F Classics: Η Συμμορία των Πέντε - The Ladykillers (1955) - FilmBoy Classics: Η Συμμορία των Πέντε - The Ladykillers (1955) - FilmBoy
  • Latest News

    Classics: Η Συμμορία των Πέντε - The Ladykillers (1955)




    Μία από τις κλασσικότερες μαύρες κωμωδίες του αγγλικού κινηματογράφου, επιστρέφει σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια 63 χρόνια μετά την πρεμιέρα της για να μας υπενθυμίσει την απαράμιλλη ποιότητα της βρετανικής σχολής.

    Ο Alec Guinness ηγείται μιας ετερόκλητης, πενταμελούς συμμορίας κακοποιών που σχεδιάζουν μία ληστεία με την βοήθεια μιας ανυποψίαστης, καλόκαρδης γριούλας. 
    Έτσι νοικιάζουν δωμάτια στο σπίτι της δεύτερης παριστάνοντας τους μουσικούς που θέλουν να κάνουν πρόβες αλλά η εκ πρώτης όψεως άκακη γιαγιούλα, θα αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη από ότι φαίνεται καθώς θα τους βάλει σε απίθανους μπελάδες.

    Μαύρη κωμωδία και νουάρ συνδυάζονται ιδανικά δια χειρός Alex Mackendrick στην τελευταία (πριν τα στούντιο εξαγοραστούν από το BBC) και διασημότερη ταινία των στούντιο Ίλινγκ
    Ο σκηνοθέτης του αριστουργηματικού νουάρ «Η Γλυκιά Μυρωδιά της Επιτυχίας», δημιουργεί εδώ την ταινία που του έδωσε το διαβατήριο για το Χόλιγουντ και ενέπνευσε πολλά χρόνια αργότερα τους αδερφούς Κοέν να δώσουν την αμφιλεγόμενη δίκη τους αμερικάνικη εκδοχή με ένα ριμέικ προσαρμοσμένο στο ιδιαίτερο στυλ τους.  

    Ο Βρετανός σκηνοθέτης, σε συνεργασία με τον Γουίλιαμ Ρόουζ στο σενάριο, ενορχηστρώνει έναν κωμικοτραγικό θίασο με μαέστρο τον Alec Guinness και συμπρωταγωνιστές  τους: Πίτερ Σέλερς (σε έναν από τους πρώτους του ρόλους), Χερμπερτ Λομ, Σεσίλ Πάρκερ και Ντέιβιντ Γουόρνερ, σε μία θεατρικά στημένη, αστεία και ειρωνικά μακάβρια παράσταση την οποία κλέβει η απολαυστική Κέιτι Τζόνσον



    Η Mrs. Wilberforce αποτελεί το βασικό μέρος ενός πανούργου σχεδίου που συνέλαβε ο δαιμόνιος καθηγητής Μάρκους, ένας απατεώνας που παριστάνει τον ευσυνείδητο μουσικό, σύμφωνα με το οποίο η ηλικιωμένη κυρία θα μεταφέρει εν αγνοία της ένα μπαούλο με κλεμμένα λεφτά και θα το παραδώσει (ανυποψίαστη για το περιεχόμενο του) στα χέρια της σπείρας. 
    Όταν όμως η καλοκάγαθη Wilberforce διαπιστώνει από μία γκάφα την αλήθεια, τους κάνει τη ζωή δύσκολη μετατρέποντας μία φαινομενικά εύκολη ληστεία σε καταστροφικό ρεσιτάλ αποτυχίας.

    Όσο ξεπερασμένα μπορεί να φαίνονται 63 χρόνια μετά τα κατά τα άλλα ευρηματικά γκαγκς και οι αστείες (για την εποχή) φάρσες, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις εντυπωσιακές ερμηνείες, το πρωτότυπο σενάριο και την καλοζυγισμένη, προσεγμένη στις λεπτομέρειες, σκηνοθεσία. 

    Σε ένα παραδοσιακό λονδρέζικο σπίτι της δεκαετίας του 50΄ ένα τσούρμο γραφικοί χαρακτήρες μπλέκουν κυριολεκτικά τα μπούτια τους σε ένα έξυπνο σενάριο όπου ένα κατά βάση αστυνομικό, γεμάτο υποδόρια ειρωνεία και μαύρο χιούμορ, στόρι συνδυάζεται επιτυχημένα με νουάρ ατμόσφαιρα μέσα από σκηνές που ακόμη κι αν σήμερα δεν βγάζουν πια πολύ γέλιο διατηρούνται διασκεδαστικές, σατιρίζοντας μια σειρά από ανθρώπινες αδυναμίες όπως η απληστία, η εξουσιομανία, η αλαζονεία και φυσικά η βλακεία και κυρίως εντυπωσιάζουν με τη σκηνοθετική ακρίβεια του Mackendrick και την εκθαμβωτική ερμηνευτική δεινότητα σπουδαίων ηθοποιών όπως ο Alec Guinness, ο Πίτερ Σέλερς και ασφαλώς η απίθανη γιαγιά Κέιτι Τζόνσον.

    Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου και βραβείο BAFTA Σεναρίου και Καλύτερου Α Ανδρικού Ρόλου για τον Alec Guinness.

    Στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από 31 Μαίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Classics: Η Συμμορία των Πέντε - The Ladykillers (1955) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top