυσής περιόδου ενός σπουδαίου δημιουργού με  ένα απόλυτα διαχρονικό φιλμ που ανήκει στην ανθολογία του κλασσικού τρόμου.

    Η ταινία προβλήθηκε στο 5ο Horrorant Film Festival ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ στα πλαίσια του αφιερώματος στον H.P. Lovecraft.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Classics: Ο Στοιχειωμένος Πύργος - The Haunted Palace (1963) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top